Rodiče si v příštím roce připlatí za dítě umístěné v dětské skupině, rozhodla vláda

15.12.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vláda 14. prosince rozhodla o navýšení maximálního rodičovského příspěvku u dítěte navštěvujícího dětskou skupinu. Rodičovské příspěvky s omezeným limitem vybírají takové dětské skupiny, které zároveň čerpají příspěvky od státu.

Navýšení příspěvku se dotkne rodičů, kteří mají v dětské skupině umístěné dítě, jehož věk je od 6 měsíců do 3 let.

Výše příspěvku se tak změní hned od 1. ledna 2023.

Zdroj: Shutterstock

Podmínka pro navýšení příspěvku byla naplněna

Podmínkou pro zvýšení příspěvku bylo, aby index spotřebitelských cen domácnosti od poslední úpravy příspěvku (říjen 2021) stoupl minimálně o 5 %. Což dle dat Českého statistického úřadu bylo splněno (zjištěno 18 %).

Současná maximální výše rodičovského příspěvku 4000 Kč měsíčně tak od 1. 1. 2023 stoupne na 4700 Kč.

Důvodová zpráva návrhu počítá s tím, že zvýšení rodičovského příspěvku ovlivní nepříznivě některé rodiny, které jsou už nyní zatížené vysokými cenami energií a potravin.

U dětských skupin ovšem nejde o zisk, ale o nutnou úhradu výdajů, které s provozem souvisí. Proto je nutné přihlédnout k vysoké míře inflace a maximální výši příspěvku navýšit.

Případné nenavýšení příspěvku by odsoudilo některé dětské skupiny k jejich zrušení. Při neustále zvyšujících se nákladech jen těžko zvládnou samy ufinancovat provoz, a musí se tak spolehnout na finanční příspěvky od státu a rodičů.

Současná úprava financování dětských skupin

V případě, že dětská skupina čerpá státní příspěvek na provoz pro děti mladší věkové kategorie (6 měsíců – 3 roky), může být maximální úhrada nákladů, které poskytuje rodič, ve výši 4000 Kč. Od 1. 1. 2023 tedy 4700 Kč.

Rodičovský příspěvek musí být vždy nižší než státní podpora, aby se na službu dětských skupin nehledělo jako na hospodářskou činnost. U starších dětí je stanovená výše rodičovského příspěvku libovolná.

Stát provozovatelům na dětské skupiny přispívá roční částkou dle počtu kapacitních míst (minimálně 3 místa v dětské skupině).

Další podmínkou je to, že rodič, jehož dítě využívá dětskou skupinu, je zaměstnanec, student denního studia nebo OSVČ.

Výše tohoto státního příspěvku se pak odvíjí od výše školských normativů pro soukromé školky. Normativ je pak dle věku dítěte vynásoben daným koeficientem.

Mladší věková kategorie

Dětem od 6 měsíců do 3 let věku se příspěvek poskytuje ve výši 1,7násobku denního školského normativu.

Starší věková kategorie

Dětem od 3 let do zahájení školní docházky je poskytnut příspěvek ve stejné výši, jako je denní školský normativ.

Výši příspěvku od státu dětským skupinám se dozvíte v tabulce našeho předchozího článku.

Činnost dětských skupin

Dětské skupiny zařizují péči o děti v předškolním věku. Slouží jako alternativa k veřejným školkám, které leckdy nemohou dítě z kapacitních důvodů přijmout.

Mnohdy využívají dětských skupin maminky, které se chtějí vrátit brzy na pracovní trh, jelikož do dětské skupiny lze umístit dítě již od 6 měsíců věku. Další výhodou je také to, že často mají dětské skupiny delší provozní dobu než běžné školky a mohou přijímat děti během celého roku.

I díky finanční podpoře od Ministerstva práce a sociálních věcí se jejich počet v ČR vyšplhal k číslu 1444.

Chystá se model tzv. sousedských skupin

V současnosti se jedná také o připravovaném projektu tzv. sousedských skupin.

Sousedská skupina stojí na konceptu, že by péči o maximálně 4 děti (včetně vlastních) poskytovala například maminka na rodičovské dovolené ve své domácnosti. Ze strany státu by na tento koncept nebyly kladeny žádné nároky, jako je tomu u dětských skupin.

Hlídající osoba by pouze musela mít živnostenské oprávnění a určitou kvalifikaci, která by měla být nastavena v přiměřené míře tak, aby případné zájemce neodrazovala.


Čtěte také:

Životní i existenční minimum se v roce 2023 opět zvýší

Svátky v roce 2023 posunou termíny výplaty důchodů, kdy vám přijdou důchody na Vánoce?

Daňové změny pro zaměstnavatele od roku 2023

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel