Proč nevybírat z bankomatu v cizině?

29.05.2002 | , Finance.cz
Domovská stránka


Jak ušetřit při placení v zahraničí? V cizině máte několik možností, jak platit. Nejlepší je asi pořízení platební karty s mezinárodní platností.

Téma: Jak ušetřit při placení v zahraničí?

V cizině máte několik možností, jak platit. Nejlepší je asi pořízení platební karty s mezinárodní platností. Nemusíte s sebou potom vozit velké množství peněz v hotovosti a strachy nespat, že budete okradeni. Obecně je v zahraničí výhodnější kartou spíše platit než si vybírat z bankomatu.
Platby kartou se totiž přepočítávají podle kurzu deviza nákup, který je vždy výhodnější než kurz valutový. Ten se používá právě při výběru z bankomatu. Důvody proč jsou výběry z bankomatů v cizině méně výhodné jsou dva. Kromě nevýhodného kurzu je zde také dost velký poplatek za výběr z bankomatu.
U Česká spořitelny, GE Capital bank a HVB Bank je poplatek 100 korun a ještě 0,5 % z vybírané částky. U ČSOB zaplatíte o něco méně 80 Kč a  0,5 % z vybírané částky. Komerční banka zvolila jinou taktiku, tady zaplatíte 1 % z vybírané částky, ale minimálně to musí být 100 korun. Když si tedy v Rakousku vyberete z bankomatu 100 EUR, tak při kurzu 32 Kč za euro zaplatíte jen na poplatcích 116 korun. Z toho plyne, vybírejte s rozmyslem!

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka