Co týden dal? II. pilíř startuje!

04.01.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nové penzijní společnosti uzavřely s prvními zájemci smlouvy o důchodovém spoření ve druhém pilíři i smlouvy o doplňkovém penzijním spoření se státním příspěvkem ve třetím pilíři reformovaného důchodového systému. Klientů ale zatím není mnoho.Více v pravidelném týdenním přehledu.

Pokud vás zajímá, co nás čeká v příštím roce ohledně změn v legislativě, důchodů, daní, pojištění, cen energií apod., navštivte stránku Novinky a změny v roce 2013.

Posledních 7 dní ve světě

Americké akciové trhy poslední den roku zastavily pětidenní šňůru ztrát a vzrostly nejsilnějším tempem za více než měsíc. Za celý rok širší index Wall Street získal přes 13 procent, nejvíce za tři roky. Investory v závěru dne povzbudily zprávy, které naznačovaly, že zákonodárci přijmou kompromisní dohodu, která odvrátí hrozící všeobecné zvýšení daní a automatické výdajové škrty.
Více informací

Meziroční inflace v Německu stoupla v prosinci na 2,1 procenta z listopadových 1,9 procenta a překročila dvouprocentní hranici Evropské centrální banky. Hladina spotřebitelských cen stoupla proti předešlému měsíci o 0,9 procenta, zejména kvůli zdražení potravin a dovolených.
Více informací

Americké akcie vstoupily do nového roku velmi úspěšně a ve středu zaznamenaly nejvýraznější nárůst za více než rok. Důvodem je dohoda zákonodárců ve Spojených státech na odvrácení prudkého růstu daní a rozsáhlých rozpočtových škrtů.
Více informací

Spojené státy by měly v příštích měsících učinit další opatření ke snížení rozpočtového deficitu. Uvedla to ve své zprávě ratingová agentura Moody's Investors Service. Dodala, že bez nových opatření nebude moci zlepšit výhled ratingu země.
Více informací

Hloubkové vyšetřování stížností na internetovou společnost Google neukázalo, že by firma ve výsledcích svého internetového vyhledávání nekale zvýhodňovala vlastní služby. Oznámila to americká Federální obchodní komise (FTC). Dodala, že Google v dohodě s ní souhlasil s ukončením některých praktik, na něž přišly od konkurentů stížnosti.
Více informací

Arabská zpravodajská televize Al-Džazíra expanduje na trhu ve Spojených státech. Firma oznámila, že koupila americký kanál Current TV, u jehož vzniku stál bývalý americký viceprezident Al Gore. Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny.
Více informací

Celosvětové výdaje za informační technologie letos stoupnou o 4,2 procenta na 3,7 bilionu dolarů (71 bilionů Kč). Tempo jejich růstu tak výrazně zrychlí z loňských 1,2 procenta. Předpověděla to výzkumná společnost Gartner.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Český nákladní železniční dopravce ČD Cargo a slovenská Železničná spoločnosť Cargo Slovakia by se mohly spojit fúzí. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce se pro to vyslovili český premiér Petr Nečas a jeho slovenský protějšek Robert Fico. Obě firmy mají hospodářské problémy, v Česku a na Slovensku se o tomto záměru hovořilo už v minulosti.
Více informací

Autodopravci loni v Česku na mýtném zaplatili rekordních 8,7 miliardy korun. Je to sice meziročně o 6,8 procenta víc, zároveň ale méně než očekávaných 10,2 miliardy korun. Od roku 2007, kdy byl mýtný systém zaveden, stát vybral 40,6 miliardy korun.
Více informací

Vlaky splečnosti RegioJet, která patří do skupiny Student Agency, přepravily loni v prvním úplném roce provozu na trati z Prahy přes Ostravu do Žiliny 1,13 milionu cestujících. Obsazenost spojů dosáhla 84,6 procenta. České dráhy budou mít údaje za loňský rok až za měsíc.
Více informací

Česko na pohonné hmoty uvalilo nejvyšší daně ze dvanácti zemí, které od roku 2004 vstoupily do Evropské unie. Zdanění nafty v České republice je i nad průměrem celé sedmadvacítky. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Evropský energetický portál (EEP). Na míru zdanění pohonných hmot si dlouhodobě stěžují dopravci a podnikatelé.
Více informací

Penzijní společnosti uzavřely s prvními zájemci smlouvy o důchodovém spoření ve druhém pilíři i smlouvy o doplňkovém penzijním spoření se státním příspěvkem ve třetím pilíři penzijní reformy. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními společnostmi. Zájem klientů podle nich zatím není velký, první odhady jejich počtu budou mít až v dalších dnech.
Více informací

Několik měsíců trvající pokles cen pohonných hmot se v uplynulém týdnu zastavil. Nejprodávanější benzin Natural 95 proti minulému týdnu zdražil o pět haléřů na průměrných 35,12 koruny za litr. Cena nafty stagnuje, proti minulému týdnu se snížila o jeden haléř na 35,53 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.
Více informací

Automobilka Hyundai chce letos ve svém závodě v Nošovicích na Frýdecko-Místecku vyrobit 300.000 vozů, což je kapacita při plném chodu podniku v třísměnném provozu. Loni nošovická automobilka vyprodukovala 303.035 aut, čímž plán, který byl stejný jako letos, překročilo zhruba o jedno procento.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU