Na zásobu léků myslete před dovolenými, zastupující lékař vám je napsat nemusí

07.07.2023 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


V letních měsících je běžné, že při návštěvě svého praktického lékaře zjistíte, že má zrovna dovolenou. S žádostí například o předepsání léků se můžete obrátit na zastupujícího lékaře, ale vyhovět vám nemusí. Nelze mu totiž nic přikazovat, a pokud se rozhodne lék nepředepsat, nedá se nic dělat. Můžete pouze myslet dopředu a situaci předejít.

Máte před dovolenou a dojdou vám léky. Poměrně běžná situace v řadě českých domácností. Může jít o léky, které užíváte pravidelně, například na vysoký tlak, ale i o léky, které potřebujete jen nárazově. Například kortikoidovou mast na solární alergii, která se projevuje zejména v letních měsících a na dovolených u moře. Vaše další kroky tedy povedou za praktickým lékařem, který vám předepíše další zásobu. Co když má ale zrovna dovolenou?

Tip: Čtyři situace, které vám mohou narušit dovolenou, a jak se v nich zachovat

Zdroj: Shutterstock

Každý lékař má za sebe zástup

Každý praktický lékař, který si bere dovolenou, za sebe má vždy domluvený zástup s jiným praktickým lékařem. Je to jeho povinnost. Kdo je tímto zástupcem, bude uvedeno pravděpodobně na dveřích ordinace nebo na webových stránkách, pokud je praktický lékař má zřízené. Na tohoto zastupujícího lékaře se můžete se svým problémem obrátit.

To, že vám váš praktický lékař předepisuje nějaké léky, ovšem neznamená, že vám zastupující lékař vyhoví.

Tip: Co dělat, když jim v lékárně došly moje prášky

Lékaři nelze nic přikazovat, situaci musí posoudit sám

Na zastupujícího lékaře se můžete obrátit s jakoukoli situací, s jakou byste běžně šli za svým praktickým lékařem. Jeho reakce ale může být různá.

„O předpisu léků vždy rozhoduje současný ošetřující lékař a nelze mu nic přikazovat,“ říká Elenka Mazurová, tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny. Zastupující lékař tak může vyhodnotit, že například vaše situace se solární alergií není akutní. Nemáte fyzické projevy solární alergie, takže není důvod předepsat vám na ni mastičku. A to i přes to, že lékaři řeknete, že máte před dovolenou, na které se vám alergie pravděpodobně projeví jako každý rok. Je na lékaři, jak rozhodne. „Zastupující lékař řeší aktuální zdravotní stav pacienta a posuzuje, zda je nezbytné předepsat medikaci v závislosti na tomto aktuálním zdravotním stavu pacienta,“ dodává Viktorie Plívová, tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Jednoduše tak zastupující lékař může vyhodnotit, že váš současný stav není akutní, a mast nepředepíše. Pak nezbývá než počkat na svého praktického a zajít za ním po jeho dovolené. Pokud se jeho dovolená kryje s tou vaší, takže za ním před vaší dovolenou už zajít nestihnete, nezbývá než doufat, že se vám alergie na dovolené neprojeví. A pokud ano, řešit ji až jako akutní situaci na místě. Například jako pojistnou událost z cestovního pojištění. 

Tip: Co si vzít za léky na dovolenou?

Na léky myslete dopředu

Zejména před dovolenou proto na případnou zásobu léků myslete dopředu. Stav lékárničky zkontrolujte co nejdříve a pro případné recepty vyrazte k praktickému lékaři s předstihem. Pokud víte, že se během léta chystáte na více dovolených, nebo budete častěji mimo domov a zároveň má v plánu dovolenou i váš lékař, požádejte o potřebnou zásobu

„Dispenzarizovaný pacient, který poskytovatele navštěvuje pravidelně, by si měl potřebnou zásobu léčivých přípravků zajistit s dostatečným předstihem s ohledem na plánovanou nepřítomnost ošetřujícího lékaře,“ radí Viktorie Plívová.

Tip: Ochrání vás cestovní pojištění i v případě selhání antikoncepce?

Mít s sebou lékařskou zprávu může pomoci

Pokud jste stav lékárničky řešili až na poslední chvíli a až pozdě jste si všimli, že vám důležitá léčiva chybí, zkuste se obrátit na zastupujícího lékaře. Pomoci vám může i podrobná dokumentace. „Doporučené je, aby měl pacient k dispozici lékařskou zprávu pro potřeby informovanosti zastupujícího lékaře (pro případ, že zastupující lékař nemá přístup do zdravotnické dokumentace),“ radí Viktorie Plívová.
 
Když u sebe budete mít lékařskou zprávu, která potvrzuje, že trpíte nějakým onemocněním a užíváte na něj konkrétní léky, může to zastupujícímu lékaři pomoci při rozhodování, zda vám lék napíše, či nikoli. 

Tip: Nárok na dovolenou vzniká po 4 odpracovaných týdnech. Za výkon práce se považuje také mateřská

 

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ