Kteří chovatelé musí do konce roku registrovat své mazlíčky?

27.12.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Už jen pár dní mají chovatelé čas na to, aby zaregistrovali invazní druhy zvířat pomocí registračního formuláře, který vytvořilo Ministerstvo životního prostředí. Do těchto invazních druhů patří také želva nádherná, která je často chovaným mazlíčkem v českých domácnostech.

Lidé mají do konce roku 2022 povinnost registrovat své invazní druhy zvířat, které chovají pro nekomerční účely. Celkově se na tomto seznamu invazních druhů nachází 88 zvířat a rostlin.

Tento seznam vychází z nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1143/2014 ze dne 22. října 2014 o prevenci a regulaci zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů.

Zveřejněné druhy v seznamu se dle tohoto nařízení nesmějí držet, chovat, přepravovat do jiných států EU, uvádět na trh, vyměňovat, rozmnožovat a vypouštět do okolního prostředí.

Ve formuláři chovatelé živočichů vyplní své kontaktní údaje, invazivní druh a jeho počet. Současně také uvedou, jak je zabráněno úniku zvířete a jeho rozmnožování.

Na základě registrace dostane chovatel od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR unikátní kód, který bude dokládat, že dané zvíře je chováno v souladu s evropskou legislativou.

Registrace invazivních druhů

Zdroj: Depositphotos

Co s invazními druhy, pokud je chováte pro nekomerční účely?

Pokud jste začali chovat invazní druh pro nekomerční účely ještě předtím, než byl zařazen na seznam invazních druhů, máte možnost si jej nechat do konce jeho přirozeného života, a to tehdy, pokud zajistíte takové podmínky chovu, aby zvíře nemohlo uniknout a rozmnožovat se.

Další podmínkou pro to, abyste si zvíře mohli nechat, je to, že jej nejpozději do konce roku 2022 zaregistrujete prostřednictvím tohoto formuláře, který připravilo Ministerstvo životního prostředí.

Jak postupovat, když zvíře chováte pro komerční účely?

Jestliže vlastníte invazní druhy pro komerční účely, můžete jednotlivá zvířata vlastnit maximálně do 2 let od jejich přidání na seznam invazních druhů.

Během této doby se mohou rozmnožovat a přepravovat za účelem prodeje.

Ovšem prodej těchto druhů nekomerčním chovatelům je umožněn pouze po dobu 1 roku od přidání zvířete na seznam invazních druhů. Současně je také nutné splnit podmínky, že tato zvířata budou držena a přepravována v oddělených prostorech tak, aby se zamezilo jejich rozmnožování a úniku.

Tip: Zvíře vám prodáme, ale podepište, že bude jen v bytě. Musíte se tím řídit?

Jaká zvířata jsou na seznamu invazních druhů?

Mezi invazní druhy patří například:

  • karas stříbřitý
  • mýval severní
  • norek americký
  • ondatra pižmová
  • psík mývalovitý
  • rak pruhovaný
  • rak signální
  • střevlička východní
  • želva nádherná

V České republice se nejčastěji z těchto druhů chová želva nádherná, ondatra pižmová a mýval severní.

Z jakého důvodu se musí tato zvířata registrovat?

Invazními druhy jsou ty, které jsou do dané lokality transportovány člověkem, aniž by toto místo bylo přirozeným výskytem tohoto druhu. Takto uměle dopraveni živočichové mají nepříznivý vliv na hospodářství a biologickou rozmanitost. Z toho důvodu musí být dle evropské legislativy značně omezen chov těchto invazních druhů, díky čemuž se zamezí jejich nekontrolovatelnému šíření.

V roce 2023 již nebude pro chovatele formulář přístupný a chov těchto invazních druhů bez registrace již bude porušením evropské legislativy.

Jestliže nejste schopni zajistit zvířeti podmínky proti úniku a rozmnožování, jste povinni zvíře odevzdat. Pro informace, kam lze invazivní druh donést, kontaktujte Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR nebo Ministerstvo životního prostředí.


Čtěte také:

Jak bude fungovat centrální evidence psů?

Přehledně: Kdo musí mít čipovaného psa a kdy dostanete pokutu

Našli jste ztraceného psa? Deset minut počkejte, pak to ohlaste

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel