Úhrada bílých plomb plná i částečná a tlak na prevenci. Co ještě novela zákona o zdravotním pojištění změní u stomatologické péče?

05.02.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo reagovat na nedostupnost stomatologické péče a vysoké ceny. Podívejme se, jak zákon určil, kolik klienti zaplatí za běžné úkony u zubaře.

Ministerstvo zdravotnictví na začátku dubna představilo novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která se aktuálně nachází v připomínkovém řízení. Kromě změny podmínek u hrazení zdravotního pojištění osobám, které celodenně pečují o děti starší 4 let věku, návrh mj. řeší také podporu prevence a hlavně zajištění dostupnosti stomatologické péče.

Nedostatek zubařů je už řadu měsíců obrovským tématem. Ubývá těch, kteří by měli smlouvu se zdravotní pojišťovnou a tak klienti musí platit i za tak běžné úkony, jako je např. preventivní prohlídka, opravdu nemalé peníze. Kvůli tomu si mnoho osob nemůže péči o zuby vlastně vůbec dovolit. Jak hodlá novela zákona o zdravotním pojištění tuto situaci změnit?

Dozvíte se:

Nejvíce se na zubech ušetří u dětí

Novela zákona počítá s tím, že by z veřejného zdravotního pojištění mohla být plně hrazena stomatologická péče pro děti. V případě zubních výplní by rodiče neměli u svých ratolestí také nic doplácet. Zcela hrazená má být i endodoncie neboli ošetření kořenových kanálků, které často patří mezi finančně nejnáročnější úkony. Co se pak týče pulpotomie, čili amputace zubní dřeně, doplácet se v plném rozsahu nebude na dočasných zubech. V ostatních případech bude z veřejného zdravotního pojištění pulpotomie uhrazena u řezáků a špičáků u dětí do 18 let.

S případným plným hrazení dentální hygieny, která je často nutností jakožto prevence zubních kazů, novela zákona nijak nepočítá. Dětem však na tento úkon minimálně částečně přispívají zdravotní pojišťovny ze svých fondů prevence.

Úhrada bílých plomb, zubní výplně, stomatologické péče: změna zákona 2024

Zdroj: Shutterstock

U dospělých se u zubaře bude počítat se „spoluúčastí“

U dospělých bohužel nebudou v oblasti hrazení platit stejná benevolentní pravidla jako u dětí. Dospělí klienti tedy budou muset počítat s určitým procentem spoluúčasti. Návrh zákona stanovuje, že u dospělých dojde k částečné úhradě zubní výplně a to nejméně ve výši 40 % úhrady pro děti. Zbylé peníze čili rozdíl mezi cenou a úhradou z veřejného zdravotního pojištění by se poté mohlo dát doplatit z fondů prevence zdravotních pojišťoven. Mělo by to však své podmínky.

Helena Rögnerová, vrchní ředitelka sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění, dodává: „Ministerstvo zdravotnictví v rámci připravované novelizace počítá s tím, že všichni pojištěnci, kteří budou řádně docházet na preventivní stomatologické prohlídky, tak kromě toho, že u sebe samozřejmě sníží riziko vzniku zubního kazu, tak především v případě jeho vzniku mohou čerpat navýšené prostředky z fondu prevence na doplatek rozdílu mezi částečnou úhradou a skutečnou cenou výplně.

Půjde pak samozřejmě o bílou výplň. Nicméně je důležité vědět, že se bude jednat o tzv. základní výplň. Onu základní výplň navíc nebude nabízet každý zubař, což je hlavní kámen úrazu. Nakonec totiž bude pouze na pacientovi, zda si najde stomatologa, který základní výplň nabízí. Pojišťovny se zříkají povinnosti základní výplně pro pacienty zajistit.

Mohlo by vás zajímat: Do 2 let skončí amalgámové plomby. Kolik si připlatíte za zubní výplně, dokud nebude platná novela zákona o zdravotním pojištění?

Ani dentální hygiena u dospělých pak nebude hrazena z veřejného zdravotního pojištění. I zde však pojišťovny alespoň částečně přispějí z fondů prevence a to bez ohledu na to, zda projde návrh změny zákona o veřejném zdravotním pojištění celým legislativním procesem.

Čtěte také: Které zákroky u zubaře jsou aktuálně hrazené z veřejného zdravotního pojištění?

 

Přispěje pojišťovna na čištění kořenových kanálků?

Na endodoncii pojišťovna částečně přispěje, pokud se bude jednat o ošetření kořenových kanálků u řezáků, špičáků a premolárů. Nejméně klientům doplatí 20 % úhrady u dětí.

Čtěte také: Obyčejnou zubní protézu pojišťovna lidem zaplatí jednou za čtyři roky, na lepší přispěje

Jak se určí, kolik budou klienti za stomatologickou péči doplácet?

Výňatek ze zákona naznačuje, že plná i částečná úhrada budou ještě podřízeny dohodovacímu řízení. Následně je stanoví úhradová vyhláška.

Od kdy bude novela zákona o zdravotním pojištění platná?

Pokud novela zákona o veřejném zdravotním pojištění projde celým legislativním procesem, očekává se, že platnosti nabude až od 1. ledna 2026.

Mimo téma: Příspěvek na péči bude u nově přidaného stupně závislosti navýšen o necelých 8000 korun měsíčně

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ