Bankovní identita jako klíč do zdravotní pojišťovny. Zavádí ji i VZP

03.07.2023 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Už všechny zdravotní pojišťovny v ČR od léta nabídnou svým klientům možnost alespoň při některých úkonech ověřovat svou totožnost přes Bank ID. Jako poslední zavádí do svých kanálů bankovní identitu Všeobecná zdravotní pojišťovna, největší hráč na trhu povinného pojištění.

V podcastu na Lupě.cz zaznělo z úst představitelů společnosti Bankovní identita, že se VZP v létě napojí na systém ověřování totožnosti právě prostřednictvím Bank ID

„Na podzim poprvé budeme zažívat možný digitální přesun mezi pojišťovnami,“ pravil Marek Růžička, výkonný ředitel společnosti Bankovní identita, s odkazem na nadcházející vlnu přestupů klientů mezi pojišťovnami. Na tu má každý pojištěnec nárok jednou ročně ve dvou termínech.

Podle vyjádření VZP měl ovšem Marek Růžička pravdu jen částečně. Jak tato pojišťovna využije Bank ID a jak to aktuálně dělají ostatní? 

Zdroj: Shutterstock

Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky (VZP, kód 111)

„Služby Bank ID budou moci klienti VZP využívat například pro registraci a přihlašování do služby Moje VZP. Zejména v případě registrace se jim výrazně zjednoduší a zrychlí přístup ke službám e-komunikace,“ odpověděla na dotaz webu Finance.cz mluvčí VZP Viktorie Plívová. 

V pilotním provozu chce tato pojišťovna spustit služby Bank ID v polovině července. Pro tyto účely už například aktualizovala podmínky pro použití služby Moje VZP. Dosud akceptovala přihlášení jen pomocí jiných forem identity občana, tedy Mobilním klíčem eGovernmentu, eObčanky, NIA ID, International ID Gateway (IIG), I.CA identity nebo mojeID. 

„Podepisování dokumentů a přihlášek nových pojištěnců pomocí nástrojů Bank ID VZP v tuto chvíli neplánuje,“ dodala Plívová k přestupům mezi pojišťovnami. Návod, jak se stát pojištěncem VZP, najdete zde

Tip: Deset bodů, které mají zaměstnanci vědět o zdravotním pojištění

Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky (VoZP, kód 201)

Také Vojenská zdravotní pojišťovna umožňuje přes Bank ID přihlášení do svého Klientského portálu. 

„Přes webový portál můžete se svojí zdravotní pojišťovnou téměř vše vyřídit online z pohodlí domova. Navíc v něm vidíte podrobné údaje o své zdravotní péči a jejích cenách. Právě proto je však nutná spolehlivá autorizace uživatele, což je bez osobní návštěvy pobočky poměrně zdlouhavý proces,“ vyzdvihuje VoZP výhody bankovní identity, které platí obecně

Tato pojišťovna navíc umožňuje přes Bank ID i podpis žádosti o přeregistraci. Podrobnosti o postupu najdete na této stránce

 

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP, kód 205)

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna se pochlubila možností podepsat přihlášku bankovní identitou už loni 2. září.

„Noví pojištěnci se mohou k ČPZP registrovat buď osobně na kterékoli její pobočce, ale také online z pohodlí domova. Registrační formulář najdou zájemci na webu cpzp.cz. Novinkou je možnost volby klienta, zda svou přihlášku podepíše prostřednictvím Bankovní identity, nebo si stejně jako dosud nechá zaslat registrační listy k podpisu kurýrem. Ani v jednom případě online registrace tedy nemusí chodit na pobočku,“ vysvětlila tehdy tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Dále ČPZP od konce loňského října umožňuje otevřít bankovním klíčem také E-přepážku, která klientům umožňuje komunikovat s pojišťovnou a získávat například přehled o vykázané péči a nárocích na bonusy.

 

Poslechněte si podcast s provozovateli Bank ID na webu Lupa.cz

  • Kolik lidí dnes aktivně bankovní identitu využívá?

  • Jak to je s Bank ID v bezobslužných obchodech COOP a chystají se další podobné projekty?

  • Proč testují na ČVUT automat na alkohol?

  • Jak je na tom Česká republika s digitalizací?

  • Proč Marek Růžička a Jan Blažek kritizují připravovaný projekt eDokladovka?

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP, kód 207)

Prvenstvím ve využívání Bank ID se na svém webu chlubí Oborová zdravotní pojišťovna. Začala s ním v listopadu 2021. 

„Přinese mnohem větší pohodlí všem uživatelům aplikace Vitakarta, kteří pro přihlášení do aplikace upřednostňují před mobilní verzí webové rozhraní,“ uvádí pojišťovna. Přes Vitakartu lze například žádat o čerpání bonusů. 

Už na začátku roku 2022 pak OZP umožnila přes Bank ID podepsat i přestupovou přihlášku, jejíž formulář najdete zde

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ, kód 209)

Pojišťovna, která má své klienty zejména ve středních a východních Čechách, kde má továrny automobilka Škoda Auto, umožňuje prostřednictvím bankovní identity registraci a následné přihlašování do aplikace Karta mého srdce, zatím ale neumožňuje podepsání žádostí o přeregistraci.

„Do budoucna ale chystáme využití Bank ID k podepsání žádosti o přeregistraci nebo k podepsání žádosti o čerpání zdravotních programů a jiných žádostí vůči zdravotní pojišťovně,“ uvedl pro Finance.cz marketingový specialista ZPŠ Martin Vaněk. 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky (ZP MVČR, kód 211)

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra svůj portál odemyká prostřednictvím Bank ID od letošního února. „Reálně tak budete mít na výběr ze tří způsobů přihlášení: první možností je tradiční použití PINu a hesla, druhou přihlášení pomocí NIA ID a třetí přihlášení pomocí bankovní identity,“ uvedla k tomu tehdy na svém webu. 

„V blízké budoucnosti plánujeme rozšíření použití bankovní ID a NIA ID pro předvyplnění a podpis přihlášky, pro předvyplnění a podpis žádostí a pro přihlášení do mobilní aplikace ZP211,“ uvedla pojišťovna ve zprávě z února. Na dotaz, jak se tato budoucnost přiblížila, do vydání tohoto přehledu odpověď nepřišla. Zájemci o přeregistraci k ZPVMČR najdou formulář zde

Tip: Končíte vysokou. Jak to bude se zdravotním pojištěním?

RBP, zdravotní pojišťovna (kód 213)

Také RBP, zdravotní pojišťovna, dříve známá pod názvem Revírní bratrská pokladna, zavedla do svých služeb bankovní identitu poměrně nedávno. „Od 1. 3. 2023 jsme v aplikaci my213 rozšířili možnost přihlášení klienta a ověření registrace přes Bank ID,“ uvádí na svém webu. 

A využití tohoto identifikátoru pojišťovna dále rozšířila. „Zdravotní pojišťovna RBP využívá Bank ID v aplikaci my213 v plném rozsahu možností. To znamená přihlášení klienta, registrace klienta, ověření klienta, přeregistrace klienta, podepsání dokumentů pomocí Bank ID,“ komentoval aktuální stav pro Finance.cz mluvčí Ivo Čelechovský. 

Zájemci o přestup k RBP mohou vyplnit formulář zde.

Autor článku

Luboš Kratochvíl  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ