Co týden dal?

17.05.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Události ze světa z domova a novinky na našem serveru.

Posledních 7 dní ve světě

Nejvýznamnější mezinárodní událostí, která se nás blízce dotýká byly parlamentní volby v Nizozemí. Zastřelení pravicového populisty vyburcovalo holanďany k velmi vysoké volební účasti. Nová a nezkušená strana již mrtvého volebního lídra získala 26 křesel a druhou nejsilnější holandskou parlamentní stranou. Po Francii jde o druhé významné posílení pravici i extrémní pravice v řadě.
V Reykjavíku se NATO dohodlo na vytvoření společné rady s Ruskem. Rada bude koordinovat boj proti mezinárodnímu terorismu, boj proti šíření zbraní hromadného ničení a bude koordinovat záchranné námořní operace, preventivní operace v krizových oblastech a mírové operace. Rusko však nebude moci nijak zasahovat do rozšiřování NATO ani do strategických záležitostí uvnitř aliance. George Robertson, Generální tajemník NATO, označil dosaženou dohodu za "historický průlom".
 Ve čtvrtek ukončili stávku němečtí kovoprůmyslový odboráři ze svazu IG Metall. Podařilo se jim vystávkovat 4% zvýšení mezd v následujících 12 měsících. Původně požadovalo 6% a zaměstnavatelé nabízeli 3,3% zvýšení mezd. Druhou, pro ČR významnější událostí v težkém průmyslu, jsou nově zavedené ochranné kvóty na dovoz oceli do Maďarska. Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím zvažuje vhodná protiopatření. Domácí výrobci již nyní bojují proti dovozním kvótám v USA a Evropské unii. Na, zatím otevřený, český trh se navíc tlačí produkce, která dříve směřovala na trhy do USA, EU a nově i Maďarska.

Posledních 7 doma

V počátku týdne oznámily představitelé ČSOB a ministerstva financí dohodu o doposud sporných kajmanských fondech z dědictví bývalé IPB. Kajmanské fondy získá Česká konsolidační agentura.
Koncem tohoto týdne byla završena privatizace českého plynárenství (RWE Gas dokončuje převzetí českého plynárenství). RWE převedlo na účet FNM 4,1 miliardy eur a stala se tak vlastníkem Transgasu, monopolního dovozce zemního plynu, a podíl v distribučních společnostech. Dokončení prodeje ještě předcházelo přijetí 3 podmínek antimonopolního úřadu. RWE se v nich zavázalo, že nebude usilovat o ovládnutí konkurenčních Moravských naftových dolů.
Domácí scéně ale dominuje volební kampaň. Politické strany se snaží všemi silami oslovit voliče. ODS tento týden přišla s návrh na tvrdší postihy vietnamských stánkových prodejců, kteří prodávají pašované zboží.
V české televizi musí její ředitel vysvětlovat okolnosti nákupu přenosového vozu od ČNTS, kde dříve pracoval. Je v podezření, že v této transakci poškodil Českou televize o 2,5 mil. Kč. Prozatím stále zůstává ve vedení veřejnoprávní televize.
Původně jedna z největších zahraničních investic na zelené louce v ČR, společnost Flextronics v Brně, se dostává do problémů. V důsledku světové recese v odvětví výroby mobilních telefonů propouští, místo aby najímala další pracovníky. Hrozí jí tak, že nesplní podmínky na jejíchž základě čerpala investiční pobídky a bude tak muset platit státu sankční poplatky.

Posledních 7 dní na našem serveru
Jistě již velkému množství z Vás dochází první stavební spoření. Jak se smlouvou dále naložit se dočtete v novém rádci v sekci bydlení: Co dělat, když jste již splnili pět let stavebního spoření?
V sekci ekonomika jsme pro Vás nově připravili sekci ČR v číslech. Naleznete nejucelenější číselné údaje o České republice. Informace jsou přehledně a logicky uspořádány, tak aby jste se mohli se nejjednodušeji a nejrychleji orientovat.

Anketa
V anketě jste 47% hlasů odmítli nákup nadzvukových stíhaček, jako příliš velké sousto pro Českou republiku. Dalších 23% hlasujících odmítlo nákup jako příliš uspěchaný. Celkem je tak proti nákupu 70% účastníků ankety. Pro nákup letadel a zvýšení obranyschopnosti země se vyslovilo 23%. U pouhých 5% hrály hlavní roly nabídnuté ofsety.

 

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU