Zajímavosti o daňovém zvýhodnění na dítě

29.09.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Máte děti a zajímá vás, jak je to s daňovým zvýhodněním na dítě? Anebo je teprve plánujete a nevíte, jak je to s daňovými slevami? Přečtěte si zajímavosti, o kterých neví každý.

Daňové zvýhodnění na dítě je položka, díky které lze obdržet daňový bonus. Nemusí tomu však tak být vždy a čerpat jej skutečně nemusí každý, kdo má dítě anebo kdo zvýhodnění uplatnil, aby si ulehčil daňovou povinnost.

Dozvíte se:

Kdy a jak vzniká daňový bonus?

Daňový bonus vznikne, pokud je daňové zvýhodnění na dítě vyšší než vypočtená daň z příjmů. Na tento přeplatek má poplatník nárok. Zaměstnanci jej proto měsíčně čerpají v čisté mzdě, osoby samostatně výdělečně činné jednou ročně, a to po podání daňového přiznání.

Abyste však tuto daňovou slevu na dítě mohli využívat, budete muset do mzdové účtárny doložit Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků, že jej manžel nebo partner nevyužívá. Tento dokument se dokládá jen jednou, a to když se dítě narodí anebo když zvýhodnění začínáte čerpat. Dále pak bude samozřejmě nutné doručit i rodný list dítěte.

Čtěte také: 10+1 tipů pro uplatnění daňového zvýhodnění na děti

Daňový bonus nedostane každý

Aby to nebylo tak jednoduché, možnost čerpání daňového bonusu je podmíněna výší příjmů. Osoba, která tedy nemá příjem ze zaměstnání, podnikání anebo třeba i z DPP nebo DPČ, který není dostatečně vysoký, sice daňové zvýhodnění může uplatnit, nicméně vratku v podobě bonusu neobdrží.

Bonus se vyplácí pouze tehdy, pokud má poplatník za rok příjmy alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy. Ta je pro rok 2022 stanovena na 16 200 Kč. Roční příjem tedy musí dosahovat alespoň částky 97 200 Kč, měsíční pak logicky 8100 Kč. Důležité je zmínit, že se do nároku nezapočítávají příjmy z pronájmu a kapitálového majetku, stejně jako ostatní pasivní výdělky.

Daňové zvýhodnění na dítě a podmínky, pravidla

Zdroj: Shutterstock

 

Daňové zvýhodnění nemusí uplatnit jen rodiče, ale i prarodiče

Právě kvůli zmíněné podmínce příjmu na daňový bonus opravdu nedosáhne každý. Často na něj nedosáhnou samoživitelky pobírající pouze peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek, přestože by se jim hodila každá koruna. Pokud však osoba, která na něj nedosáhne, žije s pracujícími prarodiči, daňové zvýhodnění může čerpat jeden z nich. Podmínkou však je, že se jedná o společně hospodařící domácnost.

Dále také bude opět nutné do práce doložit Potvrzení druhého z poplatníků, že ani jeden z rodičů neuplatňuje daňovou slevu na dítě, anebo případně čestné prohlášení o tom, že sleva není využívána.

Čtěte také: Letos zaplatíte díky dětem nižší daně

Slevu nelze uplatňovat po celou dobu studia

Daňové zvýhodnění mohou uplatňovat pouze ti rodiče, prarodiče anebo osoby žijící ve společně hospodařící domácnosti, jejichž dítě se soustavně připravuje na budoucí povolání, ale maximálně do jeho 26 let. Je tomu tak i přesto, že jsou osoby starší 26 let stále státními pojištěnci a studenty, jestliže prvně studují v doktorském programu na vysoké škole v prezenční formě.

Zajímavostí však je, že slevu na studenta lze podle informací na webu VZP využívat až do 28 let.

Někdy mohou bonus čerpat oba rodiče

Všeobecně se říká, že daňové zvýhodnění může čerpat pouze jeden z rodičů. To je však pravda v případě zvýhodnění pouze na jedno dítě. Pokud má pár nebo manželé děti dvě, rodiče se mohou dohodnout, že každý bude slevu využívat na jedno ze svých dětí, následkem čehož může vzniknout daňový bonus oběma, na každé z dětí však zvlášť.

Pokud i vy zvažujete takovou možnost, je dobré si vše pečlivě rozmyslet. Sleva na první dítě, které není držitelem ZTP/P, je 1267 Kč měsíčně. Jestliže si každý z rodičů v daních uplatní jedno, u obou osob bude daňové zvýhodnění 1267 Kč, celkem tedy 2534 Kč. Kdyby však byly obě děti zanesené do daní pouze u jednoho z rodičů, zvýhodnění by bylo dohromady 3127 Kč, protože na druhé dítě bez ZTP/P jde již o slevu 1860 Kč měsíčně.

Čtěte také: Jak získat přídavek na dítě, když vám minule „nevyšel"?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát