Co se stane, když jste v předčasném důchodu a začnete pracovat?

05.09.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jste v předčasném důchodu a chcete si přivydělávat? Nebo o dřívější penzi prozatím jen uvažujete? Jaké jsou vaše možnosti?

Ještě v září 2023 bude platit, že při odchodu do předčasného důchodu je nutné splnit dvě základní podmínky. Tou první je mít splněnou potřebnou dobu účasti na důchodovém pojištění. Ta musí prozatím činit 35 let.

Druhou podmínkou je věk. Do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve v 60 letech, a to pouze za předpokladu, že žadatelův důchodový věk je 63 let a více. Ostatní lidé mohou do předčasného důchodu odejít nejdříve 3 roky před dosažením důchodového věku. Ten se u nich může lišit podle ročníků narození anebo u žen na základě počtu vychovaných dětí. Příklady, jak bude vypadat předčasný důchod přiznaný ještě v září 2023, najdete v tomto článku

Od října se pak kvůli novelizaci zákona o důchodovém pojištění změní podmínky pro odchody do předčasné penze i další důchodové parametry, například valorizace. 

Můžete v předčasném důchodu pracovat?

V předčasném důchodu se pracovat může, ale pouze omezeně. Pravidlem je, že předčasný důchodce nesmí mít příjem, který by zakládal účast na nemocenském pojištění. V případě, že se odvádí nemocenské pojištění, se totiž odvádí i to důchodové společně. Obě dvě se odvádějí v rámci pojištění sociálního.

TIP: Důchodová kalkulačka

Kdy se odvádí sociální pojištění?

Sociální pojištění je odváděno vždy při práci na klasickou pracovní smlouvu bez ohledu na to, o jaký typ úvazku se jedná. V podnikání není odváděno, pokud se jedná o činnost vedlejší, u které je roční příjem za rok 2023 do limitu 96 777 Kč. U dohody o provedení práce se odvádí, pokud je měsíční hrubý příjem od 10 001 Kč výš a u dohody o pracovní činnosti je to nad 4000 Kč hrubého měsíčně.

Čtěte také: Jak si můžete v roce 2023 přivydělat v průběhu předčasného důchodu?

Zastavení výplaty předčasného důchodu kvůli práci

Zdroj: Depositphotos

 

Předčasný důchod a odvod sociálního pojištění

Pokud má předčasný důchodce výdělek, ze kterého se odvádí sociální pojištění, výplata předčasného starobního důchodu mu nenáleží, a to až do ukončení zaměstnání, dohody nebo podnikání, popř. do dovršení řádného důchodového věku.

Předčasný důchodce i jeho zaměstnavatel mají povinnost tuto skutečnost nahlásit České správě sociálního zabezpečení, a to nejpozději do 8 dnů. ČSSZ následně výplatu důchodu z moci úřední pozastaví, a to od nejbližší možné splátky. Je zde navíc také možnost, že vám bude vyměřen přeplatek za dobu, kdy byla dávka vyplacena paralelně s výkonem výdělečné činnosti.

Čtěte také: Kdy je vhodná chvíle odejít do předčasného důchodu? Příklady napoví

Kdy mi bude opět vyplácen důchod?

Pokud vám byla pozastavena výplata předčasného důchodu z důvodu odvodů sociálního pojištění z výdělku, budete muset o opětovně uvolnění výplaty požádat ČSSZ prostřednictvím písemné žádosti. To však lze až ve chvíli, kdy došlo k ukončení výdělku, který zakládal účast na pojištění, anebo po dosažení řádného důchodového věku. Sociálka totiž výplatu důchodu v tomto případě automaticky neuvolní ani při dosažení řádného důchodového věku.

Jak podat žádost o uvolnění výplaty důchodu?

O uvolnění výplaty důchodu musíte požádat písemně, a to prostřednictvím formuláře Žádost o zastavení/uvolnění/úpravu starobního důchodu, který můžete stáhnout na webu České správy sociálního zabezpečení. Podat jej můžete osobně anebo poštou na OSSZ, která je příslušná podle místa trvalého pobytu.

Pokud trváte na elektronickém podání, máte hned 3 možnosti. Žádost lze také odeslat

  • datovou schránkou,
  • datovou zprávou anebo e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem na adresu elektronické podatelny ČSSZ,
  • prostřednictvím ePortálu České správy sociálního zabezpečení, jestliže máte přístupové údaje.

V každém případě však bude nutné do žádosti uvést i datum, od kterého požadujete výplatu důchodu uvolnit. Lze to však samozřejmě nejdříve ode dne, kdy pominul důvod, pro který byla výplata předčasného důchodu z moci úřední zastavena.

Čtěte také: Jak důchodová reforma změní předčasné důchody

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 37 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY