Zvýšení řádného a předčasného důchodu prací v příkladech

22.12.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Při splnění zákonných podmínek mají pracující starobní důchodci nárok na zvýšení svého měsíčního důchodu. Jak se liší situace u řádného starobního a předčasného důchodu?

V řádném důchodovém věku je možné mít libovolně vysoké příjmy a současně k tomu pobírat měsíční starobní důchod. Předčasní důchodci jsou však až do dosažení řádného důchodového věku ve výdělečné činnosti omezeni, neboť nemohou mít příjem zakládající účast na nemocenském pojištění. Zjednodušeně řečeno nesmí mít předčasní důchodci příjem, ze kterého se musí platit sociální pojištění. V opačném případě by jim nenáležela výplata předčasného důchodu.

Zdroj: Shutterstock

Nejoblíbenější přivýdělek předčasných důchodců

V praxi si nejčastěji předčasní důchodci přivydělávají na dohodu o provedení práce s hrubou odměnou do limitu. V roce 2023 se z dohody o provedení práce neplatí sociální pojištění, když je hrubá měsíční odměna 10 000 Kč a méně. U dohody o pracovní činnosti je limit pro hrubou měsíční odměnu 3999 Kč a méně.

Tip: Kalkulačka DPP a DPČ v roce 2023

Podmínky pro zvýšení měsíčního důchodu prací

Nárok na zvýšení měsíční částky starobního důchodu mají pouze penzisté, kteří během pobírání důchodu pracují a z příjmu odvádí sociální pojištění. Zvýšení měsíční částky důchodu činí 0,4 % výpočtového základu za odpracovaných 360 kalendářních dní.

Zaměstnání na pracovní smlouvu znamená přerušení výplaty předčasného důchodu

Předčasní důchodci nemohou mít příjem, ze kterého se platí sociální pojištění, proto nemohou současně pobírat předčasný důchod a k tomu mít zaměstnání, které by jim zvýšilo důchod. V případě, že však předčasný důchodce začne pracovat a z příjmu odvádět sociální pojištění, přestane dostávat na účet svůj důchod, ale takovým zaměstnáním si sníží krácení za předčasnost. Po skončení takového zaměstnání je uvolněn vyšší předčasný důchod, než který se pobíral před zahájením zaměstnání zakládajícího účast na pojištění.

Tip: Důchodová kalkulačka včetně předčasnosti pro rok 2023

Příklad 1 – Práce v řádném důchodu na zkrácený úvazek

Pan Tomáš je přes rok v řádném starobním důchodu a stále pracuje na zkrácený úvazek. Během práce na zkrácený úvazek tedy pobíral pan Tomáš současně starobní důchod a mzdu ze zaměstnání. Pan Tomáš již odpracoval 360 kalendářních dní, tak si může požádat o zvýšení měsíční částky starobního důchodu. Ze zkráceného úvazku se vždy platí sociální pojištění.

 

Příklad 2 – Přivýdělek pro dva zaměstnavatele na DPP

Paní Lucie je v řádném starobním důchodu a pracovala po celý rok 2023 současně pro dva zaměstnavatele na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč. Ani z jedné odměny neplatila paní Lucie sociální pojištění, neboť odměna je do limitu. Paní Lucie nemá nárok na zvýšení důchodu, neboť nesplňuje účast na nemocenském pojištění.

Čtěte také: Co vědět o práci v důchodu v 9 bodech?

Příklad 3 – Nástup do zaměstnání v předčasném důchodu

Paní Alena odešla v červenci do předčasného důchodu. V listopadu však dostala zajímavou pracovní nabídku, kterou již nečekala. Paní Alena může samozřejmě nastoupit do práce, ale po dobu výkonu takového zaměstnání jí nebude náležet předčasný důchod. Po skončení zaměstnání bude však uvolněný předčasný důchod vyšší, neboť v závislosti na délce zaměstnání se sníží krácení za předčasnost.

Příklad 4 – Předčasný důchod a dosažení řádného důchodového věku

Pan Martin odešel před více než dvěma roky do předčasného důchodu. Koncem října již dosáhl řádného důchodového věku. Pan Martin v listopadu může přijmout práci na zkrácený úvazek, neboť již dosáhl řádného důchodového věku. Příjmové omezení pro předčasné důchodce platí do dosažení řádného důchodového věku. Jakmile pan Martin odpracuje zmíněných 360 kalendářních dní, bude mít rovněž nárok na zvýšení měsíční částky důchodu.

Tip: Co dělat, abyste dosáhli na předčasný důchod ve výši průměrné penze

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY