Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

10.05.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Včerejší obchodování koruny bylo při absenci hráčů většiny západoevropských trhů ve znamení nízké likvidity a relativního klidu.

Včerejší obchodování koruny bylo při absenci hráčů většiny západoevropských trhů ve znamení nízké likvidity a relativního klidu. Její vývoj byl především technického charakteru. Z otevíracích 30,47 CZK/EUR koruna oslabila na  30,53 CZK/EUR a po většinu dne se až do odpoledních hodin obchodovala ve velice úzkém pásmu kolem hladiny 30,50 CZK/EUR. V závěru dne koruna mírně ztrácela a den uzavírala na úrovni 30,59 CZK/EUR. Včerejší pravidelné zasedání bankovní rady ČNB nepřineslo žádné zásadní měnové rozhodnutí kromě zveřejnění záznamu z jednání, kdy ČNB rozhodla o snížení úrokových sazeb. Pro snížení o 50 bazických bodů se vyslovili 4 členové, pro snížení o 25 bp 1 člen a pro zachování sazeb byly zaznamenány 2 hlasy.

Své obchodování vůči dolaru zahájila koruna na úrovni 33,62 CZK/USD odkud za krátko oslabila až na 33,76 CZK/USD. Během dne se koruně částečně podařilo smazat předchozí ztráty, když se krátce dotkla hladiny 30,60 CZK/USD. Zde se však trend otočil a po zbytek dne česká měna oslabovala, když se v závěru dne nacházela na 33,66 CZK/USD. Hlavní příčinou za částečným oslabením koruny vůči dolaru byl vývoj na amerických akciových trzích. Dolar především profitoval ze středečního růstu akciových indexů. Z včerejších údajů z USA byl zveřejněn počet nově nezaměstnaných, který klesl na 411,000 z předchozích 422,000 osob.

Z dnešních makroekonomických údajů z České republiky byla zveřejněna míra inflace, která se snížla na úroveň 3,2% z předchozích 3,7%. Dále byla oznámena míra nezaměstnanosti, která se snížila na 8,8% oproti předcházejícím 9,1%, což bylo v souladu s očekáváním trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE