Nejvíc nehod se loni stalo v pátek, nejčastěji se bourá kvůli nepozornosti řidiče

04.04.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


V loňském roce řešila Policie ČR téměř sto tisíc dopravních nehod. Kdy a proč nejčastěji bouráme? A kdo to nejčastěji odnese? 

Ačkoli se to na první pohled při cestách po silnicích možná nezdá, počet policii hlášených nehod v loňském roce oproti roku 2021 poklesl. Zatímco v roce 2022 řešili policisté 98 460 nehod, o rok dříve jich bylo o 872 více. Poklesl i počet usmrcených lidí, a to o 16. V loňském roce bylo při dopravní nehodě usmrceno nejméně lidí od roku 1961, kdy policie začala vést statistiku nehodovosti

Zdroj: Shutterstock

Naopak ale stoupl počet zraněných osob při nehodách a výše hmotné škody. K těžkému zranění přišlo v loňském roce o 110 lidí více, lehká zranění utrpělo o 1871 lidí více. Hmotná škoda stoupla o více než 12 %, a to o 823 milionů korun. 

Vývoj počtu usmrcených osob

Zdroj: Policie.cz

Téměř 300 nehod denně

Když dojde k dopravní nehodě a volá se policie, často si účastníci nehody postěžují, že policii to trvá dlouho, než na místo nehody dorazí. Někdy lidé uvádějí i mnohahodinové čekání. Když se podíváme do policejních statistik, dává takové čekání leckdy smysl.

Policie totiž v loňském roce řešila celkem 98 460 nehod, což v průměru vychází na cca 270 nehod denně. Bráno do extrému, policie řešila nějakou dopravní nehodu v průměru každých cca 5 a půl minuty

Tip: Jak postupovat při dopravní nehodě v zahraničí?

Nejvíce nehod se stane v pátek

Některé dny jsou samozřejmě z hlediska nehodovosti lepší než jiné. Ze statistik vyplývá, že nejméně nehod se stalo v neděli, a to 10 339. Naopak nejhorším dnem z hlediska nehodovosti byl pátek. Na českých silnicích došlo k celkem 15 918 nehodám. 

Z hlediska úmrtí na českých silnicích je však nejhorším dnem pondělí. V pondělí přišlo o život v důsledku dopravní nehody 75 lidí.

Tip: Jak je to s nárokem na odškodné při dopravní nehodě?

Nejčernější dny na českých silnicích

Uplynulý rok s sebou také přinesl několik černých dnů z hlediska nehodovosti. Nejvíce dopravních nehod řešili policisté v pondělí 12. prosince 2022, a to celkem 475. Pokud jste tedy bourali v pondělí 12.12. a volali jste k nehodě policii, možná jste čekali hodně dlouho. Naopak nejméně náročným dnem byla neděle 6. února 2022, kdy došlo jen ke 113 nehodám.

Z hlediska úmrtí byly nejhoršími dny pátek 14. ledna a neděle 16. října. V tyto dny přišlo při nehodách o život 6 lidí. 

Tip: Jaké kroky je třeba podniknout po bouračce nebo srážce se zvěří?

Proč bouráme?

Příčin, proč dojde k dopravní nehodě, může být celá řada. Zdaleka nejčastěji je to však proto, že se řidič plně nevěnoval řízení. Například s někým telefonoval, držel v ruce telefon apod. K nehodám ale velmi často dochází také vlivem špatně vypočítaného couvání nebo otáčení. Takové nehody jsou ale většinou v malé rychlosti a nehrozí při nich velké riziko zranění či smrti. 

Zdroj: Policie.cz

Více se umírá v autě než na motorce

O motorkářích se nezřídka mluví jako o lidech, kteří dobrovolně hazardují se životem. Z loňských statistik ale vyplývá, že mnohem více lidí umírá za volantem osobního automobilu než na motorce.

V loňském roce došlo k úmrtí 179 řidičů osobního vozidla, přičemž tento počet oproti roku 2021 narostl o 18 osob. Naopak u řidičů motorek došlo k poklesu. V roce 2022 zemřelo 55 řidičů motocyklu, což bylo o 23 méně než v předchozím roce. 

Tip: Stali jste se účastníkem nehody s klientem Directu? Pojišťovna vám pošle poukaz na terapii

Kde pravděpodobně neumřete?

Účastníkem silničního provozu jste nejen jako řidič auta, ale i jako chodec, spolujezdec či cestující. Jako řidič osobního vozidla máte statisticky největší šanci, že budete účastníkem dopravní nehody, při které zemřete. 

Statisticky nejbezpečnější je jízda v autobusu. V loňském roce při jízdě autobusem nezemřel žádný cestující, o rok předtím jeden. 

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel