Co všechno musíte vyřídit hned po narození dítěte

11.07.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Narodilo se vám dítě a už jste se vrátili z porodnice? I když by mělo být následujících několik dní ideálně obdobím odpočinku a sžívání se s novou životní situací, bohužel novopečené rodiče čeká řada povinností a vyřizování s úřady a institucemi. Jakých?

V minulém článku jsme si pověděli, jaké povinnosti nás čekají ještě před narozením miminka, resp. jaké dokumenty s sebou musíte vzít do porodnice. V tomto textu na téma navážeme a rovnou se podíváme na výčet povinností, které je nutné zařídit hned po narození.

Vyřízení a převzetí rodného listu

Do každé porodnice přicházejí pracovníci místního matričního úřadu. Těm po porodu také předložíte dokumenty, které jste si s sebou měli vzít do porodnice, tedy doklad totožnosti, rodné listy matky i otce, oddací list a souhlasné prohlášení o určení otcovství a příjmení dítěte, jestliže jste nesezdaný pár. Všechny doklady předložíte pracovníkům z matriky, kteří vyřídí vystavení rodného listu dítěte. Narození dítěte přitom matrice nahlásí sama porodnice.

Jestliže porod proběhl mimo porodnici, musíte si vše na matrice v místě narození dítěte vyřídit sami. K tomu budete potřebovat těhotenskou průkazku, hlášení narození dítěte od pediatra, zprávu asistentky u porodu nebo výpovědi svědků.

Matriční úřad má pak na vystavení rodného listu až 30 dní, s největší pravděpodobností ale bude hotový dříve. Informovat se můžete telefonicky. Vyzvednout si jej potom můžete osobně. Budete se však muset opět prokázat občanským průkazem nebo cestovním pasem. Rodný list lze nechat zaslat i poštou do vlastních rukou.

Čtěte také: Čekáte dítě jako nesezdaný pár? Nezapomeňte navštívit matriku ještě před porodem

Co vyřídit po porodu, po narození dítěte

Zdroj: Depositphotos

 

Nahlášení narození dítěte pediatrovi

Pediatra, který zaregistruje miminko, jste si měli vybrat ještě před porodem. Jakmile se vrátíte z porodnice domů, měli byste ho telefonicky kontaktovat, nahlásit narození dítěte a domluvit se na nejbližší možné zdravotní kontrole. Matky, které nerodily v porodnici, tak alespoň získají zprávu od pediatra o tom, že se dítě narodilo. Tu pak mohou doložit matričnímu úřadu kvůli rodnému listu.

Přihlášení dítěte na zdravotní pojišťovnu

Zdravotní pojišťovny na svých webových stránkách hlásají, že je nutné přihlásit novorozence do 8 dnů po jeho narození. Nicméně vzhledem k tomu, že k tomu potřebujete kopii rodného listu (stačí sken nebo fotografie), nic se nestane, pokud dítě přihlásíte až poté, co RL obdržíte. Přihlášení můžete provést osobně na zdravotní pojišťovně, u které je přihlášena matka dítěte, nebo online přes interní systém dané pojišťovny, pokud máte přístup.

Pokud by matka nikde nebyla nahlášena, přihlášku podáte na zdravotní pojišťovně otce. Průkaz pojištěnce pro dítě vám poté dorazí poštou.

Čtěte také: Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku

Přihlášení k platbě za svoz komunálního odpadu

Popelnice bohužel musí platit každý a ty nejmenší často nevyjímaje. Pokyny k přihlášení dítěte k platbě za odpad zjistíte na úřadu obce, ve které je dítě hlášeno k trvalému pobytu. Místo trvalého pobytu novorozence je pak shodné s místem trvalého pobytu matky v době jeho narození.

Jestliže matka dítěte nemá na území České republiky trvalý pobyt, dítě bude mít trvalý pobyt shodný s trvalým pobytem otce.

Přihlášku podle pravidel dané obce pak můžete řešit osobně na úřadu anebo písemně, popř. přes její interní systém, pokud jej má a pokud vy vlastníte přihlašovací údaje anebo uznávanou elektronickou identitu.

Platba za odpad se pak provádí jednou ročně. Každá obec má nastavenou svou vlastní výši a může se stát, že od ní bude dítě do určitého věku osvobozeno. Takto to funguje např. v městské části Brno-střed, kde se za dítě do 3 let věku odpad řešit vůbec nemusí.

Žádost o sociální dávky

Pokud měla rodina čistý příjem nižší než 2,7násobek životního minima, vzniká při podání žádosti nárok na porodné. Jedná se o jednorázovou dávku, která při porodu prvního dítěte činí 13 000 Kč, u druhého 10 000 Kč. Pokud by se narodila dvojčata, bude vyplacen součet obou částek, čili 23 000 Kč.

Jestliže pak matka neměla z důvodu nesplnění podmínek ČSSZ nárok na peněžitou pomoc v mateřství, může ihned po porodu zažádat o rodičovský příspěvek. Naopak otec dítěte, pokud splnil potřebnou dobu pojištění pro nárok na dávku, může zažádat o otcovskou poporodní péči. Podpůrčí doba činí 14 dní, dohromady tedy může být s maminkou a miminkem doma 2 týdny. Zaměstnaný otec podá žádost přes zaměstnavatele, otec OSVČ ji podá příslušné OSSZ sám.

Čtěte také: Mateřská dostupnější nebude. Vláda zamítla návrh hnutí ANO na zpřístupnění mateřské pro více žen

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel