Mateřská dostupnější nebude. Vláda zamítla návrh hnutí ANO na zpřístupnění mateřské pro více žen

04.07.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vláda zamítla návrh poslanců z hnutí ANO, který si dával za cíl zajistit dávku mateřské i pro ženy, které by nesplnily potřebnou dobu účasti na nemocenském pojištění. Předložený návrh je podle vlády nedostatečně připravený.

Nedávno jsme upozorňovali na návrh zákona, který hnutí ANO předložilo vládě. Ta však 28. června k návrhu vyjádřila nesouhlas, který odůvodnila v 10 bodech.

Zdroj: Shutterstock

Proměna současné mateřské by znamenala výrazný zásah do sociálního systému

Vláda nepodporuje návrh, podle kterého by získaly mateřskou i osoby, které nesplnily potřebnou dobu účasti na nemocenském pojištění.

„V případě, že osoba nebyla účastna po stanovenou minimální dobu pojištění, a tedy neodváděla pojistné, nemůže být kompenzována pojistným plněním. V takovém případě je osoba z důvodu péče o dítě podpořena nepojistnou dávkou, tj. rodičovským příspěvkem,“ uvádí vláda ve svém nesouhlasném stanovisku.

Kritiku návrh schytal i proto, že jako dávka, která měla podle návrhu spadat do státní sociální podpory, by měla být poskytována v souvislosti s principy nemocenských dávek.

Větší zásah do současného sociálního systému má navrhovat vláda

Podle vlády je nutné před tak výraznou změnou dávek sociálního zabezpečení nejdříve důkladně analyzovat a zhodnotit důsledky navrhovaného zákona, což předložený poslanecký návrh nesplnil.

Na základě těchto připomínek kabinet udává, že by bylo vhodnější, kdyby návrh s tak výraznými koncepčními změnami předkládala vláda po řádném meziresortním připomínkovém řízení.

Další práce pro již mimořádně zatížené Úřady práce

Úřady práce jsou v poslední době mimořádně zatížené, a to především v souvislosti s poskytováním dávek pro lidi přicházející z Ukrajiny.

Zavedení další dávky státní sociální podpory by pro Úřady práce znamenalo ještě větší zatížení a tím pomalejší zprostředkování služeb pro klienty. Vývoj nové agendy pro mateřské příspěvky by podle vyjádření vlády byl extrémně časově náročný, tudíž začátek účinnosti zákona již v roce 2024 je velmi nereálný.

Tip: Vláda schválila růst rodičovského příspěvku na 350 tisíc Kč od 1. ledna 2024

Kdo by měl získat nárok na mateřskou podle hnutí ANO?

V současné době se musí žena na nemocenském pojištění účastnit minimálně 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech k tomu, aby získala nárok na peněžitou pomoc v mateřství (lidově mateřskou). K tomu ještě musí osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) splnit podmínku účasti 180 kalendářních dnů v posledním roce před nástupem na mateřskou.

Za těchto stanovených podmínek nesplnilo povinnou délku účasti na nemocenském pojištění podle poslaneckého návrhu v roce 2021 až 27 tisíc žen ze 110 tisíc těhotných, a to i přesto, že byly ekonomicky aktivní. Nesplnění podmínky účasti se ve většině případů týká OSVČ, které si nemocenské musí platit dobrovolně, žen na částečných úvazcích a studentek.

Návrh tak představil možnou variantu změny mateřské tím, že by mateřskou přesunul z dávek nemocenského pojištění do dávek státní sociální podpory, přičemž by došlo zároveň ke změně názvu dávky, a to z peněžité pomoci v mateřství na tzv. mateřský příspěvek.

Nárok na mateřský příspěvek by pak vznikl matce nebo otci tehdy, pokud by jí nebo otci dítěte bylo možné ke dni podání žádosti stanovit denní vyměřovací základ pro stanovení otcovské a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství. Případně by splnila nárok také osoba, která se z hlediska důchodového pojištění ke dni žádosti o mateřský příspěvek považuje za OSVČ (mateřský příspěvek by tak získaly i OSVČ, které si neplatí nemocenské pojištění).

Výše mateřského příspěvku měla činit za každý kalendářní měsíc 70 % z 30násobku ženina denního vyměřovacího základu, minimálně však 70 % měsíční minimální mzdy.


Čtěte také: 

Sousedské hlídání dětí by mohlo fungovat už příští rok. Pečující získá až 60 tisíc korun měsíčně

Vláda schválila úsporný balíček: Nabízíme stručný přehled změn, které přináší

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY