Mimořádná valorizace je tu, o kolik vám vzroste důchod?

02.06.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Mimořádná valorizace penzí je tu, v červnu by vám měl přijít vyšší důchod než v květnu. O kolik vám penze vzroste? A o kolik by stoupla, jestliže by zůstala původní vyšší valorizace?

Mimořádná červnová valorizace se týká všech druhů důchodů – starobních (i předčasných), invalidních i těch pozůstalostních.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) uvádí, že průměrná výše starobního důchodu tak dosáhne 20 216 Kčstarobní důchody v průměru vzrostou o 755 Kč.

Zdroj: Depositphotos

O kolik vzrostou důchody v červnu 2023?

Základní výměra důchodů se nemění, zůstává ve výši 4040 Kč.

Vzroste procentní výměra o 2,3 % a dále o pevnou částku 400 Kč.. Tato výše náleží penzistům ode dne splatnosti červnové splátky důchodu.

Navýšení procentní výměry o 2,3 % a o pevnou částku 400 Kč se týká i důchodů přiznaných v roce 2023 včetně těch, které budou přiznány v období po mimořádné valorizaci, tj. od 1. června 2023 do 31. prosince 2023.

Důvodem mimořádné valorizace je přetrvávající inflace.

Vyšší valorizace na stole Ústavního soudu ČR

Vláda přijala novelu o nynější výši valorizace (vzrůst důchodů v průměru o 755 Kč) ve stavu legislativní nouze, což se nelíbilo opozičním politikům a novelu bude přezkoumávat Ústavní soud ČR. Jestliže novelu označí za protiústavní, procentní výměra by vzrostla o 11,5 %, průměrně by tak stouply důchody o 1770 Kč.

Část důchodu by se tak musela doplácet zpětně.

Tip: Vypočítejte si růst vašeho starobního důchodů od června 2023 u obou variant

Proč se vláda rozhodla snížit valorizaci důchodů?

Důvodem ke snížení valorizace důchodů je prostý nedostatek peněz ve státním rozpočtu. Vyšší valorizace by prohloubila schodek státního rozpočtu, který již v květnu 2023 dosáhl 271 miliard korun.

V případě vyšší valorizace by pouze letos bylo vydáno na důchody o 34,4 miliardy korun více, v případě současného nižšího navýšení důchodů bude vydáno „pouze“ o 15,4 miliardy korun více.

„Záměrem úprav valorizací je především mezigenerační solidarita a předcházení hospodářským škodám. Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace. Kdyby naše vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace dalších až 34 miliard dluhu do státního rozpočtu. Takto nárůst bude plynulejší a nepřesáhne v součtu 15 miliard korun,“ komentoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vyšší navýšení důchodů by se promítlo i do výdajů v dalších letech, což by mohlo znamenat ohrožení pro veřejné finance, které už tak vláda nemůže zkrotit.

Musíte žádat o vyšší důchod?

Navýšení důchodu Česká správa sociálního zabezpečení provede automaticky, není potřeba o něj žádat.

Tip: Do penze budeme odcházet později, než se předpokládalo. Důchodový věk se bude odvozovat od statistik

Letošní předčasní důchodci možná ostrouhají

Loni se stala nezvyklá věc, kdy kvůli dvěma mimořádným valorizacím bylo výhodnější odejít do předčasného důchodu již v roce 2022 než do řádného důchodu v roce 2023, někdy i v roce 2024.

Tomu chce vláda předejít další novelou zákona o důchodovém pojištění, aby se mimořádná valorizace v dalších letech nepropisovala do předčasného starobního důchodu přiznaného do konce roku 2023, což pro Finance.cz potvrdil i vedoucí oddělení mediální komunikace Jakub Augusta: „Pokud bude schválena tzv. úsporná novela zákona o důchodovém pojištění (sněmovní tisk 458), nebude se červnová mimořádná valorizace vztahovat na předčasné starobní důchody přiznané v době od účinnosti úsporné novely do konce roku 2023.“

Jak vám vzroste důchod v případě souběhu více důchodů?

V případě souběhu více důchodů se posuzuje nárok na procentní zvýšení o 2,3 % u každého důchodu samostatně. Při souběhu výplat více důchodů náleží zvýšení o pevnou částku 400 Kč pouze jednou, a to k procentní výměře důchodu, jenž je vyplácen v plné výši, resp. jehož procentní výměra není krácena pro souběh výplat důchodů bez ohledu na to, zda je k tomuto důchodu vyplácena základní výměra.

ČSSZ informuje o zvýšení důchodů pomocí datových schránek či pošty

O zvýšení důchodu a příplatků k důchodu jsou příjemci důchodu včas informováni oznámením, které je rozesíláno podle splatnosti jejich důchodu. Distribuce oznámení prostřednictvím datových schránek proběhla v termínu od 12. května do 31. května 2023, distribuce prostřednictvím České pošty probíhá od 29. května do 20. června 2023.

Tip: Vláda představila úsporný balíček: zvýšení minimální výše důchodů, 2 sazby DPH, nárůst odvodů pro OSVČ a další změny

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 22 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY