Jak žádat o příspěvek na školní pomůcky?

24.08.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


S blížícím se koncem prázdnin startují také nákupy školních potřeb. V případě malých dětí, které jdou do školy poprvé, se může částka vyšplhat až k několika desítkám tisíc korun. Nízkopříjmové rodiny mohou žádat o příspěvek na úhradu školních pomůcek Úřad práce.

Účelem státního příspěvku na vzdělávání má být zamezení sociálního vyloučení mezi ostatními spolužáky a podpoření stejných šancí na vzdělávání i pro děti, jejichž rodiče jim v aktuální situaci nemohou poskytnout dostatečnou finanční podporu.

Příspěvek na školní pomůcky

Zdroj: Shutterstock

Příspěvek na školní pomůcky je jednorázovou dávkou mimořádné okamžité pomoci, která je poskytovaná z dávek hmotné nouze dle zákona o státní sociální podpoře.

Pro přiznání nároku na dávku mimořádné pomoci je posuzována osoba nebo osoby, které nemají dostatečné příjmy k uhrazení nákladů souvisejících se vzděláváním dětí nebo se ocitají v nepříznivé sociální situaci.

Žádost o mimořádnou pomoc mohou podat všichni občané. Posouzení a potvrzení splnění podmínek žadatele je úlohou Úřadu práce, který vydá rozhodnutí o nároku na dávku a případně specifikuje důvod zamítnutí žádosti.

Pracovníci Úřadu práce nemohou žádost osobě odmítnout bez toho, aby ji posoudili.

Úhrada potřeb se vzděláváním dítěte není jedinou situací, kdy Úřad práce mimořádnou pomoc vyplácí. V jakém případě se mimořádná pomoc ještě poskytuje?

  • Při hrozící újmě na zdraví
  • Při mimořádné události (přírodní živly, průmyslové havárie…)
  • Při nezbytných výdajích (správní poplatky, nocleh)
  • Při pořízení či opravě nezbytného vybavení domácnosti
  • Při hrozícím sociálním vyloučení

Detailnější informace o nároku na dávku při zmíněných situacích se dozvíte v našem článku.

Slouží příspěvek jen na úhradu školních pomůcek?

Příspěvek není určený pouze na materiální výdaje, ale lze jej využít i na zájmovou činnost nezaopatřeného dítěte, do níž se řadí nejrůznější mimoškolní akce a zájmové kroužky (školy v přírodě, lyžařské kurzy, plavání apod.). Pro přiznání nároku na dávku Úřad práce také hodnotí, zda je školní pomůcka či školní aktivita pro dítě nezbytná a jestli neexistuje nějaká finančně dostupnější alternativa.

Při posuzování zájmových akcí se bere v potaz také to, jestli daná činnost není financována z jiných zdrojů (fondů školy nebo zájmové organizace, pojišťoven, městských úřadů, neziskových organizací apod.).

Kolik může činit maximální příspěvek?

Poskytnutý příspěvek se bude vztahovat k výši nákladů za konkrétní zboží nebo činnost. Dohromady však může žadatel získat za kalendářní rok maximálně 10násobek částky životního minima, která se ještě nedávno zvyšovala z 4250 Kč na 4620 Kč, což vychází na 46 200 Kč za rok.

Jak o mimořádnou pomoc požádat?

Požádat o okamžitou mimořádnou pomoc lze osobně i online. K podání je potřeba formulář žádosti, který lze přinést osobně na spádový Úřad práce dle místa bydliště nebo podle toho, kde se nejvíce osoba zdržuje. Odeslat jej lze i přes datovou schránku nebo klasickým e-mailem s ověřeným elektronickým podpisem.

Formulář žádosti lze nalézt také na každém pracovišti Úřadu práce, kde s jeho vyplněním mohou poradit samotní pracovníci.

Společně s formulářem žádosti se dokládají přílohy dle toho, o jakou dávku se jedná a zda je posuzovaných osob pro nárok více:

  • Doklad o výši měsíčních příjmů
  • Celkové sociální a majetkové poměry
  • Ostatní společně posuzované osoby
  • Potvrzení o zdravotním stavu vydané ošetřujícím lékařem
  • Potvrzení o studiu

Vyhodnocení nároku na dávku Úřadem práce

Při vyhodnocování nároku postupuje Úřad práce individuálně dle konkrétní situace žadatele. Nárok ovlivňuje nejvýznamněji výše měsíčního hrubého příjmu a celková sociální situace posuzovaných osob v měsíci, kdy je podána žádost.

Na základě těchto informací může nebo nemusí Úřad práce příspěvek přiznat. ÚP sice může nárok schválit, ale ne v takové výši, jakou požaduje zájemce.

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY