Jak se nižší výdělky za práci při mateřské a rodičovské promítnou do důchodu

20.09.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Pracujete při mateřské nebo rodičovské dovolené? V takovém případě hrozí, že vám takový přivýdělek v budoucnu zhorší výpočet starobního důchodu. Jak je to možné?

V minulém článku jsme si rozebrali, za jakých okolností může dojít ke snížení důchodu z důvodu přivýdělku na mateřské nebo rodičovské dovolené, ale i to, jak je možné se něčemu takovému s troškou byrokracie vyhnout. Dnes se podíváme na modelové příklady, které ukazují jasné srovnání.

Proč a jak může práce během mateřské nebo rodičovské snížit důchod?

Doba péče o dítě (nejdéle do 4 let jeho věku) je považována za náhradní dobu pojištění. To znamená, že i když vám v tomto období neplynou žádné příjmy, ze kterých by se odvádělo důchodové pojištění, počítá se plně do důchodu. Zároveň se také jedná o tzv. vyloučenou dobu pojištění.

Vyloučená doba pojištění se také počítá do důchodu. Nicméně jiná situace nastává, pokud dojde k souběhu vyloučené doby a doby, během které daná osoba měla příjmy zakládající účast na důchodovém pojištění. Tento souběh se totiž nezahrne do výpočtu důchodu jako doba vyloučená, ale započítají se ony příjmy. A pokud jsou to nízké příjmy, bude kvůli nim nižší i důchod, než kdyby se brala v úvahu pouze vyloučená doba. Je tomu tak od roku 1996.

Důchod při souběhu příjmů s vyloučenou dobou nesnižují výdělky, ze kterých se neodvádí pojistné na důchodové (sociální) pojištění. Jsou jimi práce na dohody a vedlejší výdělečná činnost, oboje však do limitů platných pro dané roky.

Čtěte také: Šest důchodových omylů ohledně příspěvku na péči

Výpočty snížení důchodu kvůli práci na mateřské a rodičovské

Zdroj: Depositphotos

 

Modelové příklady výpočtů snížení důchodu kvůli výdělku ve vyloučené době

Pokud by žena s průměrným příjmem 40 000 Kč měsíčně pracovala během péče o dítě do věku 4 let (po roce 1995) s příjmem nižším než 40 000 Kč a při žádosti o důchod nebo nejpozději do 30 dnů po obdržení rozhodnutí o důchodu nepožádala, aby se doba péče o dítě do věku 4 let považovala za vyloučenou dobu, budou jí tyto nižší příjmy zahrnuty do výpočtového základu a její starobní důchod bude nižší.

V konkrétním vybraném případu uvedeném v tabulce varianty č. 1, tzn. při výdělku ve výši jedné třetiny ze 40 000 Kč, by se její starobní důchod při péči o 1 dítě snížil o 540 Kč měsíčně. Za 20 let pobírání starobního důchodu by ztráta (vyjádřená v současné hodnotě roku 2023) činila 130 000 Kč. Při péči o dvě nebo tři děti za stejných podmínek by byla ztráta dvojnásobná nebo trojnásobná. Další příklad uvedený v tabulce varianty č. 2 popisuje výdělek během péče o dítě ve výši 10 000 Kč. V této situaci by se starobní důchod při péči o 1 dítě snížil o 607 Kč měsíčně. Za 20 let pobírání starobního důchodu by ztráta (vyjádřená v současné hodnotě roku 2023) činila 145 000 Kč. Při péči o dvě nebo tři děti za stejných podmínek by byla ztráta dvojnásobná, nebo trojnásobná.

Varianta 1: Po dobu péče o dítě do věku 4 let 1/3 předchozího a následného příjmu

Modelové příklady snížení starobního důchodu při zahrnutí nízkého příjmu (vyměřovacího základu) ve výši jedné třetiny osobního vyměřovacího základu během náhradní doby péče o dítě ve věku do 4 let pro zvolené osobní vyměřovací základy a pro dobu pojištění 48 let; výpočet na úrovni roku 2023.

Výpočty snížení důchodu kvůli práci na mateřské a rodičovské

Zdroj: Výpočty společnosti Freedom Financial Services na úrovni roku 2023 pro dobu pojištění 48 let.

Čtěte také: Různé podmínky dělají u důchodu z průměrné mzdy rozdíl téměř 10 tisíc korun

Varianta 2: Po dobu péče o dítě do věku 4 let příjem 10 000 Kč

Modelové příklady snížení starobního důchodu při zahrnutí nízkého příjmu (vyměřovacího základu) ve výši 10 000 Kč měsíčně během náhradní doby péče o dítě ve věku do 4 let pro zvolené osobní vyměřovací základy a pro dobu pojištění 48 let; výpočet na úrovni roku 2023.

Výpočty snížení důchodu kvůli práci na mateřské a rodičovské

Zdroj: Výpočty společnosti Freedom Financial Services na úrovni roku 2023 pro dobu pojištění 48 let.

Čtěte také: Sedm důvodů, proč vyjde nízký důchod i při nadprůměrných příjmech

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY