Jak si stojí koruna, euro a dolar ? (Ruesch)

10.04.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Koruna dosáhla opět nového historického maxima vůči společné evropské měně, které má hodnotu 30,05 CZK/EUR.  Koruna začala posilovat hned po otevření trhu.

Koruna dosáhla opět nového historického maxima vůči společné evropské měně, které má hodnotu 30,05 CZK/EUR.  Koruna začala posilovat hned po otevření trhu. Nebyly to však příznivé makroekonomické ukazatele, které přinesly koruně impuls. Březnová míra inflace ve výši -0,1% byla v porovnání s únorovým růstem +0,2% pozitivním překvapením pro trh, který čekal nárůst inflace o +0,1%. Březnová nezaměstnanost byla zveřejněna v souladu s očekáváním trhu ve výši 9,1% oproti únorovým 9,3%. Posílení koruny způsobila nepřítomnost centrální banky na trhu. Po uskutečnění velkého eurového obchodu, který srazil směnný kurz z úrovně 30,80 až na 30,50 CZK/EUR a centrální banka nezasáhla, trh prolomil i hranici 30,50 CZK/EUR a koruna se přiblížila až k hranici 30,00 CZK/EUR. V odpoledních hodinách se podařilo víceguvernérovi ČNB svým komentářem korunu nepatrně oslabit, avšak v závěru obchodního dne koruna opět posílila. Důležité pro vývoj koruny bude dnešní rozhodnutí FNM o privitizaci Českého Telecomu. Ještě včera se zdálo, že FNM zamítne všechny nabídky z důvodu nesplnění cenové podmínky ve výši 2,2 mld. USD. Dnes se však objevila informace, že jedna z nabídek se blíží k požadované hranici a tudíž existuje reálná možnost uskutečnění privatizace Českého Telecomu. Tento signál může přinést další impuls koruně.

Také obchodování koruny vůči dolaru bylo ve znamení výrazných zisků koruny. Trh otevíral na úrovni 35,15 CZK/USD, v poledne se koruna pokusila prolomit hranici 34,50 CZK/USD, což se jí nakonec podařilo. Obchodování koruna uzavírala na hranici 34,42 CZK/USD. Dnes neočekáváme zveřejnění důležitých makroekonomických ukazatelů, trh koruny vůči dolaru bude nadále ovlivňován vývojem na trhu s eurem. Dalším důležitým aspektem bude vývoj na Blízkém východě. Případná další eskalace konfliktu by znamenala další oslabení amerického dolaru.

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE