Vybrané ukazatele hospodářství

15.05.2002 | , ČSÚ
MAKRODATA A EU


Dlouhodobý meziroční růst průmyslové produkce pokračoval i v březnu, kdy růst dosáhl 4,1 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů 6,2 % (v březnu i v 1. čtvrtletí 2002 bylo o 1 pracovní den méně než před rokem).

Informace za březen a duben 2002


BŘEZEN  A 1. ČTVRTLETÍ 2002

Dlouhodobý meziroční růst průmyslové produkce pokračoval i v březnu, kdy růst dosáhl 4,1 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů 6,2 % (v březnu i v 1. čtvrtletí 2002 bylo o 1 pracovní den méně než před rokem). Vzrostla zejména výroba výrobků investiční povahy (o 16,4 %), naproti tomu klesla výroba zboží dlouhodobé spotřeby (o 6,4 %). Na růstu průmyslové produkce se stejně jako v minulých měsících podílela zejména odvětví výroby elektrických a optických přístrojů, gumárenského a plastikářského průmyslu a koksování a rafinérského zpracování ropy. K poklesu opět došlo v textilním a oděvním průmyslu a v kožedělném průmyslu a navíc ve výrobě dopravních prostředků a výrobě kovů a kovodělných výrobků.

Tržby z průmyslové činnosti se v podnicích s 20 a více zaměstnanci zvýšily o 0,8 %, (po očištění od vlivu počtu pracovních dní o 3,0 %), z toho tržby podniků pod zahraniční kontrolou o 7,7 %. Výrazněji stouply tržby z přímého vývozu (o 8,5 %), a to především v odvětví výroby dopravních prostředků a elektrických a optických přístrojů. Produktivita práce (tržby na jednoho zaměstnance) se zvýšila o 3,2 %. Průměrná měsíční nominální mzda 14 347 Kč byla meziročně vyšší o 4,7 %, reálně vzrostla o 1,0 %. Jednotkové mzdové náklady se zvýšily o 1,5 %.

V 1. čtvrtletí byla průmyslová produkce meziročně o 4,1 % vyšší, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 4,8 %. Tržby z průmyslové činnosti rostly pomaleji než průmyslová produkce. Zvýšily se o 1,4 % a po očištění o 2,1 %. Zaměstnanost se v průběhu 1. čtvrtletí snižovala. Průměrná měsíční mzda vzrostla nominálně o 6,0 % a reálně o 2,2 %. Produktivita práce v průmyslu byla vyšší o 3,4 %, což ovlivnilo zvýšení jednotkových mzdových nákladů o 2,5 %.

Letošní výkyvy ve stavební výrobě se v březnu projevily jejím meziročním poklesem o 2,7 %, po vyloučení vlivu počtu pracovních dní poklesem o 1,6 %. Tento výsledek byl ovlivněn především snížením objemu stavebních prací na stavbách pozemního stavitelství, vyšší srovnávací základnou v březnu 2001 resp. dalšími méně významnými faktory. Při očištění od sezónních výkyvů se stavební výroba meziměsíčně (tj. proti únoru 2002) snížila o 3,0 %. Průměrná nominální mzda v podnicích s 20 a více zaměstnanci činila ve sledovaném měsíci 14 010 Kč. Nominální růst průměrné mzdy ve stavebnictví o 5,8 % znamenal její reálný růst o 2,0 %. Pokles stavební výroby se projevil také v poklesu produktivity práce o 5,8 %, což způsobilo vysoký růst jednotkových mzdových nákladů o 12,3 %.

V 1. čtvrtletí byla stavební výroba meziročně vyšší o 3,7 %, po vyloučení vlivu počtu pracovních dní o 4,1 %. Ve sledovaných podnicích vzrostla meziročně produktivita práce o 0,9 %, průměrná mzda se zvýšila nominálně o 8,7 %, reálně o 4,7 %. Jednotkové mzdové náklady tedy vzrostly o 7,7 %. Na rozdíl od minulosti byla v 1. čtvrtletí 2002 povolena výstavba výrazně vyššího počtu bytů (meziroční růst o 38,5 %).

V březnu klesl v zahraničním obchodu meziročně dovoz i vývoz, pokles dovozu byl výraznější a činil 7,5 %, zatímco vývoz se snížil o 4,6 %. Oba ukazatele, vyjádřené v běžných cenách, byly značně  ovlivněny vyšším kurzem koruny vůči euru a dolaru a nižšími cenami. Pokračovalo snižování dovozu zejména u strojů a dopravních prostředků, na druhé straně výrazně vzrostl objem vyvážené výpočetní techniky (meziroční růst o 144,6 %) a mírně se zvýšil vývoz silničních vozidel. Obchodní bilance za březen skončila se značně nižším pasivem (- 7,2 mld. Kč) než v březnu minulého roku (- 11,3 mld. Kč). Po sezónním očištění byl v březnu ve srovnání s předchozím měsícem dovoz vyšší o 4,1 % a vývoz o 3,8 %.

V 1. čtvrtletí meziročně poklesl dovoz o 6,4 %, vývoz pouze o 1,9 %. Pasivum zahraničního obchodu bylo o 15,9 mld. Kč nižší než v 1. čtvrtletí 2001. K tomu výrazně přispělo snížení pasiva u nerostných paliv, maziv a příbuzných materiálů a zvýšení aktiva u strojů a dopravních prostředků.

DUBEN 2002

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen pokračoval také v dubnu (o 0,1 %). Byl způsoben zejména snížením regulovaných cen o 1,1 % (v důsledku snížení cen zemního plynu o 8,2 %), a mírným snížením cen potravin a rekreací. Snížily se ceny masa, ceny čerstvé zeleniny a ovoce. V rámci rekreace a kultury došlo ke snížení cen tuzemských a zahraničních zájezdů. Opačně působil růst cen pohonných hmot o 7,8 % a růst cen alkoholických nápojů (piva). Míra inflace vyjádřená meziročním přírůstkem spotřebitelských cen v dubnu 2002 se snížila na 3,2 %, což byla nejnižší hodnota za posledních 28 měsíců. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12-ti měsíců byla v dubnu 4,5 %.

Míra nezaměstnanosti činila koncem dubna 8,77 %, což bylo o 0,31 procentního bodu méně než před měsícem a o 0,44 procentního bodu více než před rokem. Koncem dubna bylo na úřadech práce evidováno 456,4 tisíc nezaměstnaných. Proti stejnému období minulého roku se jejich počet zvýšil o více než 23 tisíc. Počet volných pracovních míst se dále snižoval a koncem sledovaného měsíce činil 48,8 tisíce. V porovnání s dubnem 2001 se snížil o 9,2 tisíce. Koncem dubna 2002 tak připadlo na 1 volné pracovní místo 9,3 zájemce, v dubnu 2001 to bylo 7,5 zájemce.

Kompletní znění zprávy naleznete na internetu ČSÚ www.czso.cz.

Štítky:

Autor článku

Helena Koláčková  

Články ze sekce: MAKRODATA A EU