Další vládní balíček zruší některé vstupní pracovnělékařské prohlídky i potravinářské průkazy

19.06.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vláda ve středu 14. června vyjádřila souhlasné stanovisko s Antibyrokratickým balíčkem II připraveným Michalem Šalomounem. Balíček obsahuje 23 opatření, která mají za úkol zrušit zbytečné právní předpisy a tím zjednodušit život zaměstnancům i podnikatelům.

Schválený balíček je pokračováním Antibyrokratického balíčku I, který vláda schválila 31. srpna loňského roku.  

Do konce roku 2022 pak byly jednotlivými ministerstvy vytvořeny návrhy na zrušení nebo úpravu některých zákonů. 

Na základě tohoto prvního balíčku se například zrušily periodické pracovnělékařské prohlídky u nerizikových profesí, zrušila se elektronická evidence tržeb, navýšil se limit obratu podnikatelů pro povinnou registraci k DPH na 2 miliony a pro možnost přihlásit se do režimu paušální daně rovněž s obratem do 2 milionů korun.

Jaká opatření obsahuje druhý antibyrokratický balíček?

Zdroj: Shutterstock

Zrušení vstupních pracovnělékařských prohlídek u nerizikových profesí

Nastupující zaměstnanci by již nemuseli podstupovat vstupní pracovnělékařské prohlídky u zaměstnání, která spadají do první a částečně druhé kategorie prací. Jde tedy o takové činnosti, které nejsou pro zaměstnance zdravotně rizikové. Již od roku 2023 skončily povinné periodické prohlídky u nerizikových profesí.

Zrušení potravinářských (zdravotních) průkazů

Potravinářský (zdravotní) průkaz vydávaný v současné době nijak neosvědčuje to, že jeho majitel je zdravotně způsobilý pro práci s potravinami, jelikož jsou některé průkazy vydávané na neomezenou dobu. Rovněž jsou vyžadované i k pracím, kde jsou úplně zbytečné. Z toho důvodu stát plánuje jejich úplné zrušení.

Omezení koncesionářských poplatků pro televizní obrazovky v průmyslu

Návrh počítá s prominutím koncesionářských poplatků u firem zabývajících se průmyslovou výrobou. Podle balíčku je zbytečné, aby tyto firmy, které televizní obrazovky používají jen k výrobním procesům, platily koncesionářské poplatky. Jestliže mají takových obrazovek více, může to pro ně znamenat vysoké firemní náklady. Povinnost platit TV poplatky mají všechny domácnosti i firmy, které vlastní televizní přijímač. V současné době platí firmy za každý televizní přijímač 135 Kč měsíčně. Výjimku mají firmy, které televizní obrazovky vyrábějí, opravují nebo prodávají, ty platí pouze za jeden televizní přijímač.

Zvýšení limitu pro bagatelní spory

Rovněž by měl být zvýšen limit pro tzv. bagatelní dluhy nebo bagatelní spory. Pro běžné občany se počítá s navýšením současného limitu z 10 tisíc na 20 až 25 tisíc. Do tohoto rozpětí se počítá pouze základní jistina, nikoliv příslušenství dluhu jako úroky, sankce apod. Proti těmto bagatelním dluhům není umožněno podat odvolání k vyššímu soudu.

Zrušení přísedících u soudů

Součástí balíčku je také návrh na úplné zrušení přísedících u soudů. V současné době se přísedící účastní všech jednání v trestních řízeních a v civilních řízeních v pracovněprávních věcech.

Podle návrhu nedostatek těchto přísedících v některých krajích brzdí celý proces soudního řízení. Pro zrušení přísedících jsou i samotné soudy. Ponechat přísedící návrh zvažuje pouze u případů, kde došlo k úmrtí oběti.

Zjednodušení hygienických podmínek provozoven pro potravinářskou výrobu u malých živnostníků

Přísné hygienické podmínky pro provozovny sloužící k potravinářské výrobě odrazují drobné živnostníky od výroby kvalitních domácích“ produktů.

„Dochází tak ke všeobecnému obcházení nebo porušování absurdně nastavených povinností. Někteří nahlásí provozovnu svých známých, kterou pak stejně nevyužívají, další si občas pronajmou tzv. sdílenou provozovnu, ale většinou produkují ‚z domu‘, jiní pak prostě jedou celý proces načerno,“ uvádí se ve zdůvodnění k balíčku. 

Přísnými podmínkami tak stát zamezuje živnostníkům rozjet svoje podnikání, čímž se připravuje současně o příjem do státního rozpočtu.

Vláda by proto měla připravit novou metodiku pro domácí výrobu produktů, která bude v souladu s evropskou legislativou.

Tip: Vláda schválila změny u státní podpory pro penzijní spoření, pro koho bude výhodnější?

Další chystané legislativní úpravy:

  • Zvýšení limitu pro povinnost ověření účetní závěrky auditorem,

  • zavedení možnosti požádat o starobní důchod online,

  • upravení nefungujících pravidel pro režim sdíleného pracovního místa,

  • zesílení digitalizace komunikace mezi zaměstnavatelem a veřejnou správou,

  • připravení elektronického formuláře pro zjednodušení ohlašovací povinnosti dětských pobytových akcí.

Nyní budou jednotlivá ministerstva připravovat návrhy změn zákonů do konce října letošního roku. Ty pak projdou standardním legislativním procesem, tak jako první balíček. Předpokládaná účinnost jednotlivých zrušujících opatření bude známa až po vytvoření konkrétních návrhů na zrušení a úpravu některých zákonů.

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: Spotřebitel