Na cvičení vás zaměstnavatel musí pustit, odměna se vyplácí za rok, líčí člen aktivních záloh

09.03.2023 | , Finance.cz
INTERVIEW


Jak se můžete připojit k příslušníkům aktivních záloh české armády? Kolik činí aktuální odměna záložníka a při jakých okolnostech lze povolat vojáky z aktivních záloh? Na otázky odpovídá desátník z aktivní zálohy Petr I.

Desátník Petr I. je příslušníkem roty aktivní zálohy 42. mechanizovaného praporu Tábor. Již čtyři roky dojíždí do Tábora na pravidelná vojenská cvičení. Současně je také zaměstnán jako strážník u městské policie.

Pro redakci Finance.cz poskytl rozhovor o tom, jak se mohou potenciální zájemci zapojit do aktivní zálohy a jaká je její úloha v případě vzniku válečného konfliktu.

Proč jste se rozhodl jít do aktivní zálohy?

Už odmala jsem se zajímal o zbraně a techniku. Žádné zkušenosti jsem ale před vstupem do aktivní zálohy neměl. K tomu, abych to zkusil, mě tehdy taky inspiroval můj kamarád, který je v aktivní záloze již od roku 2017. Tehdy jsem pracoval jako údržbář v jedné zlínské firmě a zaměstnavatel s mým rozhodnutím vstoupit do aktivní zálohy nesouhlasil, o rok později mi ale již nebránil.

Můžete představit, co vlastně aktivní záloha je? Povolává se aktivní záloha jen v případě válečného konfliktu?

Aktivní záloha je součást ozbrojených sil České republiky, kde občan přebírá výkon branné povinnosti. Co se týče válečného konfliktu, tak by aktivní zálohy byly povolány v případě napadení našeho státu. Ale aktivní zálohy se účastnily i zahraničních misí, jako třeba v Afghánistánu, Mali či Litvě. Vykonávaly spíše odborné profese. Ve větší míře byly nasazeny až v roce 2022 a 2023 na Slovensku ke střežení slovensko-ukrajinské hranice.

Když už jste naťukl střežení slovensko-ukrajinských hranic: Myslíte si, že vzrostl zájem občanů vstoupit do aktivních záloh v souvislosti s válkou na Ukrajině? 

Podle vyjádření Ministerstva obrany se v souvislosti s válkou na Ukrajině zvýšil zájem jak o aktivní zálohy, tak i o dobrovolné vojenské cvičení.

Mohl by být v době mobilizace povolán do války každý občan starší 18 let? Tedy i lidé bez jakékoli vojenské zkušenosti?

V případě mobilizace budou povoláni občané v rozmezí od 18 do 60 let. Týká se to jak mužů, tak i žen. Jsou samozřejmě výjimky. Mobilizace se nevztahuje na poslance, senátory, soudce atd., ale i na osoby, které třeba ze zdravotních důvodů nejsou schopny vykonávat službu.

Takže i já bych mohla být nasazena do války?

Ano, ale třeba se to netýká těhotných žen nebo těch, kteří pečují o děti do 15 let.

A byla bych nasazena hned do obrany, nebo by mi byla přiřazena jiná funkce, když nemám žádné vojenské zkušenosti?

Nejprve byste musela projít základním výcvikem a zařazením, podle potřeb armády. Určitou roli v tomto výběru by hrálo vaše civilní zaměstnání. U těch, kteří prošli základní vojenskou službou, by hrálo roli také jejich zařazení, které měli na vojně.

Pokud bych se teď rozhodla, že bych chtěla vstoupit do aktivní zálohy, co všechno musím podstoupit? 

Nejprve musí zájemce podat žádost na krajském vojenském velitelství, kde si mimo jiné vybere útvar, u kterého by chtěl sloužit. Dále musí navštívit vojenskou ošetřovnu / vojenskou nemocnici, kde uchazeč projde vstupní prohlídkou. Pokud je zdravotně v pořádku, zvolí si termín nástupu na kurz základní přípravy ve Vyškově, který trvá cca 3 týdny.

Rozhoduje o přijetí do aktivní zálohy také fyzička žadatele?

Ano, zájemce projde ve Vyškově vstupním i výstupním přezkoušením, a to z běhu na 12 minut, kliků a sedů-lehů.

Jak jste se připravoval na fyzické testy vy?

Já osobně jsem chodíval dvakrát týdně běhat cca 5 km. Kliky a sedy-lehy jsem dělal doma téměř každý den.

Zdroj: Depositphotos (Ilustrační foto)

Mají vojáci v aktivní záloze nějaké hodnosti a podle čeho se tyto hodnosti stanovují?

Ve Vyškově mají uchazeči hodnost vojína a po absolvování kurzu je nejnižší hodnost svobodník. Hodnost se určuje podle funkce, kterou voják zastává. Například velitel družstva, čety apod. Nejvyšší možnou hodností pro vojáka v záloze je hodnost plukovníka.

Jak často a kde se setkávají vojáci z aktivních záloh? Kdo tato cvičení svolává a jsou pro každého záložáka povinná, nebo se stačí zúčastnit jen jednoho týdenního cvičení za rok?

Na každý kalendářní rok jsou vypsány termíny, kdy se bude konat cvičení. O počtu cvičení a jejich délce rozhoduje konkrétní útvar. Voják může v kalendářním roce odsloužit maximálně 42 dnů, ale uvažuje se také o navýšení těchto dnů, které by voják z aktivní zálohy mohl odsloužit. Vojáci na cvičení přijíždějí k útvaru, u kterého jsou zařazeni.

Cvičení povinná nejsou, ale samozřejmě je nejlepší se zúčastnit co nejvíce cvičení, pokud se chce člověk něco naučit, a to, co se již naučil, si oživit.

Jsou vojáci v aktivní záloze na stejné úrovni jako muži, kteří ještě měli možnost absolvovat povinnou vojnu?

Vzhledem k tomu, že se zbraně a taktika neustále vyvíjejí, tak bych tyto dva typy záloh neporovnával.

A kdyby začala mobilizace, byli by vojáci z aktivních záloh povoláni přednostně?

Záleží na intenzitě a rozsahu konfliktu. Zda by byla vyhlášena částečná, nebo všeobecná mobilizace. Ale ano, aktivní záloha by šla jako první, jelikož je koncipována pro rychlé doplnění stavů profesionální armády.

Záložníci dostávají za absolvování vojenského cvičení také odměnu. Kolik taková odměna záložníka činí a v jakém termínu je vyplacena? 

Záložníci jsou placeni podle hodnosti jako vojáci z povolání, avšak bez různých příplatků. Pokud záložník odcvičí 7 dnů v kalendářním roce, má nárok na odměnu ve výši 18 tisíc korun. Odměna se vyplácí zhruba na konci měsíce ledna v následujícím roce.

Musí vám váš zaměstnavatel dát volno pro účast na vojenském výcviku, nebo je to jen jeho dobrá vůle?

Ze zákona to musí zaměstnavatel zaměstnanci umožnit. Po dobu cvičení má ve svém zaměstnání neplacené volno a je na něj pohlíženo jako na vojáka z povolání.

Může si zaměstnavatel požádat o finanční náhradu za dny, kdy se zaměstnanec zúčastňuje vojenských cvičení v aktivní záloze?

Ano, může si zažádat o kompenzaci za zaměstnance, který se zúčastnil vojenského cvičení v aktivní záloze. Zaměstnavateli vzniká právo na poskytnutí finanční podpory ve výši dvou třetin průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v národním hospodářství. Zaměstnavatel, který nárok chce uplatnit, musí podat žádost na vojenský správní úřad podle místa trvalého bydliště vojáka (podle zákona o službě vojáků v záloze).

Myslíte si, že hrozí v současné době mobilizace? V souvislosti s válkou na Ukrajině je to často skloňované téma.

Osobně nepředpokládám, že by naše země v současné době měla potřebu mobilizace, ať již částečné, či všeobecné.

Jaký zážitek byl pro vás v aktivní záloze nejvíce intenzivní, ať už pozitivně, či negativně?

Největší zážitek byla pro mě účast na akci BAHNA – den pozemního vojska. Kromě ukázky, kterou jsme měli připravenou (přepadení nepřátelského postavení pomocí výsadku z KBVP Pandur (kolového bojového vozidla pěchoty)), jsme měli možnost si vyzkoušet i techniku jak od Armády ČR, tak Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR.


Čtěte také:

Rozhovor: Většina zubařů jednou bude bez smluv s pojišťovnami, míní stomatolog

Jak podat přehled pro zdravotní pojišťovnu, když jste ji loni měnili?

Kvíz: Vyznáte se v bankovních službách?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: INTERVIEW