Jaké změny přináší rok 2023 starobním důchodcům?

21.12.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rok 2023 přináší penzistům několik pozitivních změn. Na druhou stranu lidé, kteří budou odcházet do důchodu v příštím roce, na tom budou finančně hůře než lidé, kteří odešli do důchodu v předchozích letech. Podívejme se na vybrané legislativní novinky ovlivňující příjemce důchodu i budoucí penzisty.

Důchodový věk se v Česku postupně prodlužuje a pravděpodobně se bude v budoucnu ještě zvyšovat. Současní penzisté tedy odchází do penze výrazně později než jejich rodiče. Aktuálně závisí důchodový věk na ročníku narození a u žen ještě i na počtu vychovaných dětí. Meziročně se sice důchodový věk nezvýšil, ale žadatelé o starobní důchod v roce 2023 budou muset být starší než žadatelé o důchod v roce 2022, např. u mužů znamená každý další rok narození posunutí důchodového věku o dva měsíce. Hlavní negativní zprávou je však horší výpočet důchodu.

Zdroj: Depositphotos

Proč je výpočet důchodu v roce 2023 méně výhodný? 

I když se při výpočtu starobního důchodu v roce 2023 dřívější příjmy přepočítají výhodnějšími koeficienty než při výpočtu starobního důchodu v roce 2022 a došlo k posunutí první redukční hranice osobního vyměřovacího základu (průměrné hrubé mzdy za odpracované roky), je výpočet důchodu v roce 2022 značně lepší než v roce 2023. Důvodem jsou dvě mimořádné valorizace během roku 2022 a současně vysoká lednová „klasická“ valorizace. V praxi tak bylo výhodnější odejít do předčasného důchodu v roce 2022 než do řádného důchodu v roce 2023. 

Tip: Nevíte, jaký budete mít důchod? Vypočítejte si výši důchodu v naší kalkulačce

Valorizaci již přiznaného starobního důchodu

Od ledna 2023 se zvyšují všechny státem vyplácené důchody, tedy starobní, invalidní i pozůstalostní o zákonnou valorizaci. Každý státní důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra důchodu se zvyšuje o 140 Kč a procentní výměra o 5,1 %. Nárok na zákonnou valorizaci mají i občané, kteří odešli do starobního důchodu (řádného i předčasného) teprve koncem roku 2022. 

Tip: O kolik se vám zvýší starobní, invalidní či pozůstalostní důchod?

Nárok na výchovné k důchodu

Zpravidla ženy, protože budou splňovat zákonnou podmínku péče o děti, budou mít od roku 2023 nárok na výchovné k důchodu ve výši 500 Kč na každé vychované dítě. Částka výchovného náleží k již přiznaným starobním důchodům i nově přiznaným starobním důchodům. Částka výchovného bude ve stejné výši náležet i u předčasných důchodů. Pro nárok na výchovné se nebude sledovat příjmová, majetková ani rodinná situace. 

Výhodnější podmínky pro přivýdělek na DPČ

Někteří penzisté si přivydělávají na některou z pracovních dohod. U dohody o pracovní činnosti se přitom od roku 2023 zvyšuje limit pro neplacení sociálního pojištění a zdravotního pojištění z 3499 Kč na 3999 Kč. V případě, že je hrubá odměna do limitu, je zdanění velmi příznivé. Pozitivní zpráva je to zejména pro předčasné důchodce, kteří si během pobírání předčasného důchodu nemohou do dosažení řádného důchodového věku přivydělat příjmem zakládajícím účast na nemocenském pojištění. Pracovat na dohodu o provedení činnosti s hrubou odměnou do limitu však předčasní důchodci mohou. 

 
 

Vyšší limit pro neplacení pojistného při podnikání

V řádném důchodovém věku je možné mít libovolné příjmy z podnikání. Podnikání v důchodu se pro účely placení sociálního pojištění považuje za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti, což přináší zvýhodnění při výpočtu ročního sociálního pojištění, neboť nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ, jako je tomu při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti. Když je hrubý zisk do limitu, dokonce se při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti sociální pojištění vůbec neplatí. Pro celý rok 2023 se přitom limit zvyšuje z 93 387 Kč na 96 777 Kč, jedná se přitom o hrubý zisk (tj. příjem ponížený o související výdaje). Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti pouze po část roku se limit poměrně snižuje. Pokud mají předčasní důchodci hrubý zisk do limitu, mohou současně pobírat předčasný důchod a zisk z podnikání.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 134 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY