Jak vysoké se vyplácí stravné, když pracovní cesta v ČR trvá jen část dne?

11.07.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Kolik hodin musí trvat pracovní cesta v rámci České republiky, aby byl nárok na plné stravné? A kdy lze připočítat dobu trvání pracovní cesty z druhého dne k prvnímu dni, aby stravné bylo vyšší? A jak se stravné krátí za poskytnutou snídani, oběd či večeři?

Stravné je druhem cestovní náhrady. Přitom nepředstavuje náhradu celkových nákladů zaměstnance na stravování během pracovní cesty, neboť by se zajisté stravoval, i kdyby na pracovní cestě nebyl. Ovšem nejspíš levněji, což se dá přepokládat zejména v rámci vícečlenné rodiny, která zvlášť ve všední den snídá a večeří společně.

Zdroj: Depositphotos

Žádné účtenky není kvůli nároku na stravné nutné předkládat zaměstnavateli

Žádné vynaložené výdaje na jídlo a pití není třeba zaměstnavateli prokazovat, ať pokladním blokem ze samoobsluhy, či účtenkou z restaurace. Vyplácení stravného je automatické, pokud je zaměstnanec vyslán na pracovní cestu. Pracovní cestou se rozumí časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce.

Stravné je stanoveno paušálními částkami v závislosti na době trvání cesty. Rozhoduje jen, jak dlouho trvá pracovní cesta.

Tip: Výše sazeb zahraničního stravného 2023

Záleží na počtu hodin pracovní cesty

  • Trvá-li pracovní cesta méně než 5 hodin, stravné se neposkytuje,
  • trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin, vyplácí se 129 Kč,
  • trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin, má zaměstnanec nárok na 196 Kč,
  • trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin, má být zaměstnanci vyplaceno 307 Kč.

Tyto částky platí pro soukromý (nestátní) sektor. Jsou stanoveny jako minimální, zaměstnavatel může vyplácet i více, ale nikdy ne méně.

V podnikatelském sektoru je předepsáno jen minimální stravné, ve státním minimální i maximální

Pro státní sektor je předepsáno jak minimum, které je stejné jako v podnikatelské sféře, tak i maximum, které může zaměstnavatel vyplácet.

Stravné činí:

  • 129 Kč až 153 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
  • 196 Kč až 236 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
  • 307 Kč až 367 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin

Uvedené částky se uplatňují, pokud je zaměstnavatelem

  • stát čili jeho organizační složka,
  • územní samosprávný celek, takže obec nebo kraj,
  • státní fond,
  • příspěvková organizace, jejíž náklady na platy a odměny za pracovní pohotovost jsou plně zabezpečovány z příspěvku na provoz poskytovaného z rozpočtu zřizovatele nebo z úhrad podle zvláštních právních předpisů, nebo
  • školská právnická osoba zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí podle školského zákona.

Příklady:

Zaměstnanec vyjel na pracovní cestu ráno v 8:00 hodin a vrátil se ve 12:30 hodin. Byl tedy na pracovní cestě 4,5 hodiny, nemá tak nárok na stravné.

Zaměstnanec vyjel na pracovní cestu ráno v 5:30 hodin a vrátil se v 16:30 hodin. Byl tedy na pracovní cestě 11 hodin, má nárok na stravné 129 Kč.

Zaměstnanec vyjel na pracovní cestu ráno v 5:30 hodin a vrátil se ve 22:00 hodin. Byl tedy na pracovní cestě 16,5 hodiny, má nárok na stravné 196 Kč.

Zaměstnanec vyjel na pracovní cestu ráno v 4:30 hodin a vrátil se ve 23:00 hodin. Byl tedy na pracovní cestě 18,5 hodiny, má nárok na plné celodenní stravné 307 Kč. 

Zaměstnanec vyjel na pracovní cestu v úterý ráno v 5:30 hodin a vrátil se ve čtvrtek v 15:00 hodin. V první den byl na pracovní cestě od 5:30 do 24:00, tj. 18,5 hodiny, má nárok na 307 Kč. Druhý den byl na pracovní cestě od 0:00 do 24:00, tj. 24 hodin – má nárok na plné celodenní stravné 307 Kč. Třetí den byl na pracovní cestě od 0:00 do 15:00, tj. 15 hodin – má nárok na stravné 196 Kč. 

Zaměstnanec vyjel na pracovní cestu ve středu ve 12:45 hodin a vrátil se v noci na čtvrtek ve 2:00 hodin. První den byl na pracovní cestě 11 ¼ hodiny, měl by tak mít nárok jen na stravné 129 Kč. Druhý den byl na pracovní cestě 2 hodiny, neměl by mít nárok na stravné vůbec. 

Výhodné sčítání délky pracovní cest v jednotlivých dnech

Při pracovní cestě, která spadá do 2 kalendářních dnů, se však, aby to bylo pro zaměstnance výhodnější, upouští od odděleného posuzování doby trvání pracovní cesty v kalendářním dnu. Délka pracovní cesty v obou dnech se sečte. Pak tedy pracovní cesta trvala celkem 13 ¼ hodiny – zaměstnanec má nárok na stravné 196 Kč.

Za poskytnutá jídla v naturáliích se stravné krátí

Bylo-li zaměstnanci během pracovní cesty poskytnuto bezplatné jídlo (tedy jídlo, na které zaměstnanec finančně nepřispěl), přísluší zaměstnanci stravné snížené za každé bezplatné jídlo o hodnotu:

  • 70 % stravného, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
  • 35 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
  • 25 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

Stravné zaměstnanci vůbec nepřísluší, pokud mu během pracovní cesty, která trvá

  • 12 hodin a méně, byla poskytnuta 2 bezplatná jídla,
  • déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin, byla poskytnuta 3 bezplatná jídla. 

Musí však jít o jídla, která mají charakter snídaně, obědu či večeře, nemůže jít o pouhé malé občerstvení v podobě třeba kávy a zákusku. Může jít o jídlo poskytnuté ve formě hotelové snídaně, nebo třeba oběda v závodní jídelně podniku, kam zaměstnance vyslala jeho firma.

Příklady:

Zaměstnanec vyjel na pracovní cestu ráno v 5:05 hodin a vrátil se ve 23:30 hodin. Byl tedy na pracovní cestě 18 hodin a 25 minut, má tak nárok na stravné 307 Kč

Zaměstnanec neobdržel žádné bezplatné jídlo, má proto nárok na stravné v plné výši 307 Kč.

Zaměstnanec obdržel bezplatně oběd – pak se mu stravné krátí o 25 %, tj. o 76,75 Kč. Bude mu po zaokrouhlení vyplaceno stravné 231 Kč.  

Zaměstnanec obdržel oběd a večeři, pak se stravné krátí o 50 % (2 × 25 %), tj. o 153,50 Kč. Dostane na stravném po zaokrouhlení 154 Kč.


Čtěte také: 

Kdy už si vybírání staré nevyčerpané dovolené může zaměstnanec určit sám?

Práce na zkrácený úvazek v praktických příkladech

Dobro došli! Letos možná vyrazí do Chorvatska až milion Čechů. Zmapovali jsme, kolik je to bude stát

 

Autor článku

Terezie Nývltová Vojáčková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ