Povinná výbava do hor aneb Kdy potřebujete sněhové řetězy?

17.02.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vyrážíte na hory vlastním autem? Raději si přibalte i sněhové řetězy. Někde jsou povinné a za jejich nepoužití můžete dostat i pokutu.

Nasazení zimních pneumatik před zimou by měla být samozřejmost pro každého řidiče. Zimní pneumatiky mají na zledovatělém povrchu mnohem lepší jízdní vlastnosti a zajišťují větší bezpečnost posádce vozu. Kromě toho jsou i povinné. V horských oblastech pak může být přikázáno i použití zimní výbavy, tedy sněhových řetězů. 

Zdroj: Shutterstock


§ 40a zákona č. 361/200 Sb. o provozu na pozemních komunikacích

Provoz vozidel v zimním období 
(1) V období od 1. listopadu do 31. března, pokud 
a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo
b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, 

lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Zimní pneumatiky podle věty prvé musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3500 kg nejméně 6 mm.


Za nedodržení tohoto pokynu vám hrozí pokuta až 2500 Kč. V případě způsobení dopravní nehody vám navíc pojišťovna může odmítnout vyplatit pojistné plnění.

Kdy je nutné použít sněhové řetězy

Další vyhláška pak upravuje situace, kdy musíte na tyto zimní pneumatiky navíc ještě nasadit i sněhové řetězy. Podle vyhlášky musíte sněhové řetězy nasadit ve chvíli, kdy je u silnice umístěna příkazová dopravní značka C 5a. Jde o modrý terč se symbolem kola se sněhovými řetězy.


Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Sněhové řetězy – značka C 5a
Značka přikazuje řidiči motorového vozidla o třech a více kolech pokračovat v jízdě až po nasazení sněhových (protiskluzových) řetězů na nejméně dvě hnací kola. Povinnost se nevztahuje na vozidla, která jsou vybavena pneumatikami s protiskluzovými hroty.


Není přitom důležité, jaký druh sněhových řetězů nasadíte. Zvolte si ty, se kterými máte dobré zkušenosti, které umíte sami a snadno nasadit a zase sundat a které na vaše kola sedí. Vyhláška neříká, jaký typ sněhových řetězů musíte mít nasazený.

Tip: Kdy je čas přezout auto na letní pneumatiky?

Pozor si dejte na rychlost

Záleží ale na rychlosti, jakou od té chvíle pojedete. S nasazenými sněhovými řetězy můžete jet maximálně 50 km/hod. Není přitom důležité, že výrobce sněhových řetězů třeba uvádí i vyšší maximální rychlost. V České republice je omezena na 50 km/hod.

Tip: Konec spalovacích motorů v roce 2035 posvětil europarlament

Za nenasazené řetězy i pokuta

Pokud vás policejní hlídka chytí bez sněhových řetězů v lokalitě, kde jsou povinné, hrozí vám pokuta. Buď bloková, a to do 2000 Kč, nebo až 2500 Kč ve správním řízení. A navrch pravděpodobně stejně budete muset nasadit sněhové řetězy, aby vás hlídka nechala v cestě pokračovat.

Tip: Co se může stát, když budete v zimě jezdit na letních gumách?

Kdy řetězy sundat?

Řetězy můžete sundat nejdříve tam, kde je u silnice umístěna značka C 5b.


Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Sněhové řetězy – konec
Značka ukončuje platnost příkazové značky „Sněhové řetězy“.


Pak už záleží jen na vás, jestli se vzhledem k momentálnímu stavu silnice rozhodnete řetězy sundat, nebo ještě nechat. Od značky dále jde o dobrovolnou věc. Nedoporučuje se ale nechávat řetězy nasazené i ve chvíli, kdy už silnice není pokryta sněhem. Mohli byste totiž poškodit vozovku i kola.

Tip: Servisní prohlídka auta na zimu: Kolik stojí a na co se zaměřit

Na lyže do zahraničí? Informujte se předem

Pokud se na lyže chystáte autem mimo Českou republiku, zjistěte si před odjezdem pravidla v zemích, kterými budete projíždět. Je možné, že budou platit jiné normy na sněhové řetězy. Že je budete muset nasazovat a sundávat za jiných okolností. A že ne všechny typy sněhových řetězů budou akceptovatelné. 

Tip: Zimní dovolená na horách: na co všechno se připravit

Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel