Jak si stojí koruna, euro a dolar ? (Ruesch

22.04.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Páteční obchodování svým průběhem nevybočilo z celotýdenního trendu. Koruna z otevírací úrovně 30,22 CZK/EUR posílila pod hranici 31,10 CZK/EUR.

Páteční obchodování svým průběhem nevybočilo z celotýdenního trendu. Koruna z otevírací úrovně 30,22 CZK/EUR posílila pod hranici 31,10 CZK/EUR. Příčinou bylo prohlášení ministra financí Jiřího Rusnoka, který v rozhovoru pro rozhlasovou stanici uvedl, že zásahy proti silné koruně již nejsou potřeba. Ministr dále uvedl, že prostor pro další snížení úrokových sazeb, jak vyzívají centrální banku zejména exportéři, je v zásadě omezený. Také připomněl, že ministerstvo financí odložilo myšlenku na vydání dluhopisů na zahraničních trzích. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma se v sobotu vyjádřil k úrovni směnného kurzu koruny ve Washingtonu na závěr zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Vyjádřil nespokojenost centrální banky s prudkým posílením koruny a připravenost banky opětovně zasáhnout proti tomuto trendu. Guvernér Tůma neočekává změnu nastavení měnové politiky na čtrvtečním zasedání bankovní rady.

Ve vztahu k americkému dolaru koruna po celé odpoledne posilovala, dostala se až na úroveň 33,72 CZK/USD, což je nejlepší kurz koruny od října roku 1999. Odpoledne se však trend otočil a koruna začala ztrácet. Doplatila tak na ztráty eura na trhu EUR/USD. Příčinou ztrát eura byla dosavadní neúspěšná jednání německého zaměstnaneckého svazu s IG Metall o růstu mezd a uzavíraní pozic obchodníky před schůzkou ministrů financí zemí G7.

Z evropské ekonomiky byl v pátek zveřejněný únorový ukazatel obchodní bilance. Vývozy eurozóny převýšily dovozy o 4,1 mld. euro. Dnes nebudou zveřejněny žádné domácí makroekonomické ukazatele, ani ze zahraniční nepřijdou zásadní ukazatele.

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE