Komoditní trhy v kostce

19.06.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Futures kontrakty na cukr vystoupaly v úterý v New Yorku o 2% výš díky vyšší poptávce ze strany zpracovatelů, které lákají nejnižší ceny za poslední téměř dva roky.

Nízké ceny cukru lákají kupující
Futures kontrakty na cukr vystoupaly v úterý v New Yorku o 2% výš díky vyšší poptávce ze strany zpracovatelů, které lákají nejnižší ceny za poslední téměř dva roky.
"Poptávka je dobrá, protože ceny jsou nízké," říká Jack Scoville, více-prezident společnosti Price Group Inc., obchodní společnosti z Chicaga. "Většina kupního zájmu přichází nyní ze středního východu."
Mezi ty, kteří by měli v příštích týdnech nakoupit cukr, patří Sýrie, Taiwan a Irák, říká Scoville. Ceny cukru v letošní roce klesly o jednu třetinu níž kvůli očekávané rekordně obrovské úrodě v Brazílii, která je světovou jedničkou v produkci cukru.
Říjnový cukr na Coffee, Sugar & Cocoa Exchange vystoupal o 0,1 centu výš na 5,12 centů za libru. Ceny se 12. dubna dostaly na dvouletá minima na úrovni 4,83 centů za libru a jsou o 42% nižší, než před rokem.

BP: Bude potřeba více ropy od OPECu, poptávka se má letos zvyšovat
Svět bude potřebovat ještě v tomto roce více ropy od OPECu, neboť ekonomické zotavení vede ke zvyšování poptávky, tvrdí londýnská společnost BP Plc.
"Růst spotřeby ropy se začal s probíhajícím zotavením ekonomiky dosti zrychlovat," prohlásil na tiskové konferenci Peter Davies, hlavní ekonom BP. "Do konce roku bude trh potřebovat více ropy od zemí OPECu."
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která zasedá v příštím týdnu, má podle očekávání ponechat výši svých produkčních kvót na stejné úrovni, jako dosud, tedy na nejnižší úrovni od roku 1991, a to nejméně na další tři měsíce. OPEC snižoval za poslední rok (do 1. ledna) produkci celkem čtyřikrát, aby udržel cenu ropy na úrovni okolo $25 za barel.
Celosvětová spotřeba ropy vloni poprvé od roku 1993 klesla, za což může krize v USA co by následek událostí z 11. září a vysokých cen, prohlašuje BP ve svém výročním shrnutí světové energetiky. Poptávka v USA, kde se spotřebuje čtvrtina veškeré energie na světě se snížila poprvé za posledních nejméně 10 let.

Poptávka po hovězím roste
Futures kontrakty na dobytek vystoupaly v úterý v Chicagu na šestitýdenní maxima, neboť teplejší počasí zlepšuje poptávku po hovězím mase v době, kdy zpracovatelé masa porážejí méně dobytka.
V minulém týdnu se v USA na jatkách porazilo o 1,2% dobytka méně, než v předchozím týdnu, čímž se opět o něco snížila nabídka hovězího na trhu. Poptávka je na tom stále lépe, protože se začátkem letní grilovací sezóny lze pozorovat stále rostoucí zájem o steaky a jiné kusy hovězího masa. Maloobchodní poptávka po hovězím mase byla před nedělním svátkem otců obrovská a měla by zůstat silná i s blížícím se svátkem Dne nezávislosti (4. července), tvrdí analytikové.
"Poptávka po hovězím je dobrá," říká Bob Anderson, analytik u společnosti Commodity Services Inc. v Des Moines v Iowě. "V souvislosti se Dnem otců obchod jen kvetl a podobně by na tom měl být i díky čtvrtému červenci," dodává.
Srpnový dobytek na Chicago Mercantile Exchange vystoupal o 0,325 centů výš (+0,5%) na 63,975 centů za libru, což je nejvyšší zavření nejaktivnějšího kontraktu od 7. května. Oproti loňsku je trh o 13% slabší.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE