KOMENTÁŘ: Tahle země není pro mladý rodiče…

30.06.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vláda odsouhlasila růst rodičovského příspěvku na 350 tisíc Kč od 1. ledna 2024. Je to důvod k oslavě, či spíše k dalšímu zamyšlení?

Vláda schválila růst rodičovského příspěvku na 350 tisíc korun od 1. ledna 2024 pouze pro děti, které se narodí od roku 2024. Dále dojde ke zkrácení možnosti čerpání rodičovského příspěvku na 3 roky.

Vládní novela tak rozděluje rodiče dětí na dva tábory, jedny s 300 tisíci, druhé pak s 350 tisíci.

1. ledna 2024 budou létat špunty i špunti

Při novoročních radovánkách v roce 2024 budou vedle špuntů šumivého vína (mimochodem, podléhá spotřební dani) létat i zadržovaní špunti, protože vláda rozdělila rodiče pobírající rodičovský příspěvek na dvě skupiny. Ti, kterým se narodí dítě před 1. lednem 2024, budou pobírat o 50 000 Kč méně než rodiče dětí narozených v roce 2024.

Císařovy nové řezy

Média zřejmě budou plná rodiček, které budou odkládat císařské řezy na Nový rok, což teoreticky může ohrozit je i děti. Na vládě, zdá se, neprošel návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který chtěl zvýšit rodičovský příspěvek o 30 tisíc Kč i rodičům dětí narozeným od 1. července 2023, což by tuto hranici zjemnilo. Pro mnohé ženy je 50 tisíc Kč značný finanční obnos.

„Preferujeme takové řešení rodičovského příspěvku, které bude znamenat navýšení také pro co největší část již dnes pečujících rodin. Konkrétně pro rodiče s dětmi narozenými v roce 2022 navýšení o deset tisíc a v roce 2023 o 30 tisíc korun,“ vysvětluje místopředsedkyně poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Při každém navýšení sociální dávky zůstane někomu Černý Petr v ruce, ale na rodiny s malými dětmi dopadá růst cen energií, spotřebního zboží a úrokových sazeb hypoték a úvěrů vůbec snad nejvíce ze všech obyvatel ČR. Tedy vedle důchodců, ale...

… důchodce chrání valorizace, od té nižší červnové je možná ochrání Ústavní soud

Důchodci mají tu výhodu, že jim důchody rostou díky valorizacím. Letos v červnu měly důchody vzrůst tak masivně (v průměru o přibližně 1770 korun), že se vláda zalekla a i přes možnou protiústavnost prosadila novelu o mírnějším růstu, v průměru o 750 Kč.

I tak ovšem průměrný důchod narostl na 20 216 Kč. Pokud by se rodič rozhodl mít ve stejné výši měsíční rodičovský příspěvek, vyčerpá jej za necelých 15 měsíců (navíc musí mít vyměřovací základ alespoň ve výši 28 880 Kč).

O valorizaci rodičovského příspěvku vládní strany dosud pouze mluví, ale stejně, jako se protáhly debaty o růstu rodičovského příspěvku, děti ze začátku debaty odrostou a změny se jich nedotknou.

Jestliže by rodičovský příspěvek měl reálně zůstat na stejné hodnotě jako 1. ledna 2020, po započítání míry inflace (v roce 2023 predikované) by měla být jeho nová výše 410 tisíc korun.

Třicátníkovy nadějné vyhlídky…

Vedle reálně klesající výše rodičovského příspěvku se mladí rodiče nemohou řádně opřít ani o rostoucí mzdy, které sice nominálně rostou, ale ne tak rychle jako inflace a reálně klesají, v 1. kvartálu 2023 se meziročně reálně snížily o téměř 7 %.

Vyhlídky dnešních třicátníků na důchod jsou všelijaké, jen ne nadějné. Vládní strany se chystají zvyšovat hranici odchodu do důchodu, navíc apelují na výraznější penzijní spoření, které čekají změny. Vedle dětí a budoucího důchodu řeší mladé rodiny i bydlení, ale úrokové sazby hypoték jsou vysoké.

Rychle, Michle!

Česká národní banka drží kvůli vysoké inflaci úrokové sazby poměrně vysoko, což prodražuje výdaje na vlastní bydlení a propad na trhu hypoték je značný. Navíc jsou sazby vysoké již poměrně dlouho a refinancování hypoték se tak nejedné rodině pěkně prodražilo.

Guvernér ČNB Aleš Michl odolal tlaku na vyšší růst úrokových sazeb. Když už se zdálo, že inflace pomalu odeznívá, debaty o možném poklesu sazeb smetl ze stolu a rada ČNB na červnovém zasedání ponechala úrokové sazby stabilní.

Rodiny, které čeká refinancování hypotéky v létě a rozhodly se plodit děti na začátku roku 2023, čeká drbání hlavy a nejspíš vznikne mladým rodičům nejedna pleš a budou vzhlížet k dalšímu zasedání rady 3. srpna 2023. Bohužel pro ně, podle vyjádření radních ČNB i guvernéra ČNB Michla nejspíše ke snížení úrokových sazeb jen tak rychle nedojde.

Kdo šetří, má za 1,6 %…

Vláda nechtěla zvýšit více rodičovský příspěvek kvůli výrazným systémovým deficitům veřejných rozpočtů, které nejvíce podemlívá neřešený důchodový systém. Výdaje na důchody činí cca 600 mld. Kč ročně (tedy cca 8,8 % HDP, cca 31 % příjmů státního rozpočtu). Na sociální dávky jde ročně přibližně 100 miliard Kč (cca 1,5 % HDP, cca 5 % příjmů státního rozpočtu), nejvíce z nich pak na příspěvek na péči a na rodičovský příspěvek.

Výdaje státu na rodičovský příspěvek budou letos kolem 31 miliard korun (cca 0,5 % HDP), tedy přibližně jedna dvacetina výdajů na důchody.

Podívejme se na vývoj výdajů na rodičovský příspěvek. V roce 2020, kdy došlo k poslednímu zvýšení rodičovského příspěvku z 220 tis. Kč na 300 tis. Kč, byly výdaje na rodičovský příspěvek ve výši 35,4 mld. Kč, v roce 2021 pak 38,5 mld. Kčv roce 2022 pak jen 33 mld. Kč.

Do května 2023 bylo od začátku roku na rodičovských příspěvcích vyplaceno přibližně 13,2 mld. Kč, tedy o téměř 6 % méně než v roce 2022 (14 mld. Kč).

V ČR se rodí méně dětí a při trvání tohoto trendu by se roční výdaje státu na rodičovský příspěvek dostaly tento rok na cca 31 mld. Kč.

Podle místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové (Piráti) každé přidání o 10 000 Kč na rodičovském příspěvku představuje růst výdajů státu o jednu miliardu korun ročně, plánované zvýšení o 50 tisíc korun vyjde stát na přibližně pět miliard korun ročně, dohromady za rok nějakých 36 miliard. Tím se dostane stát na hodnoty z roku 2020 až 2021, ale hodnota peněz, stejně jako příjmy státního rozpočtu, se od té doby výrazně změnily kvůli inflaci.

Příjmy státního rozpočtu jsou v roce 2023 plánovány ve výši 1928 mld. , což je v porovnání se schváleným rozpočtem na rok 2022 o 249,7 mld. Kč více. V roce 2021 pak příjmy státního rozpočtu činily 1487 mld. Kč.

Výdaje na rodičovský příspěvek tak letos budou činit cca 1,6 % z příjmů státního rozpočtu, v roce 2022 činily necelá 2 %, v roce 2021 to bylo 2,6 %.

Vláda rodičům přidá, ti současní nejspíš ostrouhají

Vláda se může pochlubit tím, že rodičům přidala 50 000 Kč na rodičovský příspěvek, nicméně výdaje státního rozpočtu na rodičovský příspěvek relativně klesají a ani příští rok pravděpodobně nepřesáhnou 2 % státního rozpočtu.

 Tip: Kalkulačka rodičovského příspěvku

Projde novela o rodičovském příspěvku beze změny?

Novelu zákona o rodičovském příspěvku nyní čeká cesta do Poslanecké sněmovny, Senátu a musí ji podepsat prezident. A jistě se strhne boj o její podobu, podobně tomu bylo i v roce 2019, kdy si rodiče malých dětí prolobovali růst rodičovského příspěvku pro všechny, kteří příspěvek aktivně pobírali. I nyní mají pro širší růst rodičovského příspěvku argumentů dostatek.

 

Tahle země není pro mladý...

Zdroj: Depositphotos

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: Spotřebitel