Jak důchodová reforma změní předčasné důchody

28.07.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Schválené změny v oblastech penzí se dotknou zejména odchodu do předčasného důchodu, ale třeba i výpočtu valorizací. Jak se stávající systém změní?

Sněmovna schválila změny nutné pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému a pro snižování zadlužení. Poslanci v novele zákona o důchodovém pojištění rozhodli o zpřísnění pro předčasné důchody, zpomalení řádné valorizace penzí a nahrazení mimořádné valorizace penzí dočasným přídavkem při vyšším růstu cen. 

Schválený návrh poputuje do Senátu ČR a následně jej bude muset podepsat prezident republiky, aby nabyl platnosti.

Dozvíte se:

Co se změní u předčasných důchodů?

Aby vznikl nárok na starobní důchod, musí občan mj. splnit potřebnou dobu pojištění, která aktuálně činí 35 let. Ta přitom platí i při nároku na odchod do předčasného důchodu. Do toho se za splnění podmínek odchází ještě před dosažením řádného důchodového věku, který činí 65 let. Najdou se však i osoby, které mají důchodový věk nižší.

Osoba, která může odejít do starobního důchodu dříve než v 63 letech, může odejít do toho předčasného maximálně 3 roky před dosažením důchodového věku. Osoba, která má odejít do starobního důchodů nejdříve v 63 letech nebo později, může do předčasného odejít nejdříve 5 let před řádným odchodem, nikoliv však dříve než před dosažením 60 let věku.

Minimální doba hrazení odvodů na důchodové pojištění se však kvůli plánované novele prodlužuje z 35 let na 40 let, pokud jde o přiznání předčasného důchodu. Dále bude moci být přiznán nejvýše 3 roky před dosažením řádného důchodového věku. Možnost 5 let tedy důchodová reforma škrtá.

Čtěte také: Předčasný důchod: Jak vysoká je ztráta při odchodu do penze o tři roky dříve?

Důchodová reforma a změny u předčasných důchodů

Zdroj: Shutterstock

 

Krácení předčasného důchodu

Odchod do předčasného důchodu je bohužel trestán, a to krácením výše penze. To v praxi vypadá takto:

  • 0,9 % výpočtového základu za každých 90 dnů od 0 do 360 kalendářních dnů,
  • 1,2 % výpočtového základu za každých 90 dnů od 361. do 720. kalendářního dne,
  • 1,5 % výpočtového základu za každých 90 dnů od 721. dne.

Schválena důchodová reforma poslaneckou sněmovnou pak počítá s ještě vyšším krácením předčasného důchodu.

Čtěte také: Vypočítejte si, jak by vycházelo vyšší krácení předčasného důchodu

Jak je to a jak to bude s valorizací předčasného důchodu

Důchod se skládá ze dvou částí. Je jimi základní a procentní výměra. Základní výměru mají všichni stejnou, v roce 2023 činí 4040 Kč a každý rok se také zvyšuje.

Procentní výměra je pak zásluhová část. Ta je pro každého jiná. Odráží se v ní především délka získané doby pojištění a také náhradní doby pojištění, ať už jde o péči o děti anebo v některých případech o péči o zdravotně postižené.

Doposud se při valorizaci penzí zvyšovaly obě složky. Důchodová reforma tuto možnost v některých případech vylučuje. Nově by se u osob v předčasném důchodu zvyšovala pouze základní výměra, procentní by zůstávala stejná až do dosažení řádného důchodového věku.

Jak se budou valorizovat penze

Aktuálně se všechny penze včetně těch předčasných, ale třeba i pozůstalostních, invalidních a sirotčích valorizují o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. To by se však mělo změnit.

Od příštího roku by se pak pro výpočet valorizace důchodů měl brát v potaz pouze růst cen ve spotřebním koši důchodců. Započítávala by se pak už nikoliv polovina reálných mezd, ale rovnou třetina.

Čtěte také: Jak se počítá výše důchodu

Od kdy by měla být platná důchodová reforma?

Většina změn by měla začít platit již od září 2023. Prodloužení potřebné doby důchodového pojištění pro nárok na odchod do předčasného důchodu z 35 na 40 let by však mělo začít platit až od roku 2024.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 39 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY