Občanka i řidičák v mobilu. Češi by již v příštím roce mohli nechat plastové doklady doma

09.11.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Již v příštím roce by se Češi mohli dočkat elektronických dokladů v mobilu. Novela tak může ušetřit místo v peněženkách všem občanům. Elektronickou dostupnost dokladů má zařídit aplikace eDokladovka, jejíž spuštění se plánuje na konec roku 2023.

V některých státech je používání elektronických dokladů již běžnou realitou. Dočká se nové možnosti prokazování totožnosti i Česko?

Za vývojem aplikace eDokladovka stojí Státní tiskárna cenin, která vyrábí osobní doklady pro občany. K tomu, aby mohla být uvedena do provozu, musí být nejprve nárok na používání digitálních dokladů zařazen do české legislativy

Doklady v mobilu

Zdroj: Depositphotos

Jak bude eDokladovka fungovat?

Aplikaci si bude moci každý stáhnout do svého mobilního zařízení (Android i iOS). Přihlásit se lze třeba pomocí možnosti Face ID. Po přihlášení se uživatelům zobrazí přehled jejich nahraných dokladů, ze kterých si mohou vybrat ten, který aktuálně potřebují ke kontrole.

Po vybrání konkrétního dokladu se zobrazí unikátní QR kód, který bude čitelný pomocí aplikace určené pro kontrolní orgány, díky níž lze ověřovat platnost dokladu i věk. Předání informací mezi kontrolní aplikací a eDokladovkou má fungovat na základě Bluetooth spojení.

Uživatelé také budou moci své doklady kdykoliv smazat i přidávat. K využití aplikace nebude potřeba ani připojení k internetu, vše by mělo fungovat i v offline režimu.

Bezpečnost vyměňovaných informací mezi aplikací a kontrolní čtečkou má zajišťovat celosvětová interoperabilní norma ISO 18013/5.

Tip: Kaufland testuje placení mobilem přes Kaufland Pay. K platbě stačí jen QR kód

Občanka, řidičák, cestovní pas i další doklady v mobilu

Ze začátku spuštění aplikace se počítá s možností nahrát doklady, které jsou vydávané státem. Do budoucna se ovšem plánuje její rozšíření tak, aby šlo nahrát také doklady vydávané jinými subjekty, například kartičky zdravotní pojišťovny nebo zbrojní průkaz.

  • Občanský průkaz,
  • řidičský průkaz,
  • cestovní pas,
  • průkaz osoby se zdravotním postižením,
  • povolení k pobytu a
  • karty digitálního tachografu.

Musí si aplikaci stáhnout každý občan Česka?

Používání aplikace má fungovat pouze na dobrovolné bázi. Občané se tak nemusejí bát, že by jim stát nařizoval si aplikaci nainstalovat. Počítá se s tím, že každému tento způsob nemusí vyhovovat. Jedná se třeba o starší občany, kteří často ani chytrý telefon nevlastní.

Do budoucna se plánuje širší využití aplikace

Mobilní aplikace nemá sloužit občanům jen jako úložiště digitálních dokladů. Její využití má sloužit obdobně jako elektronický občanský průkaz. Uživatel by se tak například mohl pomocí aplikace přihlásit do Portálu občana, čímž by se Portál občana stal dostupnějším například pro ty, kteří nemají zřízenou datovou schránku či eObčanku.

Podobný projekt, jako je eDokladovka se chystá také na evropské úrovní. Dle ministra pro místní rozvoj a předsedy Pirátů Ivana Bartoše ovšem Česko na evropskou verzi čekat nebude a spustí svůj vlastní projekt.

„S českou eDokladovkou ale čekat nebudeme. Data i technická řešení jsou připravená. Projekt spustíme snad už na konci roku 2023. Doklady v mobilu nejsou science fiction,“ uvádí na svém facebookovém účtu.

Zdroj: Státní tiskárna cenin


Čtěte také:

Můžete kamerou na svém domě monitorovat i veřejné prostranství?

Milostivé léto II poběží do konce listopadu. Už jste o něj požádali?

Kdy vám můžou prodat odtažené auto?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: Spotřebitel