V jakých případech musíte jako podnikatelé podat souhrnné hlášení?

14.12.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Souhrnné hlášení funguje podobně jako kontrolní hlášení. Podává se ale pouze u poskytnutí služby nebo zboží do zahraničí. Díky němu se finanční instituce v EU dozvědí, že přeshraniční obchod byl řádně zdaněn.

Zdroj: Pixabay

Souhrnné hlášení podávají plátci DPH a identifikované osoby

Plátcovství DPH se podnikatelů týká tehdy, pokud je jejich obrat za 12 posledních po sobě jdoucích měsíců vyšší než 1 milion korun. Ale pozor. Od 1. 1. 2023 se tato hranice zvýší na 2 miliony korun. Někteří podnikatelé tak mají možnost se z plátcovství DPH odhlásit.

Souhrnné hlášení je také povinností podnikatele, který se zaregistroval jako tzv. identifikovaná osoba. Což znamená, že v Česku vystupuje jako neplátce DPH, a tedy nepřičítá DPH na svém výstupu = na konečné ceně pro spotřebitele nebo podnikatele.

Jako plátce DPH vystupuje identifikovaná osoba tehdy, když začne poskytovat nebo přijímat služby do/z jiných států EU

Identifikovanou osobou se musí podnikatel registrovat i tehdy, pokud celkový výdej za přijímané zboží z EU přesáhne 326 000 Kč.

Identifikovaná osoba si nemůže uplatnit nárok na odpočet DPH na vstupech jako samotní plátci DPH.

Souhrnné hlášení = když je místo plnění jinde než ČR

Finanční úřad, na který je souhrnné hlášení zasíláno, se díky němu dozví o zahraničních obchodech s místem plnění v jiném členském státě EU než v ČR. Jako místo plnění je zpravidla považován ten stát, kde sídlí odběratel zboží či služby, který je současně také přihlášen k DPH v daném státě.

Podnikatel podává souhrnné hlášení tehdy, když poskytuje službu nebo zboží (u zboží jsou výjimky) do jiného státu EU, než je Česko.

TIP: Kalkulačka výpočtu základu daně z přidané hodnoty

Souhrnné hlášení při prodeji zboží do jiného členského státu EU

Neplátci DPH při dodání zboží do jiného členského státu plátcům i neplátcům DPH k prodeji nepřipočítávají. A rovněž také nepodávají souhrnné hlášení.

Souhrnné hlášení podává plátce DPH, který dodal zboží podnikateli do jiného státu EU, který je též plátcem DPH. Faktura se zahraničnímu příjemci vydá v tzv. přenesené daňové povinnosti. Příjemce (plátce DPH) musí z této obchodní transakce odvést následně DPH ve svém státě dle tamní aktuální sazby.

Dodává-li plátce DPH zboží podnikateli, který je neplátce DPH, přičte se k celkové hodnotě česká sazba DPH. V takovém případě se za místo plnění považuje ČR a souhrnné hlášení se nepodává. Podnikatel podá pouze daňové přiznání k DPH a kontrolní hlášení.

Pokud by si podnikatel prodejem zboží pro zahraniční neplátce DPH přišel během zdaňovacího období na více než 10 000 EUR, bude se muset také registrovat k DPH v EU.

Souhrnné hlášení při poskytnutí služby do jiného členského státu EU

Souhrnné hlášení musí podnikatelé plátci i neplátci DPH podat také tehdy, když poskytnou službu do jiného státu EU. Fakturu vystaví v režimu tzv. přenesené daňové povinnosti s nulovou DPH. DPH má poté povinnost z obchodní transakce odvést příjemce služby v jeho státě dle tamní sazby DPH. 

Kdy podává souhrnné hlášení také identifikovaná osoba?

Identifikovaná osoba podává souhrnné hlášení jen při poskytnutí služby do jiného státu EU. Při poskytnutí zboží se souhrnné hlášení nepodává.

Jestliže je odběratel soukromá osoba (nepodnikatel), stává se místem plnění ČR a souhrnné hlášení se nepodává. Pouze daňové přiznání k DPH.

Souhrnné hlášení jste jako podnikatelé povinni podat elektronicky, třeba přes datovou schránku.

TIP: Kdy se vyplatí dobrovolná registrace k DPH?

Termíny pro podání souhrnného hlášení

Do kdy by plátci DPH a identifikované osoby měli souhrnné hlášení podat na finanční úřad?

Podnikatel, který dodává zboží do jiného státu EU, musí souhrnné hlášení podat nejpozději do 25. dne kalendářního měsíce, který následuje po měsíci, kdy mu k podání vznikla povinnost. Nemůže tedy podávat souhrnné hlášení čtvrtletně.

Dodává-li služby do jiných zemí EU a podává-li přiznání k DPH čtvrtletně, může i souhrnné hlášení podávat čtvrtletně.

Např.: Živnostník Šimon, plátce DPH, poskytne 5. 5. 2023 zahradnické práce podnikateli, plátci DPH, do Německa. Toto plnění bude muset uvést v souhrnném hlášení nejpozději do 25. dnů následujícího měsíce (tedy do 25. 6. 2023). Jestliže by podával přiznání k DPH čtvrtletně, podá čtvrtletně také souhrnné hlášení.

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ