Jak by rodičům s nižšími příjmy pomohl zápočet vyhlašované průměrné mzdy do důchodu

27.06.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Plánované legislativní změny v oblasti důchodů mimo jiné počítají se zvýhodněním péče o malé děti. V případě úspěšného legislativního procesu by si při výpočtu důchodu za dobu péče o dítě do 4 let polepšil rodič s podprůměrnými příjmy. Výdělek během rodičovské dovolené by byl zohledněn navíc.

Měsíční částka starobního důchodu závisí na získané době pojištění v celých ukončených letech a výši osobního vyměřovacího základu, kterým je průměrná hrubá měsíční mzda za odpracované roky v současné hodnotě. Aktuálně platí, že péče o dítě do 4 let se hodnotí jako náhradní doba pojištění, přičemž při výpočtu starobního důchodu se toto období vyloučí, což zjednodušeně řečeno neovlivní výši osobního vyměřovacího základu. Péče o dítě do 4 let věku tedy zvyšuje dobu pojištění a nemá vliv (ani pozitivní, ani negativní) na průměrnou mzdu za odpracované roky.

Zdroj: Shutterstock

Připravované zákonné úpravy počítají s tím, že během období péče o dítě do 4 let věku by se rodiči započítávala průměrná mzda. Vzhledem k tomu, že na statistiky vyhlašovanou průměrnou mzdu přibližně dvě třetiny zaměstnanců reálně nedosáhnou, neboť je nadhodnocena mzdami nejlépe ohodnocených zaměstnanců, toto opatření by znamenalo, že většina pečujících rodičů by si s ohledem na budoucí výpočet svého státního důchodu polepšila. Z důvodu započítání průměrné mzdy během období péče o děti by měli tito rodiče následně vyšší celkový osobní vyměřovací základ.

Tip: Spočítejte si, jak vám vychází důchod v roce 2023

Více dětí = vyšší zvýhodnění

Na první pohled sice vypadá tato legislativní úprava nenápadně, ale u rodiče, který během produktivního života pečoval o více dětí, již může ovlivnit měsíční částku důchodu více, než by se na první pohled zdálo. V praxi většinou pobírají rodičovský příspěvek maminky, proto zejména matkám s více dětmi, které pobírají podprůměrnou mzdu, by státní důchod stoupl.

Praktický příklad

Paní Anna vychová tři děti, se kterými bude celkem na rodičovské dovolené 10 let. Jenom pro orientaci si vypočítáme, jak by se zvýšil osobní vyměřovací základ paní Anně, pokud by se použila výpočtová formule letošního roku a vyměřovací základy v ostatních letech byly vždy na úrovni měsíční hrubé mzdy 25 000 Kč v současné hodnotě. Deset započítaných let s úrovní průměrné mzdy za dobu péče o děti by zvýšilo osobní vyměřovací základ na 29 123 Kč. Výpočet je samozřejmě pouze orientační, protože se používají přepočítací koeficienty platné v letošním roce. Rozhodně by si však maminky s více dětmi, které mají jinak podprůměrné příjmy, důchodově polepšily.

Čtěte také: Komu se nevyplatí plánované „zprůměrování“ příjmů manželů pro výpočet důchodu

Rodič s vysokými příjmy by si nepohoršil

Pečující rodiče s vysokými příjmy by si z důvodu legislativních změn nepohoršili, neboť by zůstala zachována možnost nadále dané období při výpočtu osobního vyměřovacího základu vyloučit. Pečující rodič, který má rozhodné příjmy v produktivním věku nadprůměrně vysoké, by tedy dané období hodnotil pro výpočet důchodu svou průměrnou mzdou.

Práce během pobírání rodičovského příspěvku a důchod

Vzhledem k tomu, že plánované změny počítají s tím, že případný výdělek (např. při zkráceném úvazku) by se k průměru připočítával, jednalo by se o další legislativní impuls pro dřívější návrat do pracovního procesu pečujícího rodiče. Na rozdíl od plánovaného zrušení školkovného na děti nebo omezení slevy na manželku (manžela) s vlastními rozhodnými příjmy do limitu by tyto důchodové změny finančně pomohly rodinám s dětmi, kde má pečující rodič podprůměrné příjmy.


Čtěte také: Kolik vás může stát špatné načasování předčasného důchodu?

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY