Deset nepravd o práci v důchodu

18.12.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Dosažení řádného důchodového věku není v žádném případě překážkou k výkonu zaměstnání. Pro některé starobní důchodce je zaměstnání finanční nutností, pro jiné přivýdělkem. Na co si dát při práci v důchodu pozor a s čím počítat?

I když se řádný důchodový věk prodlužuje, hodně starobních důchodců si přivydělává nejenom na pracovní dohody, ale i na pracovní smlouvu. Podívejme se na vybrané omyly ohledně zaměstnání ve starobním důchodu.

Zdroj: Shutterstock

Omyl č. 1: Pracovní smlouva může být uzavřena ústně

Ani se zaměstnanci pobírajícím řádný starobní důchod nemohou zaměstnavatelé uzavřít pracovní smlouvu pouze ústně. Pracovní smlouva musí být dle § 34 zákoníku práce uzavřena vždy písemně.

Omyl č. 2: Smlouva na dobu neurčitou není povolena

V řádném důchodovém věku je možné pracovat i na klasickou pracovní smlouvu, a to i na dobu neurčitou. Omezení ohledně zaměstnání se vztahuje na předčasné důchodce, kteří až do dosažení řádného důchodového věku na klasickou pracovní pracovat nemohou.

Tip: Špatné načasování předčasného důchodu se ještě více „prodraží“

Omyl č. 3: Nenáleží sleva na poplatníka

Vypočtenou daň z příjmů snižuje sleva na poplatníka. V roce 2023 činí měsíční sleva na poplatníka 2570 Kč. I starobní důchodci přitom mají nárok na slevu na poplatníka.

Omyl č. 4: Nižší sazba daně z příjmů pro starobní důchodce

V Česku máme zavedeny dvě daňové sazby, 15 % a 23 %. Pro výdělečně činné starobní důchodce platí stejné daňové sazby jako pro ostatní daňové poplatníky. Z důvodu přiznání starobního důchodu nedochází ke snížení daňových sazeb.

Omyl č. 5: Pracovní poměr lze ukončit ihned

Zaměstnavatelé nemohou podat zaměstnanci ve starobním důchodu bezdůvodnou okamžitou výpověď jenom z titulu pobírání starobního důchodu. Pracovní poměr musí být vždy ukončen v souladu se zákoníkem práce. Až na speciální případy tedy musí být v případě výpovědi dodržena dvouměsíční výpovědní lhůta. Skončit pracovní poměr ihned je možné pouze na základě vzájemné dohody, se kterou musí souhlasit zaměstnavatel i zaměstnanec. Dvouměsíční výpovědní lhůta platí i v případě podání výpovědi zaměstnancem ve starobním důchodu.

Tip: Co vědět o práci v důchodu v 9 bodech?

Omyl č. 6: Starobní důchodci neobdrží odstupné

Pobírání starobního důchodu není překážkou pro obdržení odstupného. I zaměstnanci ve starobním důchodu mají nárok na odstupné v souladu se zákoníkem práce.

Omyl č. 7: Zdravotní pojištění ze mzdy se neplatí

Za příjemce starobního důchodu platí zdravotní pojištění stát, pro účely placení zdravotního pojištění jsou starobní důchodci státními pojištěnci. To však neznamená, že již z dosažené hrubé mzdy ze zaměstnání neplatí zdravotní pojištění. Souběh kategorií je možný a pracující starobní důchodci odvádí zdravotní pojištění ve stejném rozsahu jako ostatní zaměstnanci.

 

Omyl č. 8: Zkušební doba může být až jeden rok

Zákoník práce umožňuje sjednání zkušební doby, ve které si zaměstnavatel i zaměstnanec ověří, zda mají zájem o pokračování zaměstnání. Během zkušební doby je totiž velmi snadné pracovní poměr ukončit. Zkušební doba však musí být sjednána v souladu se zákoníkem práce a rozhodně nemůže být zaměstnancům v řádném důchodovém věku nějak prodlužována.

Omyl č. 9: Maximální výdělek je na úrovni průměrné mzdy

Výše hrubé měsíční mzdy pro starobní důchodce není nijak zastropována. Zaměstnanci pobírající starobní důchod tak mohou mít i značně nadprůměrnou hrubou mzdu. Naproti tomu hranice minimální mzdy musí být dodržena i u pracujících starobních důchodců. Zaměstnavatelé nemohou zaměstnancům ve starobním důchodu platit méně, než je minimální mzda.

Omyl č. 10: Není možné pracovat pro dva zaměstnavatele

Přiznání řádného starobního důchodu není důvodem, proč by nebylo možné pracovat i třeba pro dva zaměstnavatele současně. Řádní starobní důchodci nejsou ohledně svého výdělku omezeni a mohou samozřejmě pracovat i pro více zaměstnavatelů současně.


Čtěte také: 

Jak moc sníží starobní důchod rok práce za minimální mzdu?

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY