O kolik by se mohl zvýšit příjem pracujícím důchodcům už v příštím roce?

12.03.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vláda by do konce března měla projednat změny, které ovlivní současný důchodový systém. Nově by se mohl rozšířit okruh osob, které získají nárok na dřívější odchod do důchodu. Novinkou je také sleva na sociálním pojištění pro pracující důchodce.

Již v loňském roce vláda představila současně s konsolidačním balíčkem také důchodovou reformu, která by měla zajistit udržitelný důchodový systém v příštích letech. Opatření jsou brána především jako úsporná. Jejich zavedení bude mít spíše negativní dopad pro žadatele starobních a invalidních důchodů.

V našem článku z května minulého roku jsme již některé důchodové změny představili.

V souvislosti s proběhlým meziresortním připomínkovým řízením byly do návrhu zařazeny dvě novinky. První se týká rozšíření okruhu osob, které budou mít nárok na snížení věkové hranice pro odchod do důchodu. Další změnou je podpora pracujících důchodců prostřednictvím slevy na sociálním pojištění.

Zdroj: Depositphotos

Kterých osob se bude týkat dřívější odchod do důchodu?

Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví vznikl návrh na snížení důchodového věku pro ještě větší skupinu osob. Tímto krokem chce MPSV kompenzovat celoplošné zvyšování důchodového věku.

Snížení důchodového věku se má týkat pojištěnců, kteří vykonávají rizikové práce, které jsou zařazené podle zákona o veřejném zdraví do čtvrté kategorie, nebo do třetí kategorie v případě, že vykonávaná činnost obsahuje rizikové faktory stanovené návrhem zákona.

Nárok na dřívější odchod do důchodu, bez toho, aby se jim důchod krátil, budou mít tito zaměstnanci:

  • Všichni, kteří pracují na pracovištích s přítomností rizik kategorie 4. Podle statistik MPSV se v této kategorii nachází aktuálně cca 12 tisíc lidí.

  • Ti, kteří pracují na pracovištích s přítomností rizik kategorie 3 a jejich činnost obsahuje tato rizika: celkovou fyzickou zátěž – jde-li o fyzickou práci vykonávanou svalovými skupinami, dále jde o riziko vibrace, chladu a tepla. V této kategorii se zmíněnými riziky se aktuálně podle dat MPSV nachází cca 108 tisíc lidí.

Tip: Vláda zvažuje omezení výchovného za děti. Jak by se to odrazilo v důchodech?

O kolik měsíců by se snížil důchodový věk lidem pracujícím v náročných profesích?

Současně s vymezením rizikových kategorií byl také navržen mechanismus, který snižuje důchodový věk na základě počtu odpracovaných let. V souvislosti s tímto mechanismem se budou započítávat odpracované směny za maximálně posledních 10 let před účinností zákona, která je navrhována na 1. ledna 2025.

Důchodový věk se sníží o:

  • Maximálně 15 měsíců při odpracování 2200 směn v dané rizikové kategorii (cca 10 let práce).
  • Maximálně 30 měsíců při odpracování 4400 směn v dané rizikové kategorii (cca 20 let práce).
  • Maximálně 1 měsíc za každých dalších 74 směn, maximálně však o 60 měsíců.

MPSV odhaduje, že v prvních letech účinnosti zákona (1. ledna 2025) splní podmínku 2200 směn pouze nízké jednotky tisíc lidí.

Návrh také stanovuje to, že zaměstnavatelé těchto lidí vyskytujících se v daných rizikových kategoriích budou muset odvádět vyšší pojistné na sociální pojištění. Pojistné za zaměstnance má narůstat postupně, vrcholu ve výši 5 % má nabýt až v roce 2028.

Tip: Příklady, proč dobře placení víc tratí při odchodu do předčasného důchodu

Pracujícím důchodcům se zvýší čistý příjem

Na základě připomínek od Ministerstva pro místní rozvoj přibyla do důchodové reformy rovněž novinka, která se týká zvýhodnění pracujících důchodců prostřednictvím slevy na sociálním pojištění.

Sleva se má týkat poživatelů starobního důchodu, kteří jsou i nadále výdělečně činní a současně pobírají starobní důchod. Již v minulosti byla tato změna navrhována, avšak nedošlo k dohodě s Ministerstvem financí. Proto také návrh nebyl schválen. Nyní ministr financí s předkládanou změnou souhlasil.

Sleva na pojistném má činit 6,5 %. Týkat se má jak zaměstnanců, tak osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Zaměstnancům by sleva na pojištění pokryla celou výši odváděného pojistného. U OSVČ činí sociální pojištění 29,2 % z vyměřovacího základu, nově by tak platily 22,7 %.

Sazba, kterou odvádí na sociálním pojištění za zaměstnance zaměstnavatel (24,8 %), má zůstat ve stejné výši.

Sleva na pojistném má kompenzovat trvalé zvyšování důchodu o malé částky pro osoby ve starobním důchodu, které si přivydělávají. Nově by se těmto osobám důchod nezvyšoval podle současného systému, ale zvýšení by bylo nahrazeno slevou na pojistném.

Modelové příklady vyjádřené na 1 roku výdělečné činnosti:

• U mzdy 20 tisíc Kč činí navýšení příjmů 1300 Kč měsíčně, tzn. 15 600 Kč za rok. 

• U mzdy 40 tisíc Kč činí navýšení příjmů 2600 Kč měsíčně, tzn. 31 200 Kč za rok.

Zdroj: MPSV

Slevu na pojistném bude možné uplatnit poprvé za leden roku 2025.

Celý návrh by měla vláda projednat nejpozději do konce března. Poté poputuje k projednání do Poslanecké sněmovny. Účinnost zákona je navrhována od 1. ledna 2025.


Čtěte také: Všechny „dohodáře“ jsem propustila, říká podnikatelka. Jak se s novými pravidly popasovaly české firmy?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY