Dotační program Oprav dům po babičce získal majetkovou podmínku

03.10.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zalíbil se vám nový dotační program Oprav dům po babičce? Pokud jej hodláte zkusit využít, měli byste vědět, že dostal novou podmínku. Jakou?

Nový dotační program, který je trnem v oku řadě politiků, cílí především na vlastníky starých rodinných domů, které by potřebovaly renovaci. Cílem této nové dotace z Nové zelená úsporám je totiž snižování energetické náročnosti budov a zároveň také využití stávajícího bytového fondu.

Kolik můžete získat z dotace?

Celkově je pro jednoho žadatele připraven až 1 000 000 Kč. Pravidlem však je, že jsou jednotlivá opatření omezena na maximálně 50 % přímých realizačních výdajů. Dobrou zprávou však je, že lze získat i více peněz nad rámec, a to díky tzv. dotačním bonusům.

Jde např. o tzv. rodinný bonus, kdy mohou žadatelé získat 50 000 Kč za každé nezaopatřené dítě, které s nimi žije ve společné domácnosti, resp. na každé dítě narozené do roku 2030.

Pokud by žadatel realizoval více úsporných opatření, tedy ne pouze zateplení nemovitosti, může také získat kombinační bonus, a to ve výši 10 000 Kč. Bonus z celkové výše dotace, který činí 10 %, pak dostanou domácnosti, které žijí v Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. To samé platí pro seznam obcí podporovaných státem.

Čtěte také: Kdy můžete začít žádat o dotace na zateplení v projektu „Oprav dům po babičce“?

Oprav dům po babičce – majetková podmínka

Zdroj: Depositphotos

 

Kdo může žádat o podporu oprav dům po babičce?

Žádat mohou vlastníci rodinných domů, řadových domů anebo rekreačních objektů, které slouží k trvalému bydlení. Nicméně je podmínkou, aby byli ekonomicky aktivní. Dotace je tedy možné přiznat zaměstnancům, zaměstnavatelům, osobám samostatně výdělečně činným, ale i třeba pracujícím důchodcům, pracujícím studentům a učňům a rodičům na mateřské nebo rodičovské dovolené. Žádat mohou jako fyzické osoby nepodnikající.

Čtěte také: Jaké dotace můžete získat na tepelné čerpadlo?

Jaká je nová majetková podmínka?

Když se program Oprav dům po babičce ohlašoval, nebylo nutné splňovat žádné majetkové ani příjmové podmínky. Dotace byla určena pro všechny ekonomicky aktivní osoby, které vlastnily a obývaly starší dům, který bylo třeba zateplit. To se však některým zdálo příliš mírné a až moc výhodné, a právě proto k dotaci přibyla nová majetková podmínka.

Aby mohla být dotace rodinám přiznána, nesmějí vlastnit žádnou jinou nemovitost, která může sloužit k trvalému bydlení, tedy žádný další rodinný nebo řadový dům, popř. byt. Podle Petra Valdmana, ředitele Státního fondu životního prostředí ČR, však není překážkou, když bude domácnost vlastnit rekreační objekt v podobě chaty nebo chalupy.

O porušení podmínek se navíc nejedná ani v případě, že by domácnost nabyla další nemovitost v době udržitelnosti. Doba udržitelnosti je pak období, během které musí domácnost zachovat účel užívání nemovitosti. To jednoduše řečeno znamená, že žadatel o dotace v ní musí po vydání rozhodnutí zachovat trvalé bydliště, a to minimálně po dobu 10 let.

Čtěte také: Jaké dotace můžete získat na fotovoltaiku?

Kdy a jak se dotace vyplácí?

Pokud žadatel o dotaci splní veškeré podmínky a bude vydáno kladné rozhodnutí, finanční prostředky budou vyplaceny na uvedený bankovní účet. Pokud někdo podá žádost o dotace z programu ještě před realizací opatření, peníze budou vyplaceny formou zálohy předem.

Můžete provést zateplení svépomocí?

Opatření je možné nechat provést odbornou firmu, nebo postupovat na vlastní pěst svépomocí. V každém případě však mějte na paměti, že budete muset doložit odborný posudek a další dokumenty, které může vyhotovit pouze oprávněná osoba.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 17 krát