Týdenní komentář: Výsledková sezóna začala

15.10.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulý týden byl týden zahájení výsledkové sezóny za třetí kvartál 2012. Dle očekávání investoři přistupovali k mírnému vybírání zisků z důvodu opatrnosti díky anticipaci slabších hospodářských výsledků a především snížených výhledů.

Domácí index PX mezitýdenně stagnoval a uzavřel na hodnotě 986 bodů. Kromě hospodářských výsledků investoři sledovali ze začátku týdne setkání ministrů financí eurozóny, které však žádné nové a přesnější zprávy nepřineslo. Ani setkání G7 v Japonsku nemělo výraznější impulz pro trhy.

ČEZ plánuje prodej elektrárny

Z domácích zpráv jsme sledovali dění kolem ČEZu. Ten ve svém tiskovém prohlášení shrnul dosavadní zprávy kolem narovnání s EK. ČEZ se zavazuje prodat jednu z pěti elektráren o výkonu nejméně 800MW. Evropská komise zveřejní verdikt zhruba na konci listopadu. Společnost přijímá v současné době nabídky na zmíněné elektrárny a následně se rozhodne, kterou nebo které elektrárny prodá. Jasno by mělo být do konce roku. ČEZ také oznámil, že dostal čtyři nabídky na černouhelnou elektrárnu Dětmarovice. Titul zakončil týden na 726 korunách (-0,7 % t/t).

Situace ve společnosti NWR

Podle Jána Fabiána, dosavadního provozního ředitele NWR, padne rozhodnutí o projektu polského dolu Debiensko na přelomu roku. Společnost oznámila úmysl pozastavit či přehodnotit tento projekt vzhledem k měnícím se podmínkám (množství vody a růst nákladů) již s reportem za 1Q12.

Kolem NWR jsme ještě sledovali zprávu týkající se Evrazu Vítkovice Steel, který od začátku října dočasně pozastavil výrobu. Důvodem je nízká poptávka. Evraz není přímo zákazníkem NWR, ale nakupuje produkty od ArcelorMittal, který odebírá zhruba třetinu produkce koksovatelného uhlí NWR. Nepříznivá situace na trhu není bohužel překvapením a měla by být do jisté míry obsažena v ceně akcií NWR. Titul v pátek zakončil seanci na 85 Kč (-1,4 % t/t).

AAA Auto chce expandovat

Skupina AAA Auto v pátek oznámila plán expanze na současných i nových trzích. Během příštích pěti let chce AAA Auto otevřít dalších 10 autocenter v ČR (nyní 19), 7 na Slovensku (nyní 10) a 6 v Rusku (nyní 1). Spolu s tím plánuje otevírání poboček v Maďarsku, Polsku a na Ukrajině. AAA Auto tím konkretizovala plán návratu na další trhy, které musela opustit s příchodem ekonomické krize v roce 2008. Do roku 2017 skupina očekává průměrný meziroční růst tržeb o 22 %, přičemž EBITDA marže by se měla držet mezi 8,5 a 9 % s tím, že otevírání nových poboček ji bude krátkodobě snižovat (vyšší náklady). Titul zakončil páteční seanci na 25,9 Kč (-20,5 % t/t).

Nový titul na pražské burze

V neposlední řadě ještě společnost Tatry mountain resorts (TMR) oznámila, že byla přijata k obchodování na hlavním trhu pražské burzy. V Praze by se mělo začít obchodovat s emisí TMR v pondělí 22. října 2012. Akcie TMR by se měly od 15. října 2012 začít obchodovat také na varšavské burze. Nyní se TMR obchoduje v Bratislavě. TMR je provozovatelem horských středisek (lanovky, hotely, akvapark) na Slovensku.

Nejvíce rostly akcie AAA Auto

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo AAA Auto (+20,5 %, 25,9 Kč). Titul reagoval pozitivně na oznámení opětovné expanze. Současně poslední data poukazují, že letošní rok by mohl být pro společnost poměrně úspěšný. Naopak nejvíce klesajícím titulem byl KIT Digital (-23,7 %, 41 Kč). Na titulu se neobjevila významnější zpráva a spíše technicky se posunul výrazně níže za relativně vysokého objemu. Bohužel můžeme jen spekulovat, zda se jedná o tržní posun na základě nějaké dosud nezveřejněné informace, či se vyprodává jeden větší účet.

Graf: Vývoj indexu PX

PX_37t__den.png

Akciový výhled

Tento týden bude patřit summitu eurozóny (18 až 19. října), výsledkové sezóně v USA za 3Q12 a čínskému HDP za 3Q12. Neočekáváme, že by měl summit přinést výraznější impulzy, ale trh může na pozitivní výhled spekulovat, což by mělo tlumit očekávání spíše nepříznivého vyznění výsledkové sezóny. Ani čínské HDP za 3Q12 by nemělo přinést pozitivní překvapení při očekávání poklesu růstu na 7,4 z 7,6 % y/y. Tyto důvody nás vedou k úvaze, že trhy by měly v příštím týdnu v lepším případě spíše stagnovat.

Z reportovaných společností zmíníme v pondělí Citigroup, úterý Goldman Sachs, IBM a Intel, středa Bank of America a eBay, čtvrtek Nokia, Morgan Stanley, Google či Microsoft a konečně v pátek GE a MC Donalds.

Z domácí burzy upozorníme na úterý, kdy se akcie Pegas Nonwovens obchodují naposledy s nárokem na hrubou dividendu 1,05 EUR/akcii (standardní T+3 vypořádání). Tato dividenda představuje hrubý dividendový výnos 5,4 %.

makroekonomických zpráv budeme sledovat v USA maloobchodní tržby (oček. +0,8 z +0,9 %) v pondělí, úterní průmyslovou produkci (oček. +0,2 z -1,2 %) a čtvrteční index průmyslu FEDu Philadelphia (oček. +0,2 u 1,9 %). Během týdne budou rovněž zveřejněna pravidelná data z trhu nemovitostí. V Evropě bude v úterý zveřejněn index ZEW (očekávání finančního trhu), kde se alespoň v sentimentu očekává jisté zlepšení. V Číně bude ve čtvrtek zveřejněn údaj týdne a to tamní HDP za 3Q12, kde se očekává zpomalení růstu na +7,4 % z předchozích +7,6 %.

Autor článku je analytikem J&T Banky.

Autor článku

Milan Lávička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE