Komoditní trhy v kostce

10.04.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Největší odborová federace ve Venezuele za podpory největší státní průmyslové asociace v zemi vstoupila včera do jednodenní celostátní stávky, která je vyjádřením souhlasu se stávkou ve státní naftařské společnosti.

Venezuelské odbory vstoupily do jednodenní stávky proti Chavezovi
Největší odborová federace ve Venezuele za podpory největší státní průmyslové asociace v zemi vstoupila včera do jednodenní celostátní stávky, která je vyjádřením souhlasu se stávkou ve státní naftařské společnosti. Tato stávka bude mít zřejmě za následek další zastavení dodávek ropy do USA.
Konfederace venezuelských dělníků, která se skládá přibližně z 1 miliónu členů odborů, tvrdí, že účelem stávky je podpořit 20 000 manažerů, techniků a administrátorů společnosti Petroleos de Venezuela SA, kteří protestují proti vládnou dosazenému vedení společnosti. Konfederace také dodává, že stávka se může prodloužit na dalších 24 hodin.
"Tato stávka je velice úspěšná," prohlásil na tiskové konferenci výkonný tajemník federace, Alfredo Ramos. Stávka začala v 6 hodin ráno a měla trvat 24 hodin.
Venezuela produkuje přibližně 2,5 miliónů barelů ropy denně. Z toho 2 milióny připadají na export a přibližně jedna polovina veškeré vyvážené ropy má cíl v USA. Tato stávka již vedla k zastavení produkce a exportu rafinérských produktů,  poté, co PDVSA zastavila provoz ve třetí největší rafinérii v zemi, El Palito, a omezila produkci v rafinériích Paraguana a Puerto La Cruz.

Ropa doplatila na příslib Saudské Arábie uspokojit poptávku po ropě
Futures kontrakty ropy oslabily v úterý o téměř 3%, poté, co Saudská Arábie, světový největší vývozce ropy, oznámila, že zajistí, aby měly všechny spotřebitelské národy k dispozici tolik ropy, aby se zcela vykompenzoval případný nedostatek ropy související s 30tidenním zastavením exportu z Iráku.
Pokud Saudská Arábie uvede do provozu řadu prozatím nečinných vrtných věží, je schopna bez problémů vyprodukovat o více než 2,5 miliónu barelů ropy denně, což je množství odpovídající průměrné denní produkci Iráku. V pondělí ceny ropy vyskočily díky prohlášení iráckého prezidenta, Sadáma Husajna, o tom, že země zastaví na 30 dní export ropy, aby tak podpořila Palestince v jejich boji proti Izraeli. Irácká produkce představuje přibližně 3% celkové světové nabídky ropy.
"Vždy, když Irák vyhrožuje zastavením exportu, Saudská Arábie přislíbí vykompenzovat jakýkoliv nedostatek ropy," říká Michael Fitzpatrick, makléř společnosti Fimat USA Inc. v New Yorku. "Vydělá tak více peněz a zároveň pomůže svým spojencům na západě."'
Květnová ropa klesla v úterý o 72 centů za značku $25,82 za barel a zavřela tak na nejnižší úrovni od 26. března.

Statistiky API: zásoby ropy rostou, poptávka po benzínu se zvyšuje
Zvýšení zásob ropy většinu analytiků překvapilo. Zásoby se v uplynulém týdnu zvýšily na 326,251 miliónů barelů, přičemž loni se v této době nacházely pouze na úrovni 307,893 miliónů barelů. Důvodem růstu zásob je stále nadprůměrná výše importu do USA. V uplynulém týdnu bylo do Států dovezeno v průměru 9,247 miliónů barelů denně. Vyplývá to ze včerejší odpolední zprávy API (American Petroleum Institute).
Zvýšení zásob ropy značí, že rafinérie očekávají silnou jarní a letní řidičkou sezónu, tvrdí analytikové. Rafinérie si takto zřejmě již nyní připravují dostatek zásob ropy, z níž potom budou vyrábět benzín.
Phil Flynn, analytik společnosti Alaron Trading Corp. v Chicagu, který předpovídal růst zásob ropy o 3 milióny barelů, tvrdí, že předsezónní nakupování je možná způsobeno také současnou vřavou na energetických trzích.
"Každý, kdo uvažuje o vytváření dostatečných zásob na řidičkou sezónu se zřejmě domnívá, že je lepší nakupovat nyní, nebo by se mu to také s tím vším, co se nyní ve světě děje, nemuselo brzy podařit," vysvětluje Flynn. "Všichni se obávají situace na Středním východě."
Násilí na Středním východě pomohlo v minulém týdnu futures kontraktům ropy na Nymexu vystoupat na šestiměsíční maxima. Nicméně trend růstu zásob ropy se zřejmě brzy změní, neboť rafinérie začnou zvyšovat svou produkci a vyrábět z ropy více benzínu na léto, říkají analytikové.
Data API ukázala zvýšení využití rafinérských kapacit o 3,4% na 90,7% celkové kapacity. Loni v této době využívaly rafinérie 90,3% své kapacity.
K růstu zásob destilátů došlo kvůli prudkému snížení poptávky. Zásoby se zvýšily na 122,497 miliónů barelů, vloni v této době byla jejich výše 104,708 miliónů barelů. Poptávka po topném oleji, který patří do destilátů, klesla podle dat API na 3,346 miliónů barelů denně.
Zásoby benzínu zaznamenaly nepatrné snížení, a sice o 10 000 barelů na 208,875 miliónů barelů. Poptávka po benzínu se zvýšila na 8,626 miliónů barelů denně. Analytikové tvrdí, že zásoby benzínu se začnou zřejmě opět snižovat, neboť poptávka po něm bude podle všeho dál narůstat. "Možná je tu jarní horečka a lidí začínají vyrážet na cesty," říká Flynn.

Kakao ve ztrátě - míra zpracování kakaa v Německu za první čtvrtletí klesla
Futures kontrakty na kakao v úterý v New Yorku již druhý den za sebou oslabovaly. Podle včerejší zprávy totiž výrobci čokolády v Německu zpracovaly za první tři měsíce tohoto roku méně kakaových zrn, než se všeobecně předpokládalo.
Němečtí zpracovatelé kakaa snížily v prvním čtvrtletí svou produkci oproti loňsku o 16%. Oznámila to asociace německých cukrářů. Někteří obchodníci počítali s nižším poklesem, přibližně na úrovni 10%, neboť výrobci čokolád snižovali zásoby kakaového prášku a másla nahromaděné v dobách, kdy byly ceny kakaových zrn nižší.
Včerejší cenový pokles je odrazem toho, že "údaj o grind (drcení) kakaových zrn v Německu byl horší, než se čekalo," říká Alexander Gansch, prezident newyorské společnosti Balmac International Inc., která obchoduje s kakaem.
Červencové kakao na Coffee, Sugar & Cocoa Exchange kleslo o $13 níž (-0,9%) na $1484 za metrickou tunu,  a zavřelo tak na nejnižší úrovni od 3. dubna.

Pšenice na 6timěsíčním minimu; další deště v dohlednu
Futures kontrakty na pšenici v úterý na Chicago Board of Exchange klesly na šestiměsíční minima. Podle nejnovějších předpovědí počasí se totiž mohou zemědělci v oblasti Great Plains těšit na další srážky, které by mohly zlepšit stav jejich úrody. Ta se posledních pět měsíců potýkala s velkými suchy a akutním nedostatkem vláhy.
Až 1 palec srážek na metr čtverečný by mohly přinést čtvrteční bouře předpovídané pro oblast Kansasu, Oklahomy, Texasu a Kolorada. Množství očekávaných srážek tak převyšuje dřívější odhady meteorologů. Tato vláha podle analytiků velmi pomůže úrodě pšenice ozimé, které se v současné době nachází v tak špatném stavu, v jakém byla naposledy v roce 1196.
"Předpovídají se další deště pro Plains a to pomůže zotavení úrody," přitakává Terry Reilly, analytik společnosti Salomon Smith Barney v Chicagu.
Červencová pšenice na Chicago Board of Trade klesla o 2 3/4 centu níž na $2,70 1/4 za bušl, což je již čtvrté nižší zavření v řadě a zároveň nejnižší zavření pro kontrakt s nejbližším doručením od 3. října.. Ceny pšenice klesly od 14. ledna, kdy vystoupaly na 3 1/2letá maxima, o 14%.

Zemní plyn oslabuje; teplé počasí snižuje poptávku
Zemní plyn spadl v úterý na nejnižší úroveň za poslední tři týdny. Všeobecně totiž panují názory, že kvůli mírnému a teplému počasí na severovýchodě USA, který patří mezi největší spotřebitele zemního plynu v zimní sezóně, se sníží poptávka a topné potřeby, což je o to horší, že zásoby jsou pro tuto roční dobu na rekordních úrovních.
Nejvyšší teploty v New Yorku budou po zbytek týdne mezi 60°F - 70°F (tj. cca 15,5°C - 21°C). Tím pádem se sníží množství plynu, které musí místní plynárny dodávat do domovů a kanceláří. Ceny v minulém týdnu vystoupaly na devítiměsíční maxima, když vlna chladného vzduchu na konci topné sezóny přiměla plynárny ke snížení zásob.
"Proč platit za zemní plyn ceny jako v zimě, když už je tu jaro?" říká Tim Evans ze společnosti IFR Pegasus v New Yorku. Očekávané snížení zásob zemního plynu v USA v minulém týdnu "je možná posledním až do listopadu," dodává.
Květnový zemní plyn klesl na New York Mercantile Exchange o 12,6 centů níž na $3,201 za milión Btu. Jde o nejnižší zavření od 20. března.

Dobytek v zisku díky známkám sílící poptávky po hovězím
Futures kontrakty dobytka v úterý poprvé za posledních šest seancí skončily v zisku a to díky známkám sílící maloobchodní poptávky po hovězím mase.
Podle vládních dat se velkoobchodní ceny hovězího zvyšují již sedm dní za sebou a od dvou měsíčního minima vytvořeného 29. března se ceny zotavily již o 3,2%. Tento růst je známkou toho, že maloobchodní prodejci potravin začnou vytvářet zásoby hovězího, aby uspokojily spotřebitelskou poptávku po steacích a jiných kusech hovězího, neboť s oteplujícím se počasím se zvyšuje zájem lidí o grilování na zahradách, dvorech a různých párty pod širým nebem.
"O víkendu se čeká krásné počasí, takže se snad věci dají do pohybu," mluví o poptávce po hovězím Jay Weatherly ze společnosti Associated Wholesale Grocers.
Červnový dobytek zavřel na Chicago Mercantile Exchange o 0,7 3/4 centu výš na 64 centech za libru. To představuje růst o 1,2%. Ceny dobytka jsou nyní o 13% nižší, než vloni.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE