Co bude s vaším sirotčím důchodem, když jste ukončili studium?

01.03.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Na sirotčí důchod máte nárok při studiu až do 26 let. Dokonce i když studujete kombinovaně. Pozor ale na přerušení studia a jeho předčasné ukončení.

Sirotčí důchody u nás patří společně s vdovským a vdoveckým důchodem k tzv. pozůstalostním důchodům. Sirotčí důchody se vyplácejí osiřelým dětem z českého důchodového systému.

Zdroj: Shutterstock

Kdy vzniká nárok na sirotčí důchod?

Aby dítěti vznikl nárok na sirotčí důchod, musí jít o nezaopatřené dítě, jehož zemřelý rodič:

  • pobíral invalidní důchod, nebo
  • pobíral starobní důchod, nebo
  • zemřel následkem pracovního úrazu,
  • zemřelý získal stanovenou dobu důchodového pojištění.

Potřebná doba důchodového pojištění závisí na věku rodiče. U osob starších 28 let musí být splněna podmínka důchodového pojištění alespoň 1 rok v období 10 let před smrtí. U osob nad 38 let jsou to 2 roky v uplynulých 20 letech před smrtí.

Tip: Jaká je výše sirotčího důchodu?

Jak prokážete, že jste nezaopatřeni?

I když váš zemřelý rodič splnil všechny podmínky pro to, abyste mohli sirotčí důchod pobírat, musíte i vy sami splňovat podmínku pro jeho vyplácení. Tou je, abyste byli považování za nezaopatřené dítě. Za nezaopatřené dítě se považuje:

  • dítě, které se soustavně připravuje na budoucí povolání,
  • dítě, které se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání z důvodu nemoci či úrazu,
  • dítě, které není schopné dlouhodobě vykonávat soustavnou výdělečnou činnost z důvodu nepříznivého zdravotního stavu.

Kdy vám ukončením studia nezaniká nárok na sirotčí důchod?

Když ukončíte povinnou školní docházku a rozhodnete se nepokračovat nadále ve studiu, nemusí vám nutně zaniknout nárok na sirotčí důchod. Pokud se přihlásíte na Úřad práce do evidence uchazečů o zaměstnání a nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti ani na podporu při rekvalifikaci, bude vám sirotčí důchod vyplácen i nadále. To platí ale jen do 18. roku věku, pokud tou dobou budete stále vedeni na Úřadu práce. 

Pokud byste naopak ukončili povinnou školní docházku a nepřihlásili se na Úřadu práce do evidence uchazečů o zaměstnání, bude vám sirotčí důchod vyplácen jen do srpna daného roku. S nástupem do práce pak výplata sirotčího důchodu končí.

Tip: Kdy už za studenta neplatí stát zdravotní pojištění?

Co když ukončíte střední školu v průběhu?

Podobná pravidla platí v případě, že se rozhodnete jít na střední školu, ale v průběhu ji ukončíte. Po dobu studia na střední škole vám sirotčí důchod náleží, jen musíte na Českou správu sociálního zabezpečení včas dodat potvrzení o studiu. Pokud studium v průběhu střední školy ukončíte a je vám méně než 18 let, můžete se jít přihlásit na Úřad práce do evidence uchazečů o zaměstnání a v takovém případě vám až do 18 let bude sirotčí důchod vyplácen.

Pokud ale studium předčasně ukončíte už jako zletilí, zaniká vám nárok na výplatu sirotčího důchodu okamžitě. Za ten daný měsíc ještě nárok máte, za ten další už nikoli.

Na co si dát pozor

Je dobré myslet na to, že sirotčí důchody se vyplácí dopředu. Může se tak stát, že vám Česká správa sociálního zabezpečení vyplatí sirotčí důchod na následující měsíc, ale vy už na něj nárok mít nebudete, protože jste dobrovolně a předčasně ukončili střední školu. V takovém případě pak musíte sirotčí důchod na následující měsíc vrátit.

Tip: Některým studentům se prodloužila doba studia na škole. Ale teď si musí platit zdravotní pojištění

Po maturitě máte nárok až do srpna

Po řádném ukončení střední školy, tedy po maturitě, ale i po řádném ukončení vyšší odborné školy, tedy po absolutoriu, vám sirotčí důchod náleží ještě za červenec a srpen. Ovšem jen za předpokladu, že během těchto měsíců nebudete vykonávat výdělečnou činnost, která by vám zakládala účast na sociálním pojištění. Přípustné jsou tedy tyto možnosti výdělku:

  • dohoda o provedení práce s měsíčním výdělkem do 10 000 Kč,
  • dohoda o pracovní činnosti s měsíčním výdělkem do 4000 Kč,
  • samostatná výdělečná činnost s měsíčním výdělkem do 96 777 Kč za celý rok 2023.

Pokud byste takovou činnost vykonávali, ať už brigádně, nebo formou zaměstnání a podnikání, nárok na sirotčí důchod vám zaniká. Totéž platí, pokud byste pobírali podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci. 

Tip: Studenti a pojistné při studiu a po něm. Přehled modelových situací

A jak je to na vysoké škole?

Pokud po střední škole pokračujete na vysokou školu, opět jen dodáte příslušné potvrzení o studiu a nárok na sirotčí důchod máte, až dokud studium neukončíte, maximálně však do 26 let. A to dokonce i jako studenti kombinovaného studia a distančního studia.

Ve chvíli, kdy studium ukončíte, náleží vám sirotčí důchod ještě další kalendářní měsíc po ukončení. Opět ale jen za předpokladu, že nebudete vykonávat výdělečnou činnost, která by zakládala účast na sociálním pojištění. 

Tip: Kombinované studium na VŠ: status studenta, sleva na studenta a daňové zvýhodnění na dítě

 

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY