Životní pojištění - oprávněná osoba versus dědické právo!

10.05.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Uzavíráte životní pojištění a přemýšlíte, kdo by peníze získal v případě, že by se s vám něco stalo? Dostane peníze váš dědic nebo osoba určená ve  smlouvě?

Při uzavírání pojistné smlouvy se připravte na to, že vám bude položena otázka, komu má být vyplacena pojistná částka z vaší pojistné smlouvy v případě, že se s vámi něco stane. Máte v podstatě několik možností. Jednou z nich je říci, že oprávněnou osobu (osoba, které by byla vyplacena pojistná částka) zatím neurčujete. Potom v případě že se s vámi něco stane, bude s výplatou ze smlouvy naloženo podle dědického práva. Druhou možností je přímo ve smlouvě určit osobu nebo osoby, které obdrží pojistnou částku ve vámi určeném poměru.

A jaký dotaz položil náš čtenář na poradenství.finance.cz, který se týká právě oprávněné osoby u životního pojištění?

Dotaz čtenáře zní:
"Pokud určím oprávněnou osobu v případě životního pojištění, je vyplacena částka pouze této osobě nebo se přihlíží k ustanovením o dědickém právu (nezletilé děti a pod.)?"

A jak zní odpověď  poradce společnosti FiM - Finanční marketing, s.r.o.?:
"Pokud určíte oprávněnou osobu, tak bude vyplacena pojistná částka v případě úmrtí jen této osobě. Je to forma závěti. Oprávněnou osobu (nebo seznam osob) můžete v průběhu platnosti pojistné smlouvy měnit."

Tak to byla odpověď  na dotaz našeho čtenáře. Uzavíráte-li tedy smlouvu o životním pojištění, jejíž součástí je i pojištění na smrt, tak potom buď určete oprávněnou osobu (osoby) nebo pokud oprávněnou osobu neurčíte, bude se případná výplata ze smlouvy řídit podle zákona nebo napsané závěti.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ