Co vědět o příjmech z nájmu v 11 bodech

20.01.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Výhodnou příjmů z nájmu je nižší zdanění, než je tomu u příjmů ze zaměstnání nebo podnikání. Investice do nemovitosti za účelem jejího dalšího pronájmu je tedy atraktivní a zajímavá. Podívejme se na příjmy z nájmu optikou jedenácti důležitých daňových aspektů.

Příjmy z nájmu dle § 9 se uvádí do daňového přiznání, přičemž ve všech takových případech je nutné použít klasický čtyřstránkový daňový formulář a ani zaměstnanci v těchto případech nemohou vyplnit zjednodušenou dvoustránkovou verzi. 

  1. Lze provést roční zúčtování daně u příjmů z nájmu?
  2. Jakou přílohu daňového přiznání vyplnit u příjmů z nájmu?
  3. Jaké lze uplatit výdaje u příjmů z nájmu?
  4. Platí se u příjmů z nájmu sociální a zdravotní pojištění?
  5. Krátí se sleva na poplatníka u příjmů z nájmu?
  6. Lze při příjmech z nájmu získat daňový bonus?
  7. Manželé a příjmy z nájmu
  8. Hypotéka na pronajímanou nemovitost a daňový odpočet
  9. Příjmy z nájmu a vyřešení vztahu u zdravotní pojišťovny
  10. Příjmy z nájmu a důchod
  11. Předčasný důchod a příjmy z nájmu

Příjem z nájmu

Zdroj: Depositphotos

1. Nelze provést roční zúčtování daně

Povinnost podat daňové přiznání kvůli příjmům z nájmu se vztahuje na všechny daňové poplatníky. Zaměstnanci s příjmy z nájmu tedy nemohou požádat svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně. 

2. Vyplnění přílohy číslo dva

Daňoví poplatníci s příjmy z nájmu dle § 9 zákona o dani z příjmů musí vyplnit i přílohu číslo dva daňového přiznání, ve které se vypočítá právě dílčí základ daně pro příjmy z nájmu. 

3. Výdaje lze uplatnit 30% výdajovým paušálem

Základem daně pro příjmy z nájmu je příslušný roční příjem ponížený o související výdaje, přičemž výdaje je možné uplatnit ve skutečné výši nebo 30% výdajovým paušálem. Pro řadu daňových poplatníků s nízkými skutečnými výdaji je výdajový paušál jasnou volbou. Vyčíslení daňového základu je při využití paušálu jednoduché a jednoznačné. 

Přiznání k dani z příjmů FO za zdaňovací období 2022

Jaký typ přiznání potřebujete Interaktivní XLS
Uplatňuji paušál stáhnout
Vedu účetnictví stáhnout
Mám více zdrojů příjmu stáhnout
Jsem pouze zaměstnanec stáhnout

4. Neplatí se sociální a zdravotní pojištění

Příjmy ze závislé činnosti (dle § 6 zákona o daních z příjmů) a příjmy ze samostatné výdělečné činnosti (dle § 7 zákona o daních z příjmů) podléhají odvodům na sociální a zdravotní pojištění. Z příjmů z nájmu se dle § 9 zákona o daních z příjmů pojistné neplatí.

5. Sleva na poplatníka se nekrátí

I daňoví poplatníci pouze s příjmy z nájmu uplatní v daňovém přiznání slevu na poplatníka ve stejném rozsahu jako všichni ostatní. Za rok 2022 činí sleva na poplatníka 30 840 Kč. Do daňového základu ve výši 205 600 Kč tedy nevzniká povinnost platit daň z příjmu. Např. penzisté pronajímající menší byt tak pro příjmy do limitu neplatí žádnou daň a hrubý příjem je současně jejich čistým příjmem. 

6. Příjmy z nájmu se nehodnotí pro roční daňový bonus

V případě, že uplatňované daňové zvýhodnění na děti je vyšší než vypočtená daň z příjmů, daňový poplatník neplatí nic na dani z příjmů, a ještě peníze od státu formou daňového zvýhodnění dostane. Pro čerpání ročního daňového bonusu je však nutné mít roční rozhodné příjmy alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy. Příjmy z nájmu se však do limitu pro nárok na roční daňový bonus nepočítají.

7. Manželé a příjem z nájmu

Pokud manželům plynou příjmy z nájmu nemovitosti ve společném jmění manželů, zdaňuje tyto příjmy pouze jeden z manželů. V některých případech tak mohou manželé díky této možnosti optimalizovat roční rodinnou daňovou povinnost. 

8. Hypotéka na pronajímanou nemovitost a daňový odpočet

Při splnění zákonných podmínek lze roční daňový základ snížit o zaplacené úroky z hypotéky, kterou je řešena vlastní bytová potřeba.  V případě pořízení nemovitosti, která je následně pronajímána, na hypotéku však není splněna zákonná povinnost a zaplacené úroky v těchto případech roční daň z příjmů nesnižují. 

9. Příjmy z nájmu a vyřešení vztahu u zdravotní pojišťovny

Daňoví poplatníci s příjmy pouze z nájmu nemají vyřešen svůj pojistný vztah u zdravotní pojišťovny (výjimku mají statní pojištěnci – např. studenti, důchodci) a musí si sami platit zdravotní pojištění jako osoby bez zdanitelných příjmů, v roce 2023 v částce 2336 Kč. 

10. Příjmy z nájmu nezvyšují důchod

Vzhledem k tomu, že se z příjmů z nájmu neplatí sociální pojištění, nemají tyto příjmy žádný vliv na budoucí výpočet starobního důchodu a ani případného invalidního důchodu.

11. Ideální příjem pro předčasné důchodce

Do dosažení řádného důchodového věku nemohou mít předčasní důchodci příjem zakládající účast na nemocenském pojištění, jinak by nemohli dostávat předčasný důchod na účet. Příjmy z nájmu nepodléhají platbě na sociální pojištění, a proto lze mít v předčasném důchodu libovolně vysoké příjmy z nájmu a současně pobírat předčasný důchod.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DANĚ