Banky rozjely úvěrový registr

04.06.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Od začátku června zahajuje plný provoz bankovní registr klientských informací nebo-li "úvěrový registr". A co to vlastně je a k čemu slouží?

Je to tedy databáze a informační systém, který je spravován společností CBCB - Czech Banking Credit Bureau, a. s. Tento úvěrový registr je společným projektem českých bank a společností, která se zabývá vývojem a provozováním informačních systémů sloužících k výměně informací. Banky se prostřednictvím tohoto registru budou informovat o záležitostech vypovídajících o bonitě a důvěryhodnosti (včetně platební morálky) jejich klientů. Obdobný úvěrový registr je v zahraničím téměř pravidlem. A těžko si bez něho lze představit náš vstup do EU. Povolení takovéhoto registru umožnila poslední novela Zákona o bankách.

Bude mít pro nás nějaké výhody?

Mělo by se urychlit posuzování žádostí o úvěry v jednotlivých bankách, protože banka si bude moci ověřit v registru klientovu platební schopnost a historii.
Bude-li mít kladnou úvěrovou historii, bude zvýhodněn při posuzování a nebude již neznámým rizikovým klientem.
Můžete si prostřednictvím klientského centra kontrolovat svoje údaje v registru.
Dlouhodobě také může dojít k snížení průměrné úrokové sazby krátkodobých úvěrů.
Klienti, kteří pravidelně a vždy splácejí svoje dluhy, nebudou doplácet na nedůvěryhodné klienty, jejichž chování může v současnosti snižovat ochotu bank půjčovat.
V některých případech nebude třeba od klientů čestné prohlášení o tom, že nemají závazky u jiných bank.

Co obsahuje?

Jsou to informace o úvěrových smlouvách uzavřených mezi bankami a klienty. Registr je vytvořen na základě údajů, které banky poskytují společnosti CBCB a které jednotlivě nebo v souhrnu vypovídají o bonitě a důvěryhodnosti (včetně platební morálky) klientů bank. Informace se budou pravidelně měsíčně aktualizovat a budou se uchovávat po dobu úvěrového obchodu a po dobu dalších 4 let po jeho řádném ukončení. Po této době budou informace pouze archivovány a nebudou již poskytovány ostatním bankám.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ