Některým OSVČ se od října 2023 sníží příspěvek na bydlení. Patříte mezi ně?

31.07.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Kvůli zvýšení částky odpovídající 50 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství dojde u některých OSVČ ke snížení vypláceného příspěvku na bydlení. Které OSVČ uvidí tuto změnu na svých bankovních účtech již v říjnu tohoto roku?

Kromě zaměstnanců mají nárok na příspěvek na bydlení také osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Nejvíce na něm „vydělají“ ty, které o příspěvek žádají samy (bez dalších výdělečných osob v domácnosti) a bydlí v nájemním bytě.

Zdroj: Shutterstock

OSVČ v paušální dani dostanou na příspěvku na bydlení méně 

Od 1. července 2023 došlo k navýšení 50 % průměrné mzdy v národním hospodářství, která má zásadní vliv na výši příspěvku na bydlení pro OSVČ s nižšími příjmy (převážně ty využívající výdajové paušály), a pro ty, které jsou registrovány v režimu paušální daně.

Ještě do konce června činilo 50 % průměrné mzdy v národním hospodářství 18 900 Kč. Od 1. července 2023 stoupla tato hodnota na 20 100 Kč.

Podle zákona o státní sociální podpoře je dána výše měsíčního rozhodného příjmu pro účely příspěvku na bydlení (u OSVČ) jako jedna dvanáctina z čistých příjmů uvedených v daňovém přiznání (tedy čistý příjem / 12).

Osobám samostatně výdělečně činným, které jsou registrovány v režimu paušální daně, a tedy nepodávají daňové přiznání, se pro výpočet příspěvku na bydlení využívá zmíněných 50 % průměrné mzdy v národním hospodářství.

Nezáleží tedy na tom, jaké jsou jejich reálné roční příjmy. Úřad práce bude počítat s částkou ve výši 20 100 Kč.

Příklad 

  • OSVČ v režimu paušální daně.
  • Žije sama v nájmu v Brně.
  • Za byt i s energiemi a službami zaplatí 18 000 Kč měsíčně (nevyužívá tuhá paliva).
  • Čistý měsíční příjem podle 50 % průměrné mzdy v národním hospodářství 18 900 Kč.

Výše příspěvku na bydlení činí 12 330 Kč (vyplácený v této hodnotě do října 2023).

Stejné zadání, ale s měsíčním příjmem dle 50 % průměrné mzdy v národním hospodářství od 1. července 2023, tedy počítáme s 20 100 Kč.

Výše příspěvku na bydlení od listopadu 2023 bude 11 970 Kč. Příspěvek tak podnikateli v tomto případě klesne o 360 Kč měsíčně.

Tip: Vyzkoušejte kalkulačku příspěvku na bydlení

Změnu pocítí také OSVČ s nízkými příjmy

OSVČ, kterým vyjde jejich měsíční příjem po vydělení dvanácti menší než 50 % průměrné mzdy, musejí počítat s tím, že Úřad práce nebude pro výpočet brát v úvahu jejich reálnou částku, ale nýbrž 50 % průměrné mzdy. Často jde o OSVČ využívající výdajové paušály, které jim jejich čistý příjem razantně poníží.

Zároveň je nutné mít na paměti, že se od 1. července 2023 počítá pro účely příspěvku na bydlení s daňovým přiznáním za rok 2022 (do konce června to bylo za rok 2021). Proto OSVČ mohou na příspěvku na bydlení získat ještě méně, pokud jejich příjem po vydělení dvanácti přesáhne částku 50 % hrubé mzdy v národním hospodářství.

TipJaká překvapení mohou očekávat OSVČ při žádosti o příspěvek na bydlení?

Kdy se změna projeví také na bankovním účtu?

Možné snížení uvidí OSVČ nejdříve v listopadu letošního roku, kdy žadatelé o příspěvek na bydlení dostávají příspěvek na základě doložených příjmů a výdajů na bydlení za 3. čtvrtletí.

 

Čtěte také:

Můžete žádat o příspěvek na bydlení, když na adrese nemáte trvalé bydliště?

I ve starobním důchodu můžete žádat o příspěvek na bydlení. Co dostanete?

Policie rozrazí dveře a vtrhne k vám. Kdy platí škodu a jak to bude u nemovitosti, kterou někomu pronajímáte?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ