Hlavní navigace

Bitcoin není pyramida ani zázrak, co z vás udělá přes noc milionáře. Proč by vás měl zajímat?

1. 2. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Měšec.cz s využitím DALL-E
Jsou bitcoiny lepší peníze? Kde se tu vzaly a kde máme brát jistotu, že jen tak nezmizí? O bitcoinech si povídáme v prvním dílu nové podcastové řady Bitcoin a blondýna. Můžete navíc vyhrát tričko od firmy Trezor.

Bitcoin je zatracovaný jako nebezpečný volatilní výstřelek s nejistou budoucností, ale i obdivovaný pro pohádkové zhodnocení, které v minulosti svým držitelům přinesl, když byli „ve správný čas na správném místě“ (rozuměj: když před lety pořídili bitcoiny za zlomek jeho současné ceny).

Poslechněte si první díl podcastu Bitcoin a blondýna a vyhrajte tričko od firmy Trezor. Soutěžní otázku najdete dál v textu.

Je pravda, že portfolio manažeři investičních společností vůči němu zůstávají obezřetní a stále opakují, že něco tak volatilního by mělo být jen malou součástí portfolia. Navíc historické pohádkové zisky z bitcoinu se už (asi?) nezopakují, protože doby překotného růstu hodnoty bitcoinu jsou za námi.

Zároveň se ale bitcoin ve společnosti etabloval natolik, že s ním třeba zaplatíte na Alze, americká Komise pro cenné papíry (SEC) nedávno schválila 11 spotových burzovně obchodovaných fondů (ETF) vázaných na bitcoin a podíváte-li se na křivku hodnoty bitcoinu, dlouhodobě roste.

Partner podcastu

 

Partnerem podcastu je česká firma Braiins – světový leader v inovacích těžby bitcoinu, dodávající od roku 2011 špičkové softwarové a hardwarové produkty do celého světa.

Braiins provozuje i neziskové nakladatelství, které se zaměřuje na vydávání bitcoinové literatury. V portfoliu má již přes 10 knih jak světových tak i místních autorů. Cílem je podpora lokální komunity a vzdělávání.

Braiins aktuálně hledá do svého 100 členného týmu další posily. Pokud vás zajímá programovací jazyk Rust, vývoj embedded zařízení, hardware nebo Bitcoin, tak se podívejte na Braiins.com.

Proč by vás měl bitcoin zajímat?

Bitcoin vytvořil člověk nebo skupina lidí pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Tuto kryptoměnu není možné nijak replikovat. Dostanete se k ní jen tak, že si ji vytěžíte nebo ji získáte od někoho, kdo ji už vlastní. Celkově má být vytěženo necelých 21 mil. bitcoinů, což je mez nastavená v samotném kódu. Těžba se postupně zpomaluje tak, že poslední bitcoiny by měly být vytěžené v roce 2140 (drtivá většina by ale měla být „na světě“ už kolem roku 2030).

Fiat měna je národní měna s nuceným oběhem, tvořená a regulovaná mocí úřední. Tedy česká koruna, euro, dolar atd.

Bitcoin nikdo nevlastní a nikdo ho nemůže vypnout. Je to měna krytá matematikou, říká v podcastu Tomáš Krause, který si s bitcoiny pohrává už léta a provozuje také web Bitcoinvkapse.cz.

Podle něj by nás měl bitcoin zajímat, protože současné peníze (tzv. fiat měna) přestaly plnit funkci uchovatele hodnoty, takže při dlouhodobém spoření o nemalou část přijdeme kvůli inflaci.

Právě tuhle bolest může bitcoin řešit, protože ho nemůže generovat nikdo jiný než těžaři a proto je tato kryptoměna soustavného znehodnocování zásahy zvenčí ušetřena.

Soutěž s firmou Trezor o trička a tři peněženky Trezor Safe 3

 

V každém díle podcastu probíhá soutěž o tričko od Trezoru.

Po odvysílání deseti dílů vylosujeme ze všech správných odpovědí výherce dalších pěti triček a tří peněženek Trezor Safe 3. 

Trezor je český výrobce celosvětově první hardwarové peněženky, lídr a inovátor v oblasti bezpečné správy bitcoinu i dalších kryptoměn.

Soutěžní otázka k tomuto dílu:

K jaké surovině přirovnává Tomáš ostatní kryptoměny?

Odpověď zazněla v podcastové epizodě k tomuto textu.  Hlasovat v tomto kole bylo možné do 10. února 2024. Zkuste to v dalších kolech.

Jakákoliv změna v tom programu bitcoinu jde udělat jen tak, že se na ní shodne strašně moc lidí. Všichni, kteří jsou v tom zainteresovaní, například provozovatelé uzlů nebo těžaři. A nikdo z nich samozřejmě nepůjde proti svému byznysu, myslí si Tomáš Krause.

Zároveň v podcastu upozorňuje i na to, že bitcoiny nejsou anonymní (podrobněji o tom budeme mluvit v některém z dalších dílů). Bitcoin není žádný nástroj pro teroristy, v těch transakcích je všechno vidět když víš, jak to máš hledat, vyvrací Tomáš další mýtus s poukazem na to, že můžete na internetu najít například informaci, že právě Satoshi Nakamoto má v držení více než milion bitcoinů a tento objem se za celá léta nijak nezměnil. Kdyby i jen část měny prodal, bude to v transakcích vidět.

Vysvětlujeme

Inflace v posledních letech byla neobvykle vysoká a potýkal se s ní vesměs celý svět. Tzv. inflační cíl, ke kterému se snaží centrální banka směřovat, jsou 2 %. Je to proto, že měření inflace ji často vychyluje nad reálný stav, protože nedokáže dost pružně reagovat na aktuální nákupní preference spotřebitelů např. při slevách. Jde o tzv. substituční zkreslení.

Centrální banky se navíc pozitivním inflačním cílem, který slouží jako jakási rezerva, snaží eliminovat riziko, že se ekonomika dostane do deflace a deflačního očekávání, které s sebou nesou řadu negativních efektů pro ekonomiku.

V prvním dílu našeho podcastu se dále bavíme i o dalších funkcích, které bitcoin může nabídnout. Proč ho nazýváme bankou v kapse, která může být pro některé lidi darem z nebes? A proč právě bitcoin a ne jiné kryptoměny?

V příštích dílech se budeme věnovat například tomu, jak celý systém bitcoinu funguje, kde ho můžete koupit a jak ho bezpečně uchovávat, abyste o něj nepřišli.

Podcast serveru Měšec.cz najdete na všech hlavních platformách – Spotify, Apple Podcasts i dalších. Sledovat můžete také náš kanál na YouTube, kam budeme jednotlivé epizody dávat.

skoleni_15_5

Poslechnout si ho ale můžete i tady:

Baví vás Bitcoin a blondýna? Můžete nás jednoduše podpořit. Stačí, když nás budete poslouchat v podcastových aplikacích nové generace jako je Fountain. Co umí? Během poslechu podcastu posílají mikroskopické částky (např. 10 haléřů za minutu poslechu) autorům. Samozřejmě v bitcoinech a přes Lightning Network. Odkaz na tyto podcastové aplikace najdete na webu bitcoinablondyna.cz. Děkujeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).