Stát plete bič na rodiče v domácnosti. Vyhnat do práce je má změna zdravotního pojištění

30.04.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Pečujete o dítě po skončení mateřské a rodičovské dovolené a jste v domácnosti? Možná pro vás začne platit povinnost hradit si zdravotní pojištění. Anebo stát vaše podmínky naopak zlepší. Záleží na stáří dětí.

Stát se snaží motivovat lidi na mateřské a rodičovské dovolené a často i po jejich ukončení k co nejrychlejšímu návratu do práce. Ovšem i když se o tom moc nemluví, mnoho matek zůstává s dětmi doma daleko déle. Takovým je stát podle nyní platné legislativy povinen hradit zdravotní pojištění za splnění podmínek až do 15 let věku dětí.

Aktuálně se však v připomínkovém řízení nachází novela zákona o zdravotním pojištění, která bude mít za cíl některým matkám nebo otcům znesnadnit setrvávání s dětmi doma. Jiným však naopak podmínky celodenní péče zlepší.

Jak stát hradí zdravotní pojištění pečujícím rodičům v domácnosti

Osobám na mateřské dovolené a i těm, které pobírají rodičovský příspěvek na nejmladší dítě v domácnosti, hradí zdravotní pojištění stát vždy, a to bez ohledu na to, zda si při tom přivydělávají zaměstnáním, dohodou anebo podnikáním.

Mateřská dovolená trvá 28 týdnů, v případě narození dvou a více dětí až 37 týdnů. Právě na ni navazuje rodičovský příspěvek, který je možné pobírat do 4 let věku dítěte u všech dětí, které se narodily do 31. prosince 2023 včetně. U dětí narozených kdykoliv po 1. lednu 2024 včetně jej lze pobírat nejdéle do 3 let věku dítěte.

Další kapitolou v seznamu státních pojištěnců jsou osoby, které celodenně a řádně pečují o jedno dítě do 7 let věku anebo o dvě děti do 15 let věku. Ani ty nemusí řešit zdravotní pojištění. Nicméně je důležité vědět, že aby byla splněna podmínka řádné a celodenní péče, rodič nesmí dítě umístit do jeslí anebo do školky na dobu delší než 4 hodiny denně. Déle je nesmí hlídat ani rodinní příslušnici, přátelé nebo známí. Nepovolené je samozřejmě i placené hlídání.

Starší děti pak nesmějí být ve škole déle než do konce vyučování. Družina je pro ně také zavřená.

Čtěte také: Příspěvek na péči bude u nově přidaného stupně závislosti navýšen o necelých 8000 korun měsíčně

Rodiče dětí do 15 let doma a zdravotní pojištění: změna zákona

Zdroj: Shutterstock

 

Někteří rodiče si přilepší

Novela zákona o zdravotním pojištění plánuje aktuální pravidla „překopat“ s tím, že někde přidá a jinde naopak ubere. Návrh zákona počítá s tím, že by zlepšil podmínky pro osoby pečující o jedno nebo více dětí do 7 let věku. Předně by zrušil dosavadní podmínku celodenní péče o děti. Rodiče by tak mohli být nově zaměstnáni nebo by mohli podnikat. Následně by se také zrušilo pravidlo, že dítě nesmí být ve školce nebo v obdobném předškolním zařízením déle než 4 hodiny denně.

Díky tomu by bylo plno rodičů motivováno k dřívějšímu návratu na pracovní trh.

Důležité je navíc vědět, že ani dnes celodenní péče o jedno dítě do 7 let věku anebo o dvě děti do 15 let věku není – na rozdíl od mateřské dovolené nebo období pobírání rodičovského příspěvku – náhradní dobou pojištění. To znamená, že se nepočítá do důchodu a vy tak přicházíte o odpracované roky.

Čtěte také: Co se počítá do náhradní doby pojištění v rámci nároku na důchod?

Spočítejte si počet odpracovaných let i váš důchodový věk

 

Stát zatopí hlavně matkám starších dětí

Rodičům dětí nad 7 let se má naopak přitížit. Podle ministrů je hrazení zdravotního pojištění rodičům dvou a více dětí do 15 let věku příliš benevolentní. Ministerský návrh tedy hodlá tyto rodiče z kategorie státních pojištěnců vyřadit. Vše je navíc ještě odůvodněno faktem, že děti nad 7 let už přece dávno chodí do školy, a rodiče si tak mohou najít zaměstnání alespoň na dobu výuky.

Pokud novela projde a rodiče dětí starších 7 let budou i tak chtít zůstat doma, budou se muset u své zdravotní pojišťovny přihlásit do kategorie OBZP jako osoba bez zdanitelných příjmů. OBZP si zdravotní pojištění musejí každý měsíc hradit samy. Letos činí 2552 Kč a každý rok se zvyšuje podle toho, jak roste minimální mzda.

Čtěte také: Novela zákoníku práce nahraje rodičům. Zaměstnavatel jim bude muset podržet déle pracovní místo

Od kdy bude změna zdravotního pojištění platná?

Pokud novela zákona o veřejném zdravotním pojištění projde po připomínkovém řízení celým legislativním procesem, platnosti nabude od 1. ledna 2026.

Čtěte také: Finanční úřad brzy začne rozesílat údaje k platbě daně z nemovitostí. Kdy a jak dorazí ty vaše?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 24 krát

Články ze sekce: DANĚ