Co je dobré vědět o předdůchodu?

01.09.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Z důvodu zpřísnění podmínek pro předčasné důchody a z důvodu zvýšení minimálního věku, kdy bude možné do předčasného důchodu odejít, v příštích letech stoupne obliba předdůchodu. Kdy je možné předdůchod čerpat? Jaká pravidla následně platí pro výpočet starobního důchodu? Jaké je možné mít příjmy?

Pro lidi, kteří budou chtít v budoucnu přestat dříve pracovat, bude předdůchod zajímavým řešením, neboť ho bude možné využít dříve než předčasný důchod. Kdo bude moci dostávat na účet předdůchod a za jakých podmínek?

Zdroj: Depositphotos

Peníze lze čerpat ze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření

Stát podporuje spoření na penzi v penzijním připojištění a doplňkovém penzijním spoření příspěvkem na smlouvu a možností daňového odpočtu. Peníze je možné následně čerpat formou legislativně zvýhodněného předdůchodu. Využít předdůchodu je možné pouze ze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření, proto je případně nutné smlouvu o penzijním připojištění převést právě na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření.

Zdravotní pojištění platí stát

Za příjemce předdůchodu platí zdravotní pojištění stát. I když tedy mají předdůchodci příjem pouze formou předdůchodu, mají vyřešen pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny a neplatí si zdravotní pojištění jako OBZP. Pro účely placení zdravotního pojištění jsou státními pojištěnci stejně jako starobní důchodci.

Nesnižuje se osobní vyměřovací základ

Jedním ze dvou základních vstupních údajů pro výpočet starobního důchodu je osobní vyměřovací základ neboli průměrná hrubá měsíční mzda v současné hodnotě. Doba pobírání předdůchodu se přitom pro výpočet osobního vyměřovacího základu považuje za vyloučenou dobu pojištění. To znamená, že nulový příjem podléhající sociálnímu pojištění nezapříčiní snížení osobního vyměřovacího základu.

Tip: Kalkulačka starobního důchodu

Podmínky pro využití výhod předdůchodu

Pro využití výše uvedených legislativních výhod předdůchodu je nutné, aby měsíční částka předdůchodu činila 30 % průměrné mzdy a současně se předdůchod pobíral nejméně dva roky. Nejdříve je přitom možné začít předdůchod pobírat 5 let před dosažením řádného důchodového věku muže stejného ročníku narození.

Výdělek není nijak omezen

Lidé čerpající předdůchod mohou mít libovolné příjmy bez limitu. Lze tedy pracovat na klasickou pracovní smlouvu, podnikat, nebo mít velmi vysoké pasivní příjmy. Výdělečně činní předdůchodci mají nárok na slevu na poplatníka jako ostatní daňoví poplatníci a případně další daňové slevy a odpočty, na které mají nárok.

Tip: Deset nepravd o předdůchodu

Předdůchodci mohou čerpat podporu v nezaměstnanosti i předčasný důchod

Z důvodu pobírání předdůchodu nedochází k omezení přístupu k podpoře v nezaměstnanosti. V případě splnění zákonných podmínek, tj. získání potřebné doby pojištění, mohou i občané pobírající předdůchod dostávat na účet podporu v nezaměstnanosti. Současně předdůchod není překážkou pro současné pobírání předčasného důchodu. V předdůchodu jsou čerpány vlastní finanční prostředky, a nikoliv dávka od státu, proto jsou výše uvedené souběhy možné.

Čtěte také: Pobírání předdůchodu a výpočet starobního důchodu

Žádné daňové osvobození

Výdělečně činní předdůchodci nejsou speciálně daňově osvobozeni. I předdůchodci tedy platí z hrubé mzdy nebo z hrubého zisku daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění. Dosahovaný příjem samozřejmě nemá žádný vliv na měsíční částku předdůchodu. Výše předdůchodu závisí pouze na vlastních úsporách na smlouvě, a nikoliv na odvedeném sociálním pojištění.


Čtěte také: Atraktivita vybírání předdůchodu poroste. A nejen kvůli zpřísnění předčasných důchodů

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 30 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY