Komoditní trhy

16.05.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Organizace zemí vyvážejících ropu neplánuje zvyšovat svou produkci ani v případě, že by se Rusko a další rivalové rozhodli svůj export zvýšit. Prohlásil to včera ve Vídeňském ústředí kartelu mluvčí organizace. OPEC se tak totiž chce vyhnout cenovému boji.

OPEC nebude zvyšovat produkci, i kdyby Rusko ano
Organizace zemí vyvážejících ropu neplánuje zvyšovat svou produkci ani v případě, že by se Rusko a další rivalové rozhodli svůj export zvýšit. Prohlásil to včera ve Vídeňském ústředí kartelu mluvčí organizace. OPEC se tak totiž chce vyhnout cenovému boji.
Pět zemí vyvážejících ropu, které nejsou členy kartelu OPEC, včetně Ruska, největšího vývozce na světě, souhlasily se spoluprácí s OPECem v podobě omezení dodávek v době od ledna do června. Díky tomu se zvýšily v letošním roce ceny ropy o 36%. V pátek se uskuteční zasedání ruských představitelů naftařského průmyslu, kde se rozhodne o budoucí politice v otázce produkce. OPEC bude zasedat 26. června.
Mluvčí OPEC komentoval těmito slovy zprávu v ruských novinách, podle které měl kuvajtský naftový ministr prohlásit, že OPEC bude zvyšovat produkci, pokud tak učiní konkurence a stahovat tak ceny níž.
"Měli bychom mít na paměti, že pokud Rusko a další nezávislí vývozci zvýší produkci, potom tak zřejmě učiní i členové OPEC," řekl v rozhovoru pro časopis Vremya Novostei šejk Sheikh Ahmad Fahd al-Ahmad al-Sabah. "Potom začnou ceny ropy klesat." Kuvajt je sedmý největší producent ropy v rámci zemí OPEC.

Kanadští zemědělci začínají upřednostňovat živočišnou výrobu před pšenicí
Kanadští zemědělci, kteří jsou třetími největšími vývozci pšenice na světě, začínají stále více zaměřovat svou energii na chov prasat a dobytka a pěstování hrachu, aby tak využili vyšších cen. O této postupné změně v orientaci mluví vládní zpráva.
Zemědělci omezili od roku 1996 do května 2001 plochu na pěstování pšenice o 12,6% na přibližně 27 miliónů akrů, oznámila Statistics Canada ve své zprávě. K této změně zemědělce vedou nízké ceny pšenice a nižší vládní dotace na dopravu, jak tvrdí tato statistická agentura.
Pšenice ale i tak zůstává v Kanadě hlavní zemědělskou plodinou, hned za ní je ječmen. Kanada se stále drží mezi prvními třemi největšími vývozci pšenice na světě, před ní jsou USA a Austrálie.
V letech 1996 a 2001 bylo pro mnoho zemědělců výhodnější krmit svou úrodou dobytek a zvířata, než ji prodávat na světových trzích, tvrdí StatsCan. Počet dobytka v zemi se zvýšil o 4,4% na 15,6 miliónů kusů a počet prasat vyskočil o 26,4% na 13,9 miliónů, obě čísla jsou rekordní.

Zemní plyn oslabuje kvůli nízké sezónní poptávce a slabé ropě
Futures kontrakty na zemní plyn ve středu v New Yorku klesly o více než 5% níž, neboť mírné počasí omezuje poptávku a negativní je současně také pokles cen ropy, který znamená nižší náklady ze strany elektráren pro nákup tohoto konkurenčního paliva.
Teploty budou ve východních dvou třetinách země v příštích sedmi dnech podprůměrně nízké, jak hlásí Weather Derivatives. Protože poptávka po zemním plynu je nyní na sezónní nízké úrovni (není již tolik spalován na topné účely, ale ještě není ani moc využíván na výrobu elektřiny pro provoz klimatizací v době veder), považovali obchodníci pokles cen na ropném trhu za důvod, proč prodávat i plyn.
"Oslabení ropy a relativně mírné sezónní počasí" byly faktory přispívající k poklesu cen, říká Tim Evans, hlavní analytik energetických trhů u IFR Pegasus v New Yorku.
Červnový zemní plyn na New York Mercantile Exchange klesl o 21,5 centů níž (-5,6%) na $3,64 za milión britiských termálních jednotek. Šlo o největší jednodenní pokles od 25. února. Ceny v letošním roce vystoupaly o 42% výš.

Benzín oslabil po zprávě o zvýšení zásob
Futures kontrakty na benzín v New Yorku ve středu zaznamenaly největší propad za poslední měsíc, když průmyslová zpráva ukázala nečekaně velké zvýšení zásob benzínu v USA za uplynulý týden.
Zásoby se v minulém týdnu zvýšily o 1% na 216,5 miliónů barelů, oznámilo v úterý večer API (American Petroleum Institute). Zvýšení o 2,07 miliónů barelů bylo přibližně jednou tak velké, jak analytikové předpovídali a díky němu jsou nyní, kdy rafinérie vstupují do své nejproduktivnější sezóny, zásoby o 6,5% vyšší, než před rokem v tento týden.
"Velký rozdíl je letos v tom, že zásoby jsou již nyní na vyšší úrovni," říká Aaron Kildow, makléř u společnosti Prudential Securities Inc. v New Yorku. "Také poptávka není tak silná."
Červnový benzín klesl na New York Mercantile Exchange o 3,81 centů níž (-4,6%) na 78,82 centů za galon. Jde o největší jednodenní pokles cen od 12. dubna. Ceny v letošním roce vystoupaly o 412% výš. Futures představují velkoobchodní trh.

Soybeans v zisku; záplavy na středozápadě by mohly zpozdit dodávky
Futures kontrakty na sojové boby ve středu v Chicagu vystoupaly na třítýdenní maxima kvůli obavám, že záplavy na středozápadě USA by mohly zbrzdit lodní dopravu na řekách a přerušit tak na nějakou dobu dodávky obilovin směřující k vývozcům na pobřeží Mexického zálivu.
Meteorologové předpovídali pro oblast od Minnesoty po Missouri až 4 palce srážek. U.S. Army Corps of Engineers má do pátku uzavřít většinu toku řeky Illinois, neboť hladina vodní cesty spojující Chicago a řeku Mississipi vystoupala již na rekordní úrovně.
"Pokud bude dál pršet, dojde k přerušení dodávek," říká David Hillard ze společnosti Consolidated Grain and Barge Co. v Mandeville v Louisianě.
Červencové sojové boby na Chicago Board of Trade vystoupaly o 6 centů výš (+1,3%) na $4,82 za bušl a zavřely tak na nejvyšší úrovni od 24. dubna. Sojové boby vystoupaly od 2. ledna, kdy se trh ocital na 29timěsíčním minimu, již o 16% výš.

Štítky:

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE