Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

21.06.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Včerejší obchodování koruny vůči euru bylo klidné, koruna otevírala na hladině 30,45 CZK/EUR a na stejné hladině i uzavírala. Koruna výrazně nezareagovala na horší než očekávaný ukazatel hrubého domácího produktu za první čtvrtletí.

Včerejší obchodování koruny vůči euru bylo klidné, koruna otevírala na hladině 30,45 CZK/EUR a na stejné hladině i uzavírala. Koruna výrazně nezareagovala na horší než očekávaný ukazatel hrubého domácího produktu za první čtvrtletí. Trh očekával meziroční růst ve výši 3,2%, HDP však rostl tempem 2,5%. Dnešní obchodování bude s největší pravděpodobností velmi klidné, nízká aktivita hráčů na trhu bude způsobená fotbalovými zápasy na světovém šampionátu.

Ve vztahu k americkému dolaru koruna ve včerejším ochodování posílila, z otevírací úrovně 31,78 CZK/USD až na úroveň 31,62 CZK/USD. Příčinou tohoto posílení byl opět vývoj na eurodolarovém trhu. Americký dolar se dostal na dvouleté minimum vůči společné evropské měně, zejména v důsledku horšího než očekávaného výsledku dubnové americké obchodní bilance a deficitu běžného účtu za první čtvrtletí.

Dubnový deficit obchodní bilance se dostal na úroveň 35,9 mld. USD, deficit běžného účtu se dostal na 112,5 mld. USD. Spojené státy se tak nacházejí v situaci, kdy k profinancování tohoto deficitu potřebují příliv zahraničního kapitálu, přibližně 1 mld. USD denně. V situaci rostoucích akciových trhů to nebyl problém, v současné době tomu je jinak. Příliv zahraničního kapitálu slábne a to dostává americký dolar pod tlak. 

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček

Články ze sekce: INVESTICE