Jaké dotační bonusy můžete získat k programu Oprav dům po babičce?

23.10.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zajímáte se o nové dotace na zateplení? Existuje sice maximální limit, který lze získat, ale pak tu jsou ještě dotační bonusy, na které může vzniknout nárok. Jaké to jsou a kolik činí?

V minulém článku jsme si rozebrali, co jsou to u nového programu Oprav dům po babičce přímé realizační výdaje. V dnešním textu se podíváme na to, jaké bonusy lze ještě navíc k dotacím získat.

Kolik lze získat na zateplení starého domu?

Za splnění podmínek a schválení žádosti v programu Oprav dům po babičce lze získat na zateplení staré nemovitosti až 1 000 000 Kč. Nicméně je třeba brát do úvahy, že reálně získáte maximálně 50 % přímých realizačních výdajů. Nad limit 50 % je však možné získat ještě tzv. dotační bonusy. Jaké to jsou?

Kombinační bonus

Tento program na zateplení lze kombinovat s řadou dalších programů z Nové zelené úsporám. Můžete si nechat zateplit fasádu domu a zároveň s tím např. vyměnit zdroj tepla za ekologičtější a k tomu ještě pořídit fotovoltaickou elektrárnu na střechu.

Pokud zkombinujete minimálně dvě podporovaná opatření, vznikne vám nárok na tzv. kombinační bonus. Ten činí 10 000 Kč za každé opatření. To první, tedy zateplení, se do toho však počítat nebude.

Čtěte také: Jaké dotace můžete získat na tepelné čerpadlo?

Dotační bonusy u Oprav dům po babičce

Zdroj: Depositphotos

 

Bonus za environmentálně šetrné řešení projektu

Abyste na tento bonus dosáhli, budete potřebovat k žádosti o dotace dodat i doložený výpočet environmentálního hodnocení, které bude mít nenulové bodové hodnocení.

Pokud tomu tak bude, získáte 300 Kč za každý získaný bod. Důležité je však vědět, že maximální výše bonusu za environmentálně šetrné řešení projektu je stanovena na 30 000 Kč.

Čtěte také: Jaké doklady potřebujete k žádosti o dotace z programu Oprav dům po babičce?

Rodinný bonus

Jedná se o nový typ bonusu, který byl představen souběžně s programem Oprav dům po babičce. Žadatelé, kteří mají děti, mají vůči bezdětným nespornou finanční výhodu. Jde o to, že když žadatel prokáže, že má ve své výchově nezaopatřené dítě, získá v rámci bonusu 50 000 Kč za každé, které má v plné výchově. Nejde přitom vůbec o to, zda se jedná o dítě vlastní, osvojené, anebo v pěstounské péči. Podstatná je plná výchova.

Ti žadatelé, kteří pak mají dítě ve střídavé nebo společné péči, dostanou za každé bonus ve výši 25 000 Kč.

Pokud navíc žadatel ještě čerpá zvýhodněný úvěr v rámci programu, půjde prostřednictvím samostatně vyhlášené výzvy získat v případě žádosti i bonus na další děti, které se narodily v období od podání žádosti o podporu z programu, a to do konce roku 2030.

Co je nezaopatřené dítě?

Nezaopatřené dítě je dítě, které se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem, nejdéle však do 26 let věku. Dále se také jedná o dítě, které se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost kvůli nemoci nebo úrazu. Patří sem také dítě, které není schopno vykonávat samostatně výdělečnou činnost pro dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav. Nelze sem však zahrnout osobu do 26 let věku, která splňuje zmíněná kritéria, ale pobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně.

A nakonec je nezaopatřeným dítětem i dítě, které je po skončení povinné školní docházky do 18. roku věku vedeno v evidenci Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti anebo při rekvalifikaci.

Bonus pro vybrané kraje, regiony a obce

Až 10 % navíc z celkové výše podpory bez ostatních bonusů navíc můžete získat, pokud žádáte o podporu na nemovitosti, které se nacházejí ve vybraných regionech a obcích, které jsou uvedené v Akčním plánu Strategie regionálního rozvoje 2021+. Seznam bonifikovaných regionů (správních obvodů obcí s rozšířenou působností a obcí na území bývalých vojenských újezdů a obcí ovlivněných územím bývalých vojenských újezdů) je přílohou usnesení vlády č. 23 ze dne 11. ledna 2021, dostupný je na webových stránkách programu.

Do vybraných krajů, pro které platí 10 % navíc z celkové výše podpory, pak patří Karlovarský kraj a dále také Moravskoslezský a Ústecký kraj.

Čtěte také: Oprav dům po babičce získal majetkovou podmínku

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát