Pegas Nonwovens – opomíjená příležitost na pražské burze

21.11.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Když se řekne pražská burza, lidem se nejčastěji vybaví tituly jako je ČEZ, Komerční banka a případně Erste Bank. Všechny tyto společnosti samozřejmě mají něco do sebe a zvláště pak první dvě lákají investory i štědrými dividendami. Méně se ovšem ví o znojemské firmě Pegas Nonwovens, která je na našem hlavním akciovém trhu také kótována.

Pegas Nonwovens svou velikostí samozřejmě nesnese srovnání s giganty burzy typu ČEZ (zhruba setinová velikost z hlediska tržní kapitalizace), ale na velikosti v tomto případě vůbec nezáleží. Firma se zabývá produkcí netkaných textilií využívaných hlavně na výrobu dětských plen či dámských hygienických potřeb (87 % odbytu). Okrajová produkce směřuje do stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví (13 % odbytu). Co z toho vyplývá? Produkce společnosti směřuje do velmi acyklického odvětví, které nikterak nereaguje na vývoj ekonomiky. Nulový dopad evropské dluhové krize na odbyt nedávno potvrdilo i vedení společnosti.

Rozšiřování výroby nekončí

Od roku 2006, kdy se s akciemi společnosti začalo obchodovat na burze, se podařilo zvýšit produkci o 36 % na 73,41 tisíc tun za rok a tržby o 37 % na 165,85 mil. EUR. Rozšiřování produkce navíc ještě není u konce. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku byla v Příměticích spuštěna nová, celkově již devátá, výrobní linka, díky které se letos zvýší objem produkce o 20 %. Na začátku letošního roku začala výstavba závodu v Egyptě, což znamená první zahraniční expanzi firmy. Produkce z této výroby bude směřovat na blízkovýchodní trhy, a pokud bude poptávka dostatečně silná, management plánuje dobudování druhé výrobní linky v Egyptě, což bude znamenat navýšení celkové výrobní kapacity z 20 tisíc tun až na 50 tisíc tun.

O poptávku není nouze

I když ještě není egyptský závod v provozu, již nyní má Pegas Nonwovens u svých odběratelů zajištěn odbyt na tuto produkci. O vývoj tržeb tak strach nemám. Jediným kazem na hospodaření společnosti je vývoj ceny základních výrobních komodit, tedy polypropylenu a polyetylenu. Změny v cenách těchto surovin jsou velmi dynamické a není možné je nijak predikovat. Navýšení ceny vstupní komodity má přímý vliv na dosahované marže společnosti a dochází tedy ke slabšímu generování zisku z objemu tržeb. Na změny cen těchto polymerů je firma schopna reagovat formou zvyšování cen své produkce, děje se tak však vždy s určitým časovým zpožděním.

Štědrá dividenda potěší každého

Když už byla na začátku tohoto článku řeč o dividendách, zmiňme i dividendovou politiku Pegas Nonwovens. Společnost nemá stanoven žádný konkrétní dividendový poměr v závislosti na dosaženém čistém zisku, zavázala se ovšem (při dobrém vývoji hospodaření a absenci jiných atraktivních investičních příležitostí) k progresivnímu navyšování dividendy. Vyplácená dividenda na jednu akcii se rok od roku zvyšuje, a to z 0,76 EUR na akcii v roce 2007 až na 1 EUR letos, což představuje dividendový výnos 6,5 % (srovnatelný s výnosem akcií ČEZ či Komerční banky).

Atraktivní dividendová politika, růstový potenciál vlivem expanze na zahraniční trhy a stabilní poptávka po produkci. To jsou hlavní faktory, které mě vedou k názoru, že akcie Pegas Nonwovens jsou zajímavou investiční příležitostí. Vývoj ceny akcie, která se od 4Q roku 2009 pohybuje v bočním trendu, svědčí o tom, že je stále skryta před zraky investorů a čeká na své objevení.

Autor článku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE