Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

23.05.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Včerejší obchodování s korunou bylo ve znamení zvýšené volatility, když se kurz řídil především vývojem na eurodolarovém trhu. Koruna prakticky ihned po otevření trhu oslabovala z otevírací úrovně 30,72 CZK/EUR směrem k hranici 30,90 CZK/EUR.

Včerejší obchodování s korunou bylo ve znamení zvýšené volatility, když se kurz řídil především vývojem na eurodolarovém trhu. Koruna prakticky ihned po otevření trhu oslabovala z otevírací úrovně 30,72 CZK/EUR směrem k hranici 30,90 CZK/EUR. Během odpoledních hodin koruna pokračovala v tomto oslabujícím trendu, když se krátce ocitla na úrovni 30,95 CZK/EUR. V závěru dne se koruně částečně podařilo korigovat své předchozí ztráty a uzavřít na 30,81 CZK/EUR. Jedním z  důvodů za oslabením koruny byl posilující trend eura vůči americkému dolaru, když euro dosáhlo osmiměsíčního maxima na základě informací o dalších možných teroristických útocích na USA. Dalším faktorem byl přesun zahraničního kapitálu ze středoevropského regionu, který rovněž způsobil oslabení slovenské koruny a polského zlotého.

Vůči americkému dolaru se koruně včera relativně dařilo. Během dopoledne koruna z otevíracích 33,38 CZK/USD částečně oslabila  až na 33,46 CZK/USD. Během odpoledního obchodování se však tento trend otočil a především v důsledku posílení eura vůči dolaru se koruna dostala na uzavírací úroveň 33,25 CZK/USD. Především obavy z dalších možných útoků proti Spojeným státům a zvýšené napětí mezi Indií a Pákistánem ztlačily americkou měnu na rekordní minima. Trh bude nadále pozorně sledovat vývoj dolaru proti japonskému jenu po včerejší intervenci japonské centrální banky, která ve snaze oslabit národní měnu koupila v řádu 1-3 miliard USD. I nadále se očekává další kolo intervenčních zásahů.

Z makroekonomických ukazatelů pro dnešní den očekáváme výsledky obchodní bilance z evropské unie a dále objednávky zboží dlouhodobé spotřeby z USA.

Autor článku

David Klatovský  

Články ze sekce: INVESTICE